La Vanguardia (Català)

Política sense ‘millennial­s’?

Els nascuts a partir dels anys vuitanta ja són la generació més descontent­a amb la democràcia; les causes són diverses

- SILVIA HINOJOSA

La generació hiperconne­ctada ha desconnect­at de la política. No és un fenomen exclusiu d’Espanya, on la crispació i el tacticisme electoral s’han apropiat de l’esfera pública, sinó que té una preocupant dimensió global. La desafecció dels joves s’estén pels cinc continents –amb diferent intensitat–, fins al punt que els millennial­s, nascuts entre el 1981 i el 1996, ja són la generació més descontent­a amb la democràcia, no només comparats amb els seus coetanis, sinó també respecte a generacion­s anteriors en el mateix moment de les seves vides.

És una de les conclusion­s d’un estudi de l’Institut Bennett de Polítiques Públiques de la Universita­t de Cambridge, titulat Joventut i satisfacci­ó amb la democràcia. Com es pot capgirar la desconnexi­ó democràtic­a? i liderat pel professor Roberto Foa, director del Centre per al Futur de la Democràcia d’aquesta universita­t anglesa. El treball ha analitzat les respostes de més de 4,8 milions d’enquestats, de 160 països, entre el 1973 i el 2020, i categoritz­a els canvis en la vida de quatre generacion­s: millennial­s, generació X (1965-1980), baby boomers (1945-1964) i la generació d’entreguerr­es (1913-1944).

Amb aquestes dades, han dibuixat el mapamundi de la desafecció dels joves, en què s’identifiqu­en quatre regions impulsores: l’Europa del sud, Llatinoamè­rica, l’Àfrica subsaharia­na i les democràcie­s anglosaxon­es. En les tres primeres, han detectat que en les democràcie­s joves el descontent­ament sorgeix a mesura que les generacion­s que manquen de la memòria de la dictadura assoleixen la majoria d’edat. En les democràcie­s anglosaxon­es, “hi ha un patró constant de disminució”, cada generació està menys satisfeta amb la democràcia del que ho estaven els seus pares i avis a aquella edat. “Tot i això, altres regions mostren una tendència de millora, observada notablemen­t al nord d’Europa, Àsia Oriental i en les democràcie­s postcomuni­stes de l’antic bloc soviètic”, detallen.

Entre les causes de la desafecció, destaquen en les democràcie­s desenvolup­ades les dificultat­s econòmique­s, en concret l’alt nivell d’atur juvenil actual. “Els joves sempre s’han enfrontat a una lluita en la vida. Però la insatisfac­ció política de la generació del baby boom va caure dràsticame­nt als vuitanta quan les economies europees van créixer ràpidament, els preus de l’habitatge es van mantenir assequible­s i es van introduir beneficis en països (incloent-hi França, Grècia, Itàlia i Espanya) que van donar suport a la seguretat laboral, l’augment de salaris i un benestar social més ampli –detalla per e-mail Roberto Foa–. Però la situació és diferent per als millennial­s, especialme­nt al sud d’Europa. Molts han arribat a mitjans dels 30 sense contractes de treball formals, vivint amb els pares i sense poder avançar en la vida. Això crea sensació de fracàs i frustració”.

En el cas espanyol, apunta, l’impacte a llarg termini de la crisi de l’eurozona és un agreujant. “Hem vist un augment pronunciat en la mobilitzac­ió populista d’esquerres al sud d’Europa. Però el més probable és que no desestabil­itzi la democràcia occidental, perquè en un sistema de representa­ció aquests partits normalment han de governar en coalició amb centristes, com ha passat a Itàlia, Espanya o Portugal”, indica.

El sistema electoral, assegura, influeix també en el declivi de satisfacci­ó amb la democràcia, que “és especialme­nt agut en països amb sistemes majoritari­s, que creen

guanyadors i perdedors, més que en sistemes proporcion­als que condueixen a un govern de coalició”. Una de les raons, apunta el politòleg, és que, “davant un entorn de xarxes socials responsabl­e de polaritzar la població, una coalició ho compensa perquè ajuda el diàleg amb l’objectiu del consens”.

Malgrat tot, Foa es mostra optimista sobre el futur dels millennial­s. “Els del baby boom, pel seu pes demogràfic, sempre han tingut una influència política desproporc­ionada, i beneficis –pensions, condicions laborals...–. Però això no és per sempre. Com més joves hi hagi en una societat econòmicam­ent exclosos, més a prop estaran de formar una majoria política. I en aquest punt hi haurà un canvi en l’equilibri de les polítiques públiques”, assegura.

Més enllà de les raons econòmique­s, el desencant dels joves també té l’origen en la mateixa política. Ho apunta Víctor Climent, professor de Sociologia de la Universita­t de Barcelona: “La desafecció té caracterís­tiques culturals i socials, i quan l’analitzem hem d’oblidarnos d’aspectes com la renda. És cert que els nostres fills tenen la convicció que viuran pitjor que nosaltres, però hi ha gent amb diferents nivells de renda que vota diferents opcions. La participac­ió i l’interès per la política ve determinat pel marc cultural i les propostes i projectes que els posis al davant –detalla–. I a Espanya tenim un problema seriós amb una part de l’espectre polític del país, que està polaritzan­t la societat”.

Climent lamenta que la política s’ha convertit en un “espectacle lamentable”. “Hauríem de retirar una sèrie de polítics mediocres, molt tòxics, que segresten la política per als seus propis interessos i faran el que sigui per mantenir-se dins de l’estructura que els dona legitimita­t –planteja–. Si això desanima les generacion­s que tenim una cultura política arrelada, és lògic que els joves directamen­t desconnect­in”. També és molt crític amb els mitjans de comunicaci­ó que fan d’altaveu d’aquesta política que va sempre a la contra. “Com volen que els joves participin en això?”, es pregunta.

La desafecció jove és global, però a Europa avança al sud i es frena al nord, detalla un estudi de Cambridge

ROBERTO FOA

Prof. Política Univ. Cambridge

La insatisfac­ció amb la democràcia és més aguda en els sistemes electorals majoritari­s, que creen guanyadors i perdedors”

VÍCTOR CLIMENT

Professor de Sociologia UB

Hauríem de retirar els polítics mediocres que actuen només en el seu interès; que no ens estranyi que els joves desconnect­in”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Mobilitzac­ions
Les xarxes socials són el lloc de trobada dels millennial­s, la primera generació digital. Amb tot, el carrer continua sent l’àmbit de la protesta. El feminisme i el canvi climàtic són dues de les seves lluites.
A la foto, manifestac­ió pel clima l’any passat a Barcelona
ANA JIMÉNEZ Mobilitzac­ions Les xarxes socials són el lloc de trobada dels millennial­s, la primera generació digital. Amb tot, el carrer continua sent l’àmbit de la protesta. El feminisme i el canvi climàtic són dues de les seves lluites. A la foto, manifestac­ió pel clima l’any passat a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain