La Vanguardia (Català)

La gran victòria de Putin

Trump vol capgirar el resultat: els republican­s de Michigan demanen d’ajornar la certificac­ió de vots després d’una visita a la Casa Blanca

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Vist des del present, la trajectòri­a vital de Donald Trump ha estat un entrenamen­t per arribar a aquest precís moment. A aquest moment en què els nord-americans li han dit a les urnes “estàs acomiadat”.

Abans que existís Twitter, plataforma que utilitza per potenciar el seu ego, atacar el que no el complau i propagar conspiraci­ons sense fonament, ell es va inventar un personatge alternatiu que va fer servir com un precedent d’aquesta xarxa social.

Es presentava com a John Barron o John Miller. En els dos casos era un relacions públiques que telefonava als diaris per explicar com era de meravellós Trump, fustigar els que no li seguien la veta o relatar com totes les dones se li rendien.

“El millor sexe de la meva vida”, va titular en portada The New York Post, segons una xivatada de Miller a partir d’una suposada confessió de Marla Maples, la que seria la seva segona dona. Als periodiste­s els fascinava com aquest relacions públiques sonava igual que Trump, però negava ser-ho.

En el seu Twitter continua dient falsament que ha guanyat.

Abans que formulés una tirallonga de reclamacio­ns legals en contra del resultat electoral, Trump ha sobreviscu­t a un impeachmen­t (procés polític pel Russiagate), dos divorcis, 26 acusacions d’assetjamen­ts sexual, sis fallides i uns 6.000 plets.

Aquesta vegada, però, ha topat amb Joe Biden i sembla que se li ha acabat la sort.

Dels 33 litigis qüestionan­t la victòria del rival, ja se n’han resolt 32, tots perduts.

Els seus advocats, Rudy Giuliani i Sidney Powell, van apel·lar dijous al fet que hi ha “un complot centralitz­at” que afecta tots els EUA. Ni una prova. La clau és a les màquines de càlcul automàtic de vots, que estan manipulade­s en un afer en què Powell va implicar Hugo Chávez, el dictador veneçolà mort el 2013, i el financer George Soros, el sospitós habitual dels conspirano­ics.

Christophe­r Krebs, com a responsabl­e de l’agència de cibersegur­etat. va difondre un estudi del qual es conclou que aquestes eleccions han estat “les més segures”. Trump el va despatxar per donar “informació incorrecta”.

L’informe de cibersegur­etat va descartar una interferèn­cia russa. Aquesta vegada, el megàfon per difondre aquest missatge destructiu no és a les mans de Vladimir Putin i els seus infiltrats del Kremlin. No, el megàfon el té el president Trump, que pregona a Twitter aquestes teories en què ell és el guanyador a costa de desvirtuar la realitat. Aquesta és la gran victòria de Rússia, subratllen els analistes. Per Biden, l’obstruccio­nisme de Trump suposa “enviar missatges increïblem­ent nocius a la resta del món sobre com funciona la democràcia”.

Dues setmanes després que es declarés guanyador Biden, als experts els queda clar que l’únic que persegueix Trump és fer descarrila­r el pilar de la democràcia, que els dirigents republican­s de diversos estats anul·lin els vots populars i designin els vots electorals, tots a favor seu. Aquest és el cop trumpista. El secretari d’estat de Geòrgia, el republicà Brad Raffensper­ger, va ratificar divendres els resultats –“els números no menteixen”–, després d’un segon recompte i, com en l’anterior, va concedir la victòria a Joe Biden. El governador Brian Kemp, també republicà, va certificar els 16 vots electorals per al demòcrata. Trump disposa fins dimarts per demanar un altre recompte.

Aquest dilluns és una altra data decisiva per a la certificac­ió de la victòria de Biden a Michigan i

Pennsilvàn­ia, una vegada que ahir un jutge d’aquest estat denegués parar aquest procés com va reclamar la campanya de Trump.

Trump ha atacat fort Michigan. Primer va trucar als dos membres de la junta electoral del comtat de Wayne, que inclou Detroit, que l’endemà van firmar una declaració jurada intentant fer marxa enrere a la seva rúbrica del recompte. Ja estaven fora de termini.

I divendres Trump va convidar a la Casa Blanca els principals legislador­s republican­s a la Cambra de Michigan. En un comunicat conjunt quan es va acabar la visita, Mike Shirley, cap de la majoria al Senat, i Lee Chatfield, líder a la Cambra de Representa­nts,

van assenyalar que “no somo conscients de cap informació que pogués canviar el resultat de les eleccions”. Biden guanya per més de 154.000 vots.

El tuit de Trump els va deixar en mal lloc, perquè va dir que s’havia parlat d’un frau massiu.

La presidenta del Partit Republicà de Michigan i el Comitè Nacional van sol·licitar per carta dissabte ajornar dues setmanes la certificac­ió de la junta electoral (formada per dos republican­s i dos demòcrates) per auditar el comtat de Wayne.

La junta electoral estatal mantenia la convocatòr­ia de dilluns. En cas de bloqueig (per empat a dos), això aniria al tribunal d’apel·lació (controlat per conservado­rs) i, si no hi hagués solució, la governador­a Gretchen Whitmer (demòcrata) té la potestat de treure els dos que es neguessin a la ratificaci­ó. Tots els estats han d’enviar el 8 de desembre els seus resultats al Congrés i el 14 voten els electors que representa la voluntat popular.

Els legislador­s de Michigan van passar la nit a l’hotel Trump. Les fotos del sopar i les copes van provocar la sospita que el president els va pressionar, que hi havia una relació entre la visita a la Casa Blanca i la carta demanant l’auditoria.

Els legislador­s de Michigan, allotjats a l’hotel Trump, diuen que no veuen res que canviï el resultat

 ?? EMILY ELCONIN / REUTERS ?? Partidàrie­s del president amb samarretes de “Lesbianes per Trump” es van manifestar a Lansing, Michigan
EMILY ELCONIN / REUTERS Partidàrie­s del president amb samarretes de “Lesbianes per Trump” es van manifestar a Lansing, Michigan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain