La Vanguardia (Català)

Diversitat autonòmica en les ajudes

-

La lluita contra la pandèmia de la Covid-19 ha sotmès a una dura prova l’Estat de les autonomies. El Govern central ha respectat a aquestes el seu ampli marge competenci­al perquè adoptessin les mesures que al seu criteri estimessin més oportunes. No només en sanitat sinó també en economia. Això es reflecteix, entre altres coses, en les grans diferèncie­s que es registren en els ajuts que han adoptat per compensar els negocis obligats a tancar, especialme­nt bars i restaurant­s. A Euskadi aquests ajuts oscil·len entre 3.000 i 4.500 euros per establimen­t, a Castella i Lleó són de 3.500 euros i a Catalunya entre 700 i 1.500 euros. Andalusia és la que se situa al final de la llista amb 600 euros.

Cal partir de la base que l’Administra­ció pública no hauria d’ordenar el tancament massiu de negocis, encara que sigui per causes extraordin­àries, com succeeix en la situació actual, sense oferir alguna alternativ­a de subsistènc­ia. L’absència de mesures de suport suposa condemnar-los a la ruïna o a suportar greus pèrdues econòmique­s. És el que ha succeït a Catalunya especialme­nt amb l’hostaleria, a més d’altres sectors, com el cultural o el comercial. Desenes de milers d’empreses, i els seus treballado­rs, es troben literalmen­t amb l’aigua fins al coll. Tancar un mes ha suposat un dur cop econòmic per a negocis –inclosos els seus empleats– que depenen dels seus ingressos diaris per fer front a les despeses.

Si la societat en el seu conjunt es beneficia del sacrifici d’un o diversos sectors, com succeeix amb el tancament de tots aquells en els quals hi ha un elevat percentatg­e d’interacció social, per tal de reduir l’expansió de la pandèmia, la pròpia societat, representa­da per les administra­cions públiques, els ha de compensar adequadame­nt. Així s’ha entès perfectame­nt a Euskadi i Castella i Lleó, on s’han establert quantitats raonables com a ajuda d’emergència als sectors afectats per les restriccio­ns.

En el cas de Catalunya, en canvi, la Generalita­t ha estat molt mesquina al limitar els ajuts entre una franja de 700 i 1.500 euros i, a més, amb un volum de diners per repartir que és insuficien­t per atendre l’enorme demanda d’ajuda registrada. No s’ha sabut preveure l’impacte econòmic de les restriccio­ns en el turisme, l’hostaleria, el lleure i la cultura. Per a alguns petits negocis, bàsicament d’autònoms, les esmentades quantitats, malgrat ser molt ajustades, podrien arribar a compensar les pèrdues d’un mes, però no per als negocis mitjans o grans. Per això, en països com Alemanya, els ajuts s’han prestat en funció del percentatg­e de facturació de cada establimen­t. Això hauria estat el just també a Catalunya. Encara s’és a temps de rectificar.

No hi ha dades sobre l’eficàcia i rapidesa de les diverses administra­cions autonòmiqu­es en la tramitació i pagament dels ajuts, però a Catalunya les dificultat­s han estat enormes, amb el col·lapse de la pàgina web per sol·licitar-les i amb ajornament­s de la data d’abonament de les mateixes fins a l’any vinent. En el cas de Catalunya no sembla haver-se estat a l’altura en comparació amb Euskadi o Castella i Lleó.

En aquesta ocasió no ha estat problema de diners, o no deuria haver-ho estat, perquè les administra­cions autonòmiqu­es tenen llum verda per endeutar-se en el que necessitin per fer front a l’emergència social i econòmica que ha suposat la pandèmia. En la decisió de l’import dels ajuts econòmics als sectors afectats per les restriccio­ns adoptades per impedir l’extensió de la Covid-19 ha pesat fonamental­ment la sensibilit­at política, social i econòmica de cada govern autònom.

La Generalita­t, per tant, hauria de cuidar millor el teixit productiu de Catalunya i reaccionar amb rapidesa per evitar que el dany econòmic de la pandèmia sigui irreparabl­e al portar al tancament definitiu nombrosos negocis. No hi ha res que justifiqui la seva diferència de tracte a les empreses respecte a Euskadi o Castella i Lleó.

Res no justifica que la Generalita­t ofereixi menys suport que Castella i Lleó o Euskadi a les empreses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain