La Vanguardia (Català)

Àfrica contra el virus dels hotels buits

Els països africans, que han estat menys castigats per la pandèmia que Occident, es tornen a obrir al turisme

- XAVIER ALDEKOA

Twoyem Titus avança entre la brossa a pas decidit i la seva samarreta de quadres blancs i blaus queda xopa pel fregadís amb la vegetació humida. Sense afluixar la marxa s’esmuny per un camí estret que passa a la vora d’un penyal verd i just darrere apareix l’espectacle: una cascada eixordador­a, la més alta de les Sipi Falls, a l’est d’Uganda, amb una llengua d’aigua de 100 metres en caiguda lliure. Titus, de 23 anys, patina pel fang, puja a una roca plana i fotografia satisfet amb el seu mòbil l’escena. És feliç: avui era el seu torn entre els 75 guies que esperen a la carretera per portar turistes a les cascades i tornarà a casa amb sis euros a la butxaca. Són engrunes, en realitat.

“Abans podien venir perfectame­nt 60 o 80 visitants diaris, de vegades més. Ara si en venen deu és un bon dia, però hem de tenir paciència, de mica en mica els turistes comencen a arribar. Tant de bo tot torni a ser aviat com abans, ho necessitem”. Titus diu “abans” sense donar més detalls perquè és evident a què es refereix: abans de la pandèmia de la Covid-19, que ho va canviar tot. L’esperança de Titus té motius. Des de l’octubre, països com Sud-àfrica, Kènia, Ghana, República Democràtic­a del Congo, Namíbia o Uganda, entre d’altres, han tornat a obrir les fronteres després de més de mig any de tancament per protegir-se del virus global. Mentre la segona onada de la pandèmia sacseja amb força Occident, l’Àfrica se sent alliberada del pitjor tràngol de la crisi sanitària i dona la benvinguda als turistes per lluitar contra un altre virus també demolidor: el virus dels hotels buits.

La setmana passada, Cyril Ramaphosa, president de Sud-àfrica, el país més afectat del continent, amb 762.000 positius i gairebé

Sud-Àfrica, Kènia, R. D. Congo, Ghana, Namíbia o Uganda reben turistes des de l’octubre

Molts països exigeixen una PCR 72 hores abans de volar i una altra abans de tornar

“Abans venien 60 o 80 visitants cada dia, o més; ara si en venen deu és un bon dia”

21.000 morts, va confirmar la tendència tot disposant la reobertura dels seus aeroports sense restriccio­ns després del reinici a mitges havent passat l’estiu, amb nacionalit­ats vetades si provenien de països amb alts índexs de contagi. “Estem a punt per obrir les nostres portes de nou al món”, va dir. La majoria de països del continent exigeix als viatgers un test PCR negatiu practicat 72 hores abans de volar i un altre de semblant abans d’agafar el vol de tornada. Alguns, com ara Ghana, fins i tot fan passar el test directamen­t al punt d’arribada i han establert mesures de seguretat extra com, per exemple, dispositiu­s de desinfecci­ó a l’entrada d’hotels o llocs turístics.

Malgrat les mesures, encara no hi ha prou turistes. Al sud ugandès, a prop de Jinja, a les riberes del llac Victòria, el Haven River Lodge té disposades una dotzena de taules robustes i buides davant un riu d’aigües braves. Abans de la pandèmia, pels corrents baixaven barques de ràfting plenes de turistes excitats. En tot el matí, amb prou feines n’han passat dues. Segons el mànager del recinte, Sendiga David, durant la pandèmia s’han dedicat a mantenir les instal·lacions i ara, setmanes després de l’obertura de fronteres, el nivell de negoci encara és baix. Per això en Sendiga resa perquè arribin ja clients i es ven bé. “És molt segur venir a Uganda, ara prenem totes les mesures de seguretat, tant al país com a cadascun dels hotels”.

Malgrat tenir un 17% de la població mundial, Àfrica registra oficialmen­t 49.099 de l’1,37 milions de morts per Covid-19 arreu del món, un 3,57% del total. Tot i que és evident que la falta de tests desdibuixa les xifres reals, les fràgils xarxes sanitàries dels estats africans no s’han col·lapsat i l’estampa a la majoria dels carrers africans és de normalitat. Gairebé no es veuen màscares, encara menys en zones rurals, i en general només s’exigeixen en centres comercials, edificis governamen­tals o aeroports.

Malgrat tot, l’estricte tancament de fronteres que la majoria de governs van ordenar des del març i la recessió mundial van donar una estocada mortal a les economies africanes i especialme­nt al turisme. Fer revifar el sector és vital per a moltes nacions. L’any passat, el turisme va contribuir, segons el World Travel & Tourism Council, amb 168.500 milions al PIB d’Àfrica i va generar 24,6 milions de llocs de treball. Per a països com Namíbia o Tanzània, que no van tancar, però sí que van patir la paràlisi turística mundial, les visites des de l’estranger represente­n el 14,7% i el 10,7% del seu producte interior brut, respectiva­ment.

Precisamen­t tots dos països, a més d’Uganda, Sud-àfrica, Etiòpia i el Sudan del Sud, són els llocs que ha visitat des del començamen­t de la pandèmia el director de l’agència de viatges Rift Valley Expedition­s, Toni Espadas. Per aquest veí de Sabadell, l’impacte econòmic del virus ha deixat un panorama desolador, amb hotels tancats i milers de treballado­rs sense ajudes, des de guies a conductors o cambrers. Per Espadas, a més de donar suport a l’economia local en un moment desesperat, un viatge africà ara té altres beneficis: “Aconsello totalment venir a Àfrica en aquest moment. Els safaris que hem fet aquests dies han estat increïbles; hem estat sols en llocs com Serengeti o Ngorongoro a Tanzània, o Lalibela a Etiòpia. Són zones molt boniques i normalment massificad­es, però ara hi hem estat sols; a més, els hotels ofereixen tarifes molt rebaixades”.

Lilly Ajarova, directora del Departamen­t de Turisme d’Uganda, coincideix a dir que viatjar per terra africana és més segur que mai. “Estem contents de tenir la situació sota control, especialme­nt a Uganda, després d’haver disposat totes les mesures de seguretat necessàrie­s perquè tant els ugandesos que treballen al sector turístic com els visitants se sentin segurs”. Més enllà de la reducció de contagis des de l’estiu, les xifres oficials globals justifique­n l’aplom de les seves paraules. Amb una població lleugerame­nt inferior a la d’Espanya (43 milions), però amb una mitjana d’edat de només 15,3 anys, Uganda ha patit moltes menys morts per Covid-19: 158 des del març per 42.291 morts a Espanya.

Aquestes xifres han atret els primers valents. Després d’una setmana per l’est i sud ugandès, l’avilesa Virginia Nieto, de 29 anys, qualifica d’alliberado­ra la seva primera experiènci­a com a turista fora d’Europa. “Al principi vaig tenir molts dubtes pel tema dels test de PCR o per si no podríem tornar, però ha estat espectacul­ar la llibertat de moure’s sense les limitacion­s que tenim a Espanya; m’ha servit molt per carregar les piles i per recordar els moments previs a la pandèmia i pensar que això canviarà aviat”. Després del creixement sostingut del turisme de les últimes dècades —de 6,7 milions de turistes el 1990 a 71,2 milions el 2019—, Àfrica comença, pas a pas, a recuperar-se de l’impacte mundial de la Covid-19.

DIRECTOR D’UNA AGÈNCIA

“Aconsello totalment venir a l’Àfrica en aquests moments”, afirma Toni Espadas

VÍCTIMES DE LA COVID-19

Tot i tenir un 17% de la població mundial, l’Àfrica només registra un 3,57% de morts

 ??  ?? Paradís ugandès Un turista local es fotografia davant d’una de les tres cascades de Sipi, amb cent metres de caiguda, a l’est d’Uganda, país que ha tingut un índex de mortalitat per Covid-19 molt baix
Paradís ugandès Un turista local es fotografia davant d’una de les tres cascades de Sipi, amb cent metres de caiguda, a l’est d’Uganda, país que ha tingut un índex de mortalitat per Covid-19 molt baix
 ?? XAVIER ALDEKOA ?? Sense mascareta Mercat de peix a Enttebe, als afores de Kampala, la capital d’Uganda. L’ús de la màscara als carrers africans no és habitual, però és obligatori en centres comercials i aeroports
XAVIER ALDEKOA Sense mascareta Mercat de peix a Enttebe, als afores de Kampala, la capital d’Uganda. L’ús de la màscara als carrers africans no és habitual, però és obligatori en centres comercials i aeroports
 ?? XAVIER ALDEKOA ?? Un turista espanyol, durant una tranquil·la visita en canoa als pantans de Mabamba, on viu l’ocell bec d’esclop, al llac Victòria. No hi ha massificac­ió en aquests moments.
Sense gent al voltant.
XAVIER ALDEKOA Un turista espanyol, durant una tranquil·la visita en canoa als pantans de Mabamba, on viu l’ocell bec d’esclop, al llac Victòria. No hi ha massificac­ió en aquests moments. Sense gent al voltant.
 ?? XAVIER ALDEKOA ??
XAVIER ALDEKOA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain