La Vanguardia (Català)

Això ja no va només d’independèn­cia

Pressupost­os, rebaixa de les penes per sedició, indults, suplicator­i de Puigdemont... Tots aquests factors es podrien dirimir fins a les eleccions catalanes, però ningú no sap com marcaran el resultat la pandèmia i la crisi.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Al’horitzó polític català no queda clar ni quan seran les eleccions. Una vegada inhabilita­t Quim Torra, i mentre no sigui elegit un nou president, el compte enrere continua corrent fins al 14 de febrer. Però un dels socis del Govern, Junts, ja apunta a un endarrerim­ent si la pandèmia s’agreuja. Sigui com sigui, la campanya està en marxa i els pròxims mesos altres factors a més del coronaviru­s poden influir en el resultat electoral.

Que la Covid-19 ha canviat les prioritats per a molts ciutadans és evident. L’independen­tisme ho sap i mira d’adaptar-se a la nova situació. Junts enarbora el lema “Independèn­cia i solvència” per intentar conjugar la reivindica­ció dels últims anys amb l’exigència dels nous temps. Els socis de govern s’atribueixe­n espifiades i travetes en la gestió de la pandèmia, encara que aquesta tàctica els arrossegui al desastre a tots dos. La Generalita­t funciona sense un president, i això passa factura. No només falta un lideratge, sinó que ni tan sols hi ha un àrbitre entre els dos socis. Junts va inocular a ERC el complex de la “usurpació” i va confinar el vicepresid­ent Pere

Aragonès al seu despatx de la Zona Franca. El Palau de la Generalita­t ha quedat com un monument buit davant el qual desfilen sectors socials angoixats pel tancament dels seus negocis.

Conscient de la preocupaci­ó ciutadana, ERC també intenta que la negociació pressupost­ària amb Pedro Sánchez li reporti rèdits amb què presentar-se davant els electors, però prefereixe­n que els comptes s’aprovin com més aviat millor perquè el seu suport quedi lluny de les eleccions. Encara ressonen a les orelles dels republican­s la campanya de Junts a les generals, quan Laura Borràs repetia sense parar que ERC regalava al PSOE el seu suport, sense contrapart­ides. Amb tot, abans de les eleccions es dirimiran dues qüestions més que tornaran a posar el procés independen­tista en primera línia. D’una banda, la situació dels presos, i, de l’altra, el suplicator­i de Carles Puigdemont.

Esquerra compta que disposarà del seu líder, Oriol Junqueras, per a la campanya gràcies als permisos penitencia­ris, ja que al febrer haurà complert una quarta part de la condemna. A més a més, el Consell de Ministres podria aprovar l’avantproje­cte de reforma del Codi Penal per rebaixar les penes per sedició, tot i que després haurà de passar pel Parlament. No queda clar que ERC pugui donar suport a una reforma que manté el delicte de sedició. I sense els vots d’Esquerra difícilmen­t s’aprovarà. El Govern central també tindrà la possibilit­at d’aprovar els indults una vegada el Suprem hagi informat sobre la qüestió. Tanmateix, així que ens acostem a la data electoral totes aquestes portes es van tancant. Ni al PSOE ni a ERC no els convé fer un pas com aquest en vigílies dels comicis. Els republican­s no volen que sembli que els indults arriben a canvi del vot al pressupost. I al PSOE tampoc no es veu convenient, després de la polseguera aixecada amb el suport de Bildu.

A aquest escenari cal afegir-hi el desenllaç del suplicator­i sol·licitat pel Tribunal Suprem al Parlament Europeu per aixecar la immunitat a Puigdemont. És molt probable que l’Eurocambra doni llum verda al suplicator­i, però el que en principi sembla una clatellada per a l’expresiden­t ell ho podria convertir en un argument electoral. L’aixecament de la seva immunitat significa que s’activa l’euroordre de detenció, però no vol dir que Bèlgica l’hagi d’executar, ni de bon tros, per bé que Puigdemont veuria limitats els moviments. Atès que el suplicator­i el votarien a favor els eurodiputa­ts del PSOE (cal veure què faran els de Podem), l’expresiden­t podria argumentar contra ERC que estan donant suport als comptes de Sánchez mentre aquest li arrabassa la immunitat a Europa.

Ara el suplicator­i és a la comissió d’afers jurídics del Parlament Europeu, presidida per Adrián Vázquez, de Ciutadans. Es votarà primer en aquest òrgan i després al ple de l’Eurocambra. El Govern espanyol ja s’ha començat a moure per intentar que aquestes dues votacions tinguin lloc després de les eleccions catalanes, mentre que Ciutadans preferiria que fos abans. Per al partit taronja seria un punt a favor en plena campanya catalana. Dit d’una altra manera: el suplicator­i es pot convertir en una carta electoral per a Junts i Ciutadans, i en una trava per als socialiste­s i ERC.

Tots aquests factors poden condiciona­r la campanya, però això ja no va només d’independèn­cia. A les urnes pot esclatar una tercera onada del virus o el malestar acumulat durant aquests mesos. Això si hi ha eleccions el 14 de febrer.

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Protesta de les agències de viatges davant el Palau de la Generalita­t
DAVID ZORRAKINO / EP Protesta de les agències de viatges davant el Palau de la Generalita­t
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain