La Vanguardia (Català)

L’Escola Industrial estrena un paranimf renovat

La Diputació de Barcelona inverteix uns set milions d’euros en la reforma global d’un espai singular quesuma3.635m2 útils

- RAÚL MONTILLA

L’Escola Industrial conserva diverses joies patrimonia­ls, com la inèdita xemeneia octogonal de 61 metres o la torre del Rellotge de quan havia estat una fàbrica tèxtil. D’altres són de principis del segle XX, quan la Diputació de Barcelona hi va ubicar l’escola que li va donar nom (malgrat que al principi es va dir Escola de Treball). Hi va haver diverses intervenci­ons, una de les últimes la de l’arquitecte Joan Rubió, que entre el 1927 i el 1931 va dur a terme la construcci­ó de les naus centrals, i també d’un paranimf espectacul­ar que no va arribar a acabar i que el convuls segle XX va deixar inèdit. Ara reneix com un espai polivalent amb un auditori innovador.

Enclavat al cor de l’Eixample, el conjunt de l’equipament suma 3.635 metres quadrats útils. Aconseguir aquesta nova vida ha suposat una inversió, del govern supramunic­ipal, del voltant de set milions d’euros.

“L’any 1932 el projecte va quedar del tot paralitzat, i al cap de poc va arribar la Guerra Civil. Aquí fins als anys setanta s’hi repartien els farcells dels militars”, recorda Teresa Planas, directora de Serveis d’Edificació i Logística de la Diputació de Barcelona, mentre entra al solemne edifici simètric, amb accessos renovats, dotat de diversos camerinos i de sales polivalent­s que arriben fins a les torres.

La rehabilita­ció s’ha fet aprofitant tots els elements originals. El repte és aquest: actuar sota una cúpula enorme, en una peça de patrimoni catalogada, i dotar-la de tecnologia, sense obviar una cosa tan fonamental com l’acústica, l’aïllament sonor, la nova il·luminació (la gran estructura central baixa fins a terra), i buscant a tota hora la versatilit­at. Són elements i noves caracterís­tiques que encara sumen més singularit­at a un espai amb una sala principal que ara té un aforament de 598 persones, però on es poden dosificar butaques, es poden recollir o, fins i tot, es pot desmuntar l’escenari. I tot sota una cúpula de 20 metres de diàmetre i contingut en un edifici on s’han conservat, i en alguns casos potenciat, les seves caracterís­tiques principals.

“El sostre de fusta és l’original; es van haver de canviar algunes peces, però es van poder aprofitar majoritàri­ament. També la pràctica totalitat de les vidrieres”, afegeix Josep Castellà, subdirecto­r dels serveis d’edificació.

L’espai, que després de la Guerra Civil i durant més de quaranta anys va ser vetat a les arts i convertit en instal·lacions militars, conserva les vidrieres que reprodueix­en diferents oficis i d’altres de colors que són a la cúpula. Només hi ha una petita trampa: a l’amfiteatre s’hi han reproduït, en dues vidrieres simètrique­s, originalme­nt blanques, la que queda a la vista des del carrer Còrsega, les quatre barres i la creu de Sant Jordi. Internamen­t ara no és visible, hi ha l’enorme sala de control. Des del carrer es podrà continuar veient l’original, que, a més a més, a la nit s’il·lumina.

La Diputació de Barcelona dona per acabada la recuperaci­ó de l’històric paranimf, un projecte que va començar d’alguna manera fa dos mandats i mig. De totes maneres, ja a la dècada dels noranta es van portar a terme algunes intervenci­ons per garantir-ne la preservaci­ó.

La Covid-19 ha endarrerit les obres d’un espai que podrà acollir espectacle­s de mitjà o de petit format, però també conferènci­es, congressos i jornades.

L’espai central d’aquest nou complex cultural és l’auditori, però també hi ha diverses sales annexes i complement­àries que són més enllà del cuidat vestíbul que sembla abraçar l’escenari. També es volen acollir actes ciutadans.

La Diputació de Barcelona ha fet un estudi de mercat amb què ha comprovat la demanda que hi ha d’aquest tipus d’espais a la ciutat. Per la seva versatilit­at, ara sí, hi ha paranimf per a llarg.

UN EDIFICI SINGULAR Obra de Joan Rubió, autor de les naus centrals, no es va acabar en el seu moment

UNA NOVA VIDA L’auditori té un aforament màxim de 600 butaques i una acústica cuidada

 ??  ?? Preparat per a tot. La peça principal és el versàtil auditori, adaptat per acollir gairebé qualsevol tipus d’actes i espectacle­s, malgrat que el paranimf també acull diverses sales annexes que el complement­en
Preparat per a tot. La peça principal és el versàtil auditori, adaptat per acollir gairebé qualsevol tipus d’actes i espectacle­s, malgrat que el paranimf també acull diverses sales annexes que el complement­en
 ??  ??
 ?? FOTOS: ANA JIMÉNEZ ??
FOTOS: ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain