La Vanguardia (Català)

Turista a la Vall d’Aosta

- Francesc-Marc Álvaro

L’estiu del 1956 Jordi Pujol i Marta Ferrusola aprofiten el viatge de noces per fer turisme polític. Són així. Agafen el cotxe fins al nord d’Itàlia. Després de visitar la localitat d’Ivrea –on l’hereu Olivetti promovia un experiment de reformisme social únic–, la jove parella arriba a la Vall d’Aosta, autonomia de parla francesa dins de l’Estat italià i, posteriorm­ent, passa a la part del Tirol de sobirania italiana i llengua alemanya, regió fronterera amb Àustria, país que també visiten, així com Alemanya. És un moment clau de la construcci­ó de Pujol per part de Pujol. Vol trepitjar l’Europa que no surt als mapes. La complexita­t.

Conèixer la política de la Vall d’Aosta marcarà Pujol profundame­nt. Allí descobreix que uns autonomist­es de centre (catòlics desmarcats de la Democràcia Cristiana dirigida des de Roma) governen amb comunistes i socialiste­s les institucio­ns de la regió, tots ells posen al davant el fet diferencia­l en l’eix ideològic. Aquell compromís transversa­l –anterior al “compromís històric” promogut durant els anys setanta per Berlinguer– serà inspirador per al futur.

Abans i després d’aquests viatges, Pujol llegeix la teoria que explica la pervivènci­a de realitats com la Vall d’Aosta, el Tirol del Sud, Flandes o Catalunya. Pujol estudia Herder però també Renan. No vol ser un nacionalis­ta a l’antiga, va més enllà del romanticis­me alemany. El francès Renan fa de contrapès, perquè posa la voluntat i el consentime­nt al centre del problema: la nació és un plebiscit quotidià.

El món canvia, les velles doctrines s’han de llegir a la llum de les noves idees: el marxisme, el personalis­me, el comunitari­sme. Pujol agafa el millor de cada pàgina. Fa una síntesi per explicar i explicarse el que Josep Termes anomena “el miracle” d’una Catalunya nacionalme­nt viva. Herder més Renan. A Madrid, a ulls de certs sectors, Catalunya és una anomalia. Passen els anys: la sentència del Tribunal Constituci­onal contra l’Estatut pretén esborrar l’anomalia.

El març del 2014, quatre mesos abans que confessi que ha tingut diners no declarats a l’estranger, Pujol fa una conferènci­a sobre Herder i Renan. Hi explora fonaments teòrics per al dret a decidir, un lema d’èxit del procés. Ara, després d’anys de mort civil, Pujol trenca el silenci que es va autoimposa­r amb el daltabaix. Sap que el món parla d’identitat, globalitza­ció i nacionalis­mes, i no es resigna a ser-ne només espectador, el que va dir fa sis anys encara és vàlid. Com va escriure Josep Ramoneda, el líder retirat enfoca els debats de fons amb més lucidesa que la majoria de polítics. Pujol es reivindica en les idees: contra una part d’ell mateix, els seus fantasmes, i els Pujol.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain