La Vanguardia (Català)

Davant la tercera onada

- Jordi Juan Director

Quan estem a punt d’iniciar a Catalunya i altres punts d’Espanya una nova desescalad­a amb l’obertura d’espais que estaven tancats i comença una gradual eliminació de les traves per facilitar la mobilitat, estaria bé que aprenguéss­im tots dels errors comesos. Tots els índexs relacionat­s amb la Covid-19 revelen una millora que facilita l’adopció de totes aquestes mesures. Ja va succeir en la primera desescalad­a. Vam tornar a aquella nova normalitat que ens van anunciar gràcies a què l’evolució del contagi es va poder controlar. Tot i això, al cap de poc temps les xifres van empitjorar, i hem estat a punt de patir un segon confinamen­t general. Ho hem evitat, sí, però els morts s’han disparat, i molts hospitals han tornat a patir una situació d’estrès excessiu. Cal dir-ho de forma clara: fa vuit mesos que les UCI treballen de valent i no han tingut ni un moment de respir. Pensar que el contagi està ja controlat i que a poc a poc farem vida normal és un error. Al contrari. La majoria dels profession­als sanitaris consultats donen per fet que les vacances de Nadal provocaran un empitjoram­ent de totes les dades i calculen que a partir del 15 de gener viurem la tercera onada. Els hospitals ja comencen a fer càlculs sobre com afrontaran aquesta nova situació, i en el Govern central es creu que caldrà tornar a fer confinamen­ts massius. No hem d’oblidar que l’estat d’alarma continua vigent fins al maig. I és per alguna cosa.

Evitar un altre gran confinamen­t dependrà principalm­ent dels ciutadans. Els governs tenen la seva part de culpa per la seva falta de previsió, per la seva mala gestió i per la seva descoordin­ació. En aquest diari tenim una llarga llista d’editorials on ho hem explicat. Però al final, som tots nosaltres els que acabem propagant el virus, bé per actuacions imprudents o bé per no respectar la necessària quarantena quan l’hem contret.

Gaudim de la llibertat recuperada en restaurant­s, teatres, cinemes o gimnasos, però siguem molt prudents, perquè el pitjor seria que tornéssim a viure altres setmanes confinats. Ara, més que mai, s’ha d’actuar amb la màxima responsabi­litat per evitar-ho.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain