La Vanguardia (Català)

Albert Serrano

Director de Veepee España

- MAITE GUTIÉRREZ

Albert Serrano ha dirigit la integració de l’outlet en línia Privalia en el grup francès Veepee. Espanya és el segon mercat per a la multinacio­nal amb una plantilla de 1.000 persones i una xifra de negoci de 450 milions.

Albert Serrano (Sabadell, 1981) coneix bé les exigències de l’alta competició, tant en l’esport com en l’empresa. Amb onze anys va començar a jugar a les categories infantils de l’Espanyol, on va fer de capità, i més tard va fitxar pel Barça B. Hi va compartir vestidor amb Victor Valdés, Thiago Motta, Oleguer Presas o Trashorras. Amb 18 anys acabats de fer, just quan s’obre el món adult, ell seguia una estricta disciplina. Al matí entrenava a la Masia i a la tarda estudiava Telecomuni­cacions a la UPC. Els caps de setmana, partit.

No va trigar gaire a fixar el seu rumb en els estudis i abandonar l’esport profession­al. Tenia les coses clares: “No era prou bo per passar a primera divisió, i si no em podia dedicar al futbol profession­alment, al més alt nivell, m’estimava més centrarme en la meva carrera università­ria”, recorda. Després de completar un màster a l’IESE i provar com a consultor a diferents companyies, ha arribat a ser director general a Espanya del grup francès Veepee, del qual forma part Privalia. Abans Vente Privée, la multinacio­nal francesa del comerç electrònic de grans descomptes va comprar la companyia barcelonin­a Privalia el 2016 per 470 milions d’euros. Igual com en la seva etapa d’esportista, Serrano ha capitaneja­t la integració de les dues empreses a Espanya i en la reconstruc­ció de marca del grup. Un procés que tot just ara culmina i que continuarà el proper any amb la conjunció de tota la companyia en una única plataforma, fet que crearà noves sinergies i aportarà agilitat al negoci.

Veepee va tancar el 2019 amb una facturació superior als 450 milions d’euros a Espanya, cosa que suposa un creixement d’un 7% respecte al 2018. A escala global, l’empresa va arribar als 4.000 milions d’euros, un 8,1% més que l’any anterior. “Som el segon mercat de Veepee després de França, un 11% del total, i tenim camp per créixer”, explica Serrano. Les vendes de la companyia en el segment de moda, articles de la llar, gastronomi­a o electrònic­a s’han multiplica­t arran de la pandèmia. La crisi del coronaviru­s ha canviat els hàbits de consum i ha provocat una maduració exprés del comerç electrònic, de la qual Privalia s’ha beneficiat. La cara fosca: l’impacte del turisme. Després de la seva fusió amb Vente Privée, Privalia comerciali­tza també viatges, un sector que ara està sota mínims. “En els altres camps, en canvi, anem bé, i la moda continua sent la nostra activitat principal”, afirma Serrano.

“Les integracio­ns sempre són complicade­s, però els ingredient­s que teníem eren molt bons i això ha facilitat l’operació”, insisteix. La seva satisfacci­ó més gran és haver mantingut “el màxim de talent de Vente Privée i de Privalia després de la fusió”. Els fundadors de Privalia, Lucas Carné i José Manuel Villanueva, se’n van desvincula­r completame­nt a finals del 2018.

La moda, doncs, continua sent el motor de Privalia, però ara s’ha convertit en una multiplata­forma de vendes flaix. Com un outlet en línia. “Aquest últim any hem potenciat el nostre mercat web, ja disposem de 1.500 marques a Espanya i estem reforçant el vincle amb les companyies de venda al detall; estan passant un mal moment per la pandèmia i creiem que les podem ajudar a digitalitz­ar-se i fer el salt a la venda en línia”, assegura. El grup Veepee té en total més de 7.000 marques diferents.

Al món de l’empresa, ha pogut ajuntar algunes de les seves passions i habilitats: “El treball en equip i la resistènci­a al fracàs que aporta l’esport, les matemàtiqu­es i les dades que fas anar en telecomuni­cacions, i les relacions humanes i gestió de persones que treballes en l’àmbit empresaria­l”. Abans de posar-se al capdavant de tot Privalia, va treballar com a director global de sourcing amb base a Sao Paulo durant dos anys. Posteriorm­ent, l’executiu va passar a ser el director general del negoci full price de Privalia al Brasil. I després de cinc mesos al capdavant del mercat brasiler, va continuar a Llatinoamè­rica com a director general de Privalia a Mèxic, càrrec que va ocupar fins al 2015, quan va passar a dirigir el negoci del grup a Espanya. En la seva etapa llatinoame­ricana el va acompanyar la seva dona, una prestigios­a investigad­ora en Intel·ligència Artificial a qui va conèixer a la universita­t, i els seus dos fills grans –en té tres en total–. La família ha viscut també a Singapur i Edimburg.

“Som aventurers”, diu. El seu pròxim repte: fer créixer Privalia i adaptar-se als nous models del comerç electrònic. Mentrestan­t, segueix amb atenció els últims esdevenime­nts a la directiva del Barça. Deu està ben distret.

Enginyer de Telecomuni­cacions i màster per l’IESE, va jugar al F.C. Barcelona B

 ??  ??
 ?? GUSI BÉJER ??
GUSI BÉJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain