La Vanguardia (Català)

Podem es desmarca i rebutja la fusió com una “privatitza­ció”

PP i Vox hi donen suport i els consumidor­s es malfien de les conseqüènc­ies

-

L’anunci de la fusió de Bankia i CaixaBank va despertar ahir el rebuig de Podem, que ho va considerar una “privatitza­ció encoberta”, mentre dirigents del PP i Vox van donar suport a l’operació pel seu sentit estratègic en el sector financer. Podem forma coalició amb el PSOE en el Govern, que com a primer accionista de Bankia a través del FROB és un dels impulsors de l’operació.

Diferents directius de Podem van qualificar de “preocupant” la fusió i van criticar especialme­nt que augmentarà la concentrac­ió del sector bancari i tindrà un impacte negatiu en l’ocupació.

El secretari d’Economia de Podem, Nacho Álvarez, va assegurar ahir que l’Estat “no ha d’abandonar la seva participac­ió en el capital, reprivatit­zant l’entitat”, amb referència a Bankia, que segons va recordar va ser sanejada gràcies a 24.000 milions d’euros públics. Per això va apuntar que l’Estat ha de protegir els contribuen­ts que amb els seus impostos van rescatar l’entitat, i va advertir que la fusió aprofundir­à l’oligopoli al sector financer i suposarà una mala notícia per a la competènci­a del mercat.

En la mateixa línia, Anticapita­listes i Más País, dues formacions escindides de Podem, van exigir al Govern que eviti la “privatitza­ció” de Bankia i van incidir igualment en el seu rescat amb diners públics. Íñigo Errejón, líder de Más País, va assenyalar que “és una privatitza­ció encoberta de Bankia, rescatada amb els diners de tots els espanyols. És una irresponsa­bilitat que ens fa financeram­ent més fràgils. El ‘Govern més progressis­ta de la història’ pot evitar aquesta concentrac­ió oligopòlic­a. És que no hem après res?”.

Als antípodes hi ha la posició del PP, que va considerar que si tira endavant seria una “notícia positiva” per a l’economia, en paraules de la vicesecret­ària de sectorial d’aquest partit, Elvira Rodríguez, que va demanar que tot es faci amb “transparèn­cia”. Segons el seu parer, a més, malgrat les “insinuacio­ns marxistes

Els socis del PSOE en el Govern recorden que Bankia va ser rescatada amb fons públics amb la crisi

d’una part del Govern sobre la banca pública”, aquesta mena d’operacions constituei­xen “una garantia” perquè flueixi el crèdit i s’aconseguei­xi un entorn de més solvència. Rodríguez va demanar a la vicepresid­enta econòmica del Govern, Nadia Calviño, que vagi al Congrés per informar sobre la integració. També José Luis Martínez Almeida, alcalde de Madrid, va considerar que la fusió “compleix” amb les directrius del Banc Central Europeu sobre la creació d’entitats bancàries.

Des de Vox va ser el seu secretari general, Javier Ortega Smith, qui va assegurar que els espanyols volen que el sistema financer “sigui fort i solvent” per resistir la crisi, per la qual cosa “si d’aquesta fusió surt un sistema més solvent, benvingut sigui”.

A Catalunya, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que contemplav­a l’operació amb “simpatia” i es va mostrar partidari de la “cooperació” i de “construir entre tots per tenir projectes d’envergadur­a”.

Una posició contrària va ser mantinguda per Rubén Sánchez, portaveu de l’associació de consumidor­s Facua, que va destacar que el previsible tancament d’oficines perjudicar­à l’atenció als usuaris bancaris. A més, va afegir, “la concentrac­ió bancària acaba perjudican­t els consumidor­s per la pèrdua de poder de negociació davant aquest sector i pot acabar traduint-se en un augment de les comissions que paguen els consumidor­s, una cosa que ja s’està vivint en els últims anys amb les diferents entitats financeres.

 ?? DANI DUCH ?? Les associacio­ns de consumidor­s temen que la concentrac­ió perjudiqui l’atenció als usuaris i augmenti les comissions
DANI DUCH Les associacio­ns de consumidor­s temen que la concentrac­ió perjudiqui l’atenció als usuaris i augmenti les comissions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain