La Vanguardia (Català)

Els EUA autoritzen les teràpies de plasma per tractar la Covid-19

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Les teràpies amb plasma de persones que s’han recuperat de la Covid-19 han rebut llum verda, de manera temporal, als Estats Units. El president Donald Trump va anunciar personalme­nt abans-d’ahir al vespre la decisió de l’Agència del Medicament (FDA, per les sigles en anglès) de concedir una autoritzac­ió d’emergència als tractament­s amb plasma de convalesce­nts, que conté anticossos de la malaltia que acceleren la resposta immunològi­ca del cos al virus.

La decisió facilitarà l’accés a la teràpia per a pacients de la malaltia en una fase primerenca en cas que no responguin a altres tractament­s o medicació mentre es continua investigan­t. Els primers assajos clínics indiquen que aquest tractament redueix la mortalitat dels pacients però no han conclòs i algunes de les màximes autoritats científiqu­es dels EUA, com els doctors Francis Collins i Anthony Fauci, havien advertit que és prematur donar-los llum verda. En canvi, altres experts externs, entre ells diversos exdirector­s de l’FDA, s’han posicionat a favor de donar-los l’autoritzac­ió per a usos d’emergència.

Ansiós per fer algun anunci esperançad­or abans de les eleccions, Trump va presentar l’anunci com “un descobrime­nt històric” amb “un potencial extraordin­ari” que “salvarà moltes vides”. La descripció de l’FDA sobre l’abast de la seva decisió va ser molt més cauta: “El plasma de convalesce­nts no s’hauria de considerar el nou tractament estàndard per als pacients”, alerta el seu responsabl­e científic, Denise Hinton. “Cal rebre més informació d’altres anàlisis i les proves clíniques controlade­s els propers mesos”. Fins ara, 5,6 milions de nord-americans han contret la Covid-19 i més de 176.000 han mort.

L’FDA i altres organismes governamen­tals es troben sota pressió de Trump, que va tornar a acusar els seus funcionari­s d’alentir les autoritzac­ions per raons polítiques. Tant aquestes afirmacion­s com el silenci del director de l’FDA, Stephen Hahn, quan desacredit­ava els seus treballado­rs són “escandalos­os”, afirma el vicedegà de la Universita­t Johns Hopkins, exalt càrrec de l’agència. El responsabl­e de l’FDA “va permetre

Trump presenta els tractament­s com “un avenç històric”; els experts, en canvi, demanen cautela

a Trump presentar erròniamen­t” la teràpia com una cosa històrica i definitiva i “atacar la integritat dels empleats”.

Trump afirma que hi ha una mà negra que treballa perquè les farmacèuti­ques no tinguin voluntaris per provar els seus productes. La insinuació és una nova aportació a la llista de teories conspirado­res sobre la vacuna de la Covid-19, que en general sospiten de la velocitat a la qual avancen les investigac­ions.

 ?? DAVID RYDER / AFP ?? Al Harborview Medical Center
DAVID RYDER / AFP Al Harborview Medical Center

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain