La Vanguardia (Català)

El què sí podem fer

- Glòria Serra

Queda un any molt dur, però crec que el consumidor poc a poc anirà sentint que ha de donar suport a les empreses d’aquí, no penses? És imprescind­ible que la població comenci a sentir-se orgullosa de les empreses que tenim aquí. Aquest és un deute que tenim pendent en aquest país. De vegades pensem que tot el que ve de fora és millor i ens costa creure’ns que som molt bons! (...) Nosaltres estem treballant molt i molt per poder continuar, afortunada­ment som una empresa familiar amb molt molt de seny i hem fet molt bé els deures”.

És un fragment d’un correu rebut aquesta setmana. Està signat per la Cristina, una dels milers de persones que es barallen des de fa mesos per sobreviure des d’una de les empreses del país. Aquesta és del sector tèxtil, un dels que més patacades ha rebut a les darreres dècades. Però la de la pandèmia de la Covid-19 ha estat pitjor que la crisi del petroli dels setanta, l’econòmica del 2008 i tota la competènci­a deslleial per part de grans marques multinacio­nals i plataforme­s de venda online.

Com d’altres sectors, han hagut

La pandèmia ha estat pitjor que la crisi del petroli dels setanta i l’econòmica del 2008

d’entomar la pèrdua de bona part de la temporada de primavera i estiu, la desaparici­ó dels events com comunions o casaments i el repte de mantenir el personal i la xarxa de botigues fent front a despeses, impostos i pèrdues. És una més, d’un sector afectat inscrit a una llista llarguíssi­ma.

Li havia jo escrit primer per agrairli un obsequi, animar-la a ella i al seu equip i posar-me al seu servei, per si jo els puc ajudar en alguna cosa en aquests moments. I la seva resposta m’ha emocionat i, efectivame­nt, m’ha enorgullit.

Davant la importànci­a d’un virus que no controlem, sense saber encara com i quan hi haurà vacunes eficients, i en un mar de mesures contradict­òries i fins i tot contraindi­cades, sí que hi ha una cosa que és a les nostres mans. Apostar pels que tenim més pròxims, que són veïns, amics i família, i ser al seu costat. Ells fan els deures: tenen ja pàgines web efectives i atractives, fan ofertes pensant en nosaltres i només esperen que ens deixem convèncer i seduir. No es tracta de fer-los almoina, només de fer-los cas.

I per si les administra­cions, en comptes de regar-los des de dalt amb ajuts i mesures arbitràrie­s, es decideixen a escoltar-los, segur que es trobaran amb un grapat de propostes intel·ligents i no necessària­ment cares. Estimada Cristina, segur que mai no em demanaràs que faci res concret mentre us trenqueu el cap per tirar endavant, però sí que puc regalar-te aquest article.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain