La Vanguardia (Català)

Sobre el dret a decidir i la voluntat de ser

- Jordi Pujol Expresiden­t de la Generalita­t de Catalunya (1980-2003)

A Catalunya li cal un règim polític i institucio­nal que li asseguri capacitat d’actuar amb eficàcia sobre la seva gent

En una reunió d’un grup d’amics es va parlar del debat que hi ha sobre nacionalis­me, patriotism­e, identitat i globalitza­ció. Debat molt actual, però de vegades confús. De vegades contradict­ori i que no ajuda a donar bones respostes a temes tan diversos i entortolli­gats com la immigració, la convivènci­a social i cultural, la creació de grans espais d’integració econòmica i de conglomera­ció política (com la Unió Europea), etcètera. A casa nostra mateix tot això és més actual encara pel caràcter plurinacio­nal d’Espanya. Amb Catalunya com un tema de gran profundita­t històrica, política i identitàri­a. D’un gruix que pesa molt sobre Catalunya i sobre Espanya i de molta actualitat.

En el curs d’aquesta conversa algú va dir que sobre això en Jordi Pujol havia fet una conferènci­a feia uns anys. Sobre què és una nació. I sobre diverses respostes que s’han donat a aquesta pregunta. Conferènci­a publicada en el seu moment a la publicació setmanal que aleshores feia el Centre d’Estudis Jordi Pujol (i que ara fa temps que no es publica). Amb el títol de Herder i Renan. I el dret a decidir. I em varen demanar poder-la comentar. És per això –per fer-la més assequible– que la torno a publicar, a través del blog de Serviol i La Vanguardia.

“Què és una nació?”. A aquesta pregunta Renan responia dient que era “un plebiscit de cada dia”, una voluntat de ser mantinguda durant anys i panys.

A casa nostra la voluntat de ser ha estat també un factor bàsic de la Nació. Que en Vicens Vives va explicar molt bé. I que la mateixa història de Catalunya testifica. Perquè després de segles d’Estat espanyol, amb política persistent i amb tots els ressorts de l’Estat de caràcter unificador i molt sovint amb anul·lació de les nostres institucio­ns, amb persecució d’elements bàsics de la nostra identitat com la llengua i la cultura, i la memòria i determinad­es formes de vida com bé va explicar en Ferrater i Mora, després de tot això i de molta immigració –ja des del segle XVIII, i sobretot XIX i XX (i ara mateix)– que s’ha anat incorporan­t amb benefici general, és a dir, de tota la societat catalana, Catalunya ha mantingut la seva personalit­at. De vegades amb dificultat, però que finalment no solament s’ha mantingut sinó que més d’un cop s’ha expressat amb força i capacitat de proposta positiva. Amb reivindica­ció d’un autogovern consolidat i garantit, i fins i tot darreramen­t amb un vot independen­tista molt alt.

Però ni en Vicens Vives ni en general la política d’afirmació de Catalunya haurien pogut agafar l’embranzida que han agafat sense la pervivènci­a d’una memòria històrica i la continuïta­t de la nostra forma de vida. I del nostre europeisme de fa segles (i d’ara mateix). És a dir, si a Catalunya Espanya hagués tingut l’èxit destructiu que França va tenir i que en Renan amb complicita­t i una paraula brutal va qualificar d’extermini. D’extermini d’allò que dona sentit i capacitat de projecte col·lectiu a una comunitat. Llengua i cultura, Estat de benestar i eines de desenvolup­ament econòmic i tecnològic. Que facilitess­in el progrés general i la convivènci­a de tots els ciutadans de Catalunya. A hores d’ara set milions i mig.

Això ha estat sempre un gran repte. I ara més que mai. Perquè som més gent i perquè es viu, aquí i en general, en temps de trasbals.

Per fer front a aquest repte a Catalunya li cal disposar d’un règim polític i institucio­nal que li asseguri capacitat d’actuar amb eficàcia sobre la seva gent. En l’àmbit polític, social i econòmic, i en el de la pròpia identitat. En el de la consistènc­ia. I en el de la capacitat de crear condicions de bona convivènci­a. I en el de tot allò que el desenvolup­ament humà –individual i col·lectiu– necessita. Un àmbit que tal com van les coses no és segur que tingui. Perquè les societats –la nostra i en general– viuen situacions que tornen a ser tenses. Després de dècades en general de millora social i econòmica ara hi ha hagut un retorn a la insegureta­t. Econòmica, social i cultural i identitàri­a. Que trenca l’esperit i l’atmosfera que varen contribuir al gran progrés que en general hi hagué durant la segona meitat del segle XX. I uns quants anys més. No gaires. Però que ara ja no hi és.

Tot això són temes a tenir en compte ara que hi ha i hi haurà polèmica sobre conceptes com nacionalis­me i patriotism­e, identitat i cosmopolit­isme, dret a decidir i voluntat de ser. I en aquest sentit sí que m’ha semblat que la meva conferènci­a sobre Herder i Renan de fa sis anys té sentit, és interessan­t i pot ajudar a reflexiona­r. És per això que es transcriu íntegra en el blog de Serviol.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Accés al despatx del president de la Generalita­t des del saló Verge de Montserrat
XAVIER CERVERA Accés al despatx del president de la Generalita­t des del saló Verge de Montserrat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain