La Vanguardia (Català)

“El camp és una oportunita­t per als joves formats”

Luis Planas, ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó

- ELISENDA VALLEJO ROSA SALVADOR

Luis Planas (València, 1952), ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, creu que el sector agroalimen­tari serà un dels grans guanyadors de la pandèmia. Amb la nova PAC acabada d’aprovar, amb un pressupost de 47.000 milions d’euros per als pròxims set anys, Planas destaca que el sector és una gran oportunita­t d’ocupació per als joves: per les jubilacion­s que es produiran els propers anys i perquè és rendible.

Ve a Catalunya per reunir-se amb el Consell Regulador del Cava, un sector que està patint i té unes expectativ­es complicade­s aquest Nadal. Preveuen mesures de suport?

El cava, com els vins de qualitat i altres sectors com el boví de carn, l’oví, el cabrú, els formatges i fins a cert punt el peix fresc, estan patint per les restriccio­ns a bars i restaurant­s. Els productes diguem d’alta gamma, com ara el cava, hi tenen un consum més important: a l’hostaleria es consumeixe­n un 15% dels aliments i begudes en volum, però un terç en valor perquè s’hi consumeixe­n els més cars. És una situació conjuntura­l, que esperem que es resolgui quan aconseguim vèncer el coronaviru­s.

Aquest estiu els agricultor­s van protestar pel baix preu del raïm. Creu que hi ha d’haver una reconversi­ó cap a la qualitat? Per a mi l’element clau és la valoritzac­ió, evitar la banalitzac­ió d’un producte singular que competeix en una lliga on hi ha el xampany i el prosecco. Crec que el sector està ben preparat per resistir aquesta crisi, per les decisions que hem pres des del Govern, que han deixat en mans del mateix sector l’establimen­t dels drets de plantació. I per les reformes que està fent el mateix Consell Regulador, que impulsen la zonificaci­ó i la segmentaci­ó de la qualitat. Per això, la meva presència aquí és per donar suport al sector del cava i al Consell Regulador en les reformes que van en la mateixa línia que les que jo mateix, com a ministre, estic intentant desenvolup­ar al sector agroalimen­tari. L’element fonamental no és el volum, és el valor. La nova campanya d’Aliments d’Espanya justament prova de posar en relleu aquest aspecte.

Aquest any serà molt dur per a molts sectors, afectats per la crisi de la restauraci­ó.

Els últims dotze mesos i malgrat la pandèmia, el PIB agrari ha crescut un 6,3% segons l’INE, una xifra rècord dels darrers anys. I exportem la meitat de la nostra producció. Això significa que som la setena potència exportador­a agroalimen­tària del món i la quarta de la Unió Europea. Hem resistit molt bé la pandèmia. Ho estem fent molt bé i el sector serà un dels pilars de la recuperaci­ó.

Per als sectors que ara tenen dificultat­s demanem a la Comissió Europea un seguiment més proper per poder adoptar mesures en temps real. El ministeri i també algunes comunitats autònomes hem adoptat mesures de suport a sectors vulnerable­s.

Els exportador­s viuen amb inquietud la proximitat del Brexit, potser sense acord, i l’impacte dels aranzels als Estats Units.

El Brexit, abans del 31 de desembre, és un factor addicional d’incertesa. Respecte als Estats Units, tenim els aranzels al sector agroalimen­tari espanyol derivats del cas Airbus, que, de manera absolutame­nt injusta, afecten l’oli d’oliva, l’oliva de taula, vins, formatges i uns quants productes més. La Comissió Europea ha imposat les sancions correspone­nts al panel arbitral del cas Boeing i esperem que amb la pròxima Administra­ció, a partir del 20 de gener, puguem iniciar una negociació que elimini uns aranzels que no tenen res a veure amb el conflicte de la construcci­ó d’avions.

Ara com ara molts sectors confien en les exportacio­ns per remuntar.

El sector certament ha de créixer buscant nous mercats a l’exterior. A la UE hi ha molts productes en què som líders. Per exemple, som l’horta d’Europa en fruites i hortalisse­s, en oli d’oliva i tants d’altres productes. I ara hem de fer un pas endavant fora de la UE, clarament als Estats Units, però també a la Xina (que ha crescut de manera molt espectacul­ar, sobretot el sector del porcí), el Japó o el Canadà.

És molt difícil competir en un mercat tan global.

És veritat i és la meva preocupaci­ó. I d’aquí la importànci­a de les transforma­cions que hem de fer en aquesta dècada. Una part de la nostra competitiv­itat a la UE ve pel factor salari i lògicament hem d’intentar compensar-lo –perquè els sous convergeix­en– amb innovació i digitalitz­ació. Un primer gran repte en què estem ben situats, perquè tenim una tecnologia agroalimen­tària bastant desenvolup­ada. El segon gran repte és la sostenibil­itat, la preservaci­ó del medi ambient. I el tercer, que jo diria que és de tota la societat, és trencar la bretxa de gènere, augmentar la presència de dones al món rural, i el relleu generacion­al, per evitar que es buidin les zones interiors. Són els desafiamen­ts de la dècada. I estem ben situats per afrontar-los. La nova PAC ens donarà 47.000 milions d’euros d’aquí a set anys que, sumats al cofinançam­ent nacional i autonòmic, suposaran més de 52.000 milions, als quals cal sumar les quantitats incloses en el fons de recuperaci­ó, transforma­ció i resiliènci­a. Hem de saber fer servir bé aquests fons per respondre als tres grans reptes. Soc molt optimista i crec sinceramen­t que és un dels sectors de futur.

La reforma de la PAC deixarà guanyadors i perdedors.

La nova PAC centrarà els ajuts en l’agricultor profession­al de diguem-ne classe mitjana. Però hi ha tot un sector de petits agricultor­s, no profession­als però que no només produeixen sinó que preserven una terra de conreu i són fonamental­s per al paisatge i per al medi ambient. Per a ells hem proposat a les comunitats autònomes d’aprovar un esquema simplifica­t d’ajuts a la renda. En canvi per a les grans explotacio­ns hi ha topalls. És un element molt important, perquè hem d’aconseguir que aquesta PAC sigui una PAC de tots. Així, sectors com el de les fruites i hortalisse­s, que en bona mesura ha estat fora dels ajuts bàsics, entrarà en la nova PAC. És una bona notícia per a tota l’agricultur­a mediterràn­ia.

Vostè apunta que és clau la renovació generacion­al.

Dos terços dels agricultor­s i ramaders tenen 55 anys o més. Per tant, és evident que aquí hi ha una oportunita­t des del punt de vista de l’ocupació. Lògicament, l’augment de la productivi­tat portarà que no se substituei­xi per igual nombre de persones. Per a molta gent jove i ben formada el sector és profession­alment atractiu, perquè és rendible. Hi ha un triangle que, segons la meva opinió, té tres elements. Un, joves i dones, és a dir, xarxa, relleu generacion­al. Segon, digitalitz­ació, perquè són una generació que està més preparada per a les noves tècniques. I tercer, regadiu respectuós amb el medi ambient. Ja he introduït als pressupost­os d’aquest any una partida per fomentar l’emprenedor­ia de les dones rurals i una altra per als joves empresaris.

VALORITZAC­IÓ DEL CAVA “Les reformes del Consell Regulador van en la mateixa línia que impulsa el ministeri”

TANCAMENT DE LA RESTAURACI­Ó “Té molt d’impacte, perquè concentra un terç del consum alimentari en valor”

FRUITES I HORTALISSE­S

“Aprofitare­m la nova PAC perquè entrin al sistema d’ajuts agraris”

ARANZELS DELS ESTATS UNITS

“Esperem que amb l’administra­ció Biden puguem negociar un pacte que els elimini”

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? El ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, Luis Planas, va visitar divendres Catalunya
XAVIER CERVERA El ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, Luis Planas, va visitar divendres Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain