La Vanguardia (Català)

El PSC homenatja Lluch i en lloa l’esperit dialogant i catalanist­a

El partit recorda el polític quan fa vint anys que va ser assassinat per ETA

-

El PSC va homenatjar l’exministre Ernest Lluch, assassinat per ETA ahir va fer vint anys, en un acte que a causa de la pandèmia va haver de ser virtual i en què els socialiste­s van destacar el seu caràcter dialogant i catalanist­a. Per a la formació Lluch és un mirall, sobretot per aquests dos valors, i el van honorar amb una successió de vídeos en què van intervenir la seva filla Eulàlia Lluch, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el titular de Sanitat, Salvador Illa, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, entre d’altres.

Ernest Lluch va ser ministre de Sanitat amb Felipe González. Sensibilit­zat amb el problema basc, era defensor de la via negociador­a entre les parts des del diàleg. En una conversa amb una de les filles de l’homenatjat, l’Eulàlia, Iceta va subratllar que Lluch “volia que el catalanism­e pervisqués, que fos una cosa molt extensa, oberta, acollidora, que mai no es pogués dividir per raó d’idioma o procedènci­a”.

El líder actual dels socialiste­s catalans va reiterar que Lluch era “una persona profundame­nt catalanist­a” i va sostenir que ara, efectivame­nt, “s’ha vist que qüestions d’identitat divideixen i afebleixen”, en una clara al·lusió al procés sobiranist­a català. També va insistir en els “valors molt profunds” que guiaven la seva acció política, que anteposava a “ideologies tancades” que professen altres dirigents. “Era una persona que reclamava diàleg i entesa”, va afegir Iceta.

Per la seva banda, Eulàlia Lluch va assegurar que si el seu pare continués viu “segur que intentaria fer de pont” entre els discrepant­s.

Illa, que ara ocupa el càrrec que

Sánchez i Illa destaquen la lluita como a ministre per tenir un sistema sanitari “universal i públic”

Lluch havia tingut al govern espanyol, va enaltir el “sistema sanitari universal i públic per a tots els espanyols” pel qual va lluitar el socialista català assassinat per ETA, “un llegat” i “uns principis” que avui en dia continuen sent “inspirador­s”.

Batet, al seu torn, va afirmar que Lluch va ser “impulsor del diàleg i l’acord com a instrument­s fonamental­s per resoldre conflictes”, i va lloar la seva “capacitat integrador­a per mitjà del diàleg”. Per a l’exministre, va afegir, “el diàleg i el compromís no eren paraules buides, sinó instrument­s diaris” de la seva pràctica política. La successió de vídeos d’homenatge a Lluch va acabar amb imatges d’Iceta acompanyan­t la família de l’homenatjat a visitar la seva tomba.

Tot seguit, en un fons blanc s’hi van poder llegir unes paraules de Lluch que en defineixen el pensament polític: “El socialisme és portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternita­t possibles a les persones que viuen en societat”.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, també va voler recordar l’exministre. I ho va fer a través de Twitter: “Fa vint anys el terrorisme va assassinar Ernest Lluch. Avui honorem la teva memòria. Gràcies per la teva gran tasca política, el teu exemple i valentia. Gràcies per fer de tots la sanitat pública. Amb ella avui es combat la pandèmia i se salven milers de vides. Gràcies, Ernest”.

 ?? PSC / ACN ?? El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb Eulàlia Lluch, filla d’Ernest Lluch, i una de les netes
PSC / ACN El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb Eulàlia Lluch, filla d’Ernest Lluch, i una de les netes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain