La Vanguardia (Català)

Jair Bolsonaro

President del Brasil

- PORTO ALEGRE

Davant l’evidència de l’homicidi racista en un centre comercial en mans d’un guarda de seguretat, Bolsonaro ha negat una vegada més el problema del racisme al Brasil. Els aldarulls s’han disparat en diverses ciutats.

Més de mil persones van assaltar un hipermerca­t Carrefour a la ciutat brasilera de Porto Alegre després de la pallissa mortal que dijous a la nit va patir allà un home negre en mans d’un guarda de seguretat, un policia militar que feia aquesta feina com a pluriocupa­ció. L’homicidi ha aixecat protestes a tot Brasil. La víctima, João Alberto Silveira Freitas, conegut pels seus pròxims com a Beto, tenia 40 anys. Un examen forense va determinar que la causa de la mort va ser l’asfíxia.

Carrefour va anunciar que rescindia el contracte amb l’empresa de seguretat i tancava temporalme­nt l’hipermerca­t. El president de Carrefour va qualificar d’“insuportab­les” les imatges de la pallissa, difoses per mitjà de les xarxes socials, i va dir que no toleraria cap forma de racisme. Divendres a la nit els manifestan­ts van demanar el boicot a Carrefour i van ensenyar pancartes de Black Lives Matter en portuguès. A Porto Alegre, São Paulo i Rio de Janeiro hi va haver escenes de vandalisme en establimen­ts de Carrefour.

Malgrat que el president, Jair Bolsonaro, sempre ha desestimat l’existència del racisme al Brasil, i ahir ho va tornar a fer, segons dades del mateix Govern la població negra té el triple de probabilit­ats de ser víctima d’homicidi.

 ??  ??
 ?? FERNANDO BIZERRA / EFE ?? Protesta davant el Museu d’Art de São Paulo divendres
FERNANDO BIZERRA / EFE Protesta davant el Museu d’Art de São Paulo divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain