La Vanguardia (Català)

La gestió no és secundària

- Llàtzer Moix

Dissabte de la setmana passada La Vanguardia va publicar un parell d’entreviste­s amb els dos contendent­s en les primàries de Junts per elegir candidat a president de la Generalita­t. Tots dos presentave­n com a objectiu la independèn­cia i la gestió solvent de la cosa pública. Però amb matisos. Damià Calvet proposava “de fer la independèn­cia des del bon govern”. I Laura Borràs advertia que “seria dramàtic no tenir fixat aquest horitzó [de la independèn­cia] i estancarse en la gestió”.

Estancar-se en la gestió? És dolent, això? Estancar-se significa aturar-se. Per exemple, s’estanca un curs d’aigua que queda clos i a continuaci­ó perd netedat i transparèn­cia. De l’estancamen­t a la podridura hi sol haver un pas. Estancat és, doncs, un concepte de connotacio­ns negatives. I estancar-se en la gestió podria ser quelcom similar.

Tot i que no ho hem de veure així necessària­ment. Al contrari. Subordinar la bona gestió a objectius polítics pot ser un error que afecti tots els ciutadans. Ho és, de sortida, perquè desatén l’establert a l’Estatut, que a l’article 30 reconeix el dret dels ciutadans a una bona Administra­ció. I, a l’article 68, atribueix al Govern la direcció –i per tant la responsabi­litat– de l’acció política i de l’Administra­ció de la Generalita­t.

També és un error atesa l’experiènci­a dels darrers anys, en què el Govern ha actuat sovint amb criteris i mètodes més propis de l’activista independen­tista que no pas del polític institucio­nal, contribuin­t a polaritzar la societat catalana (cosa que, per cert, no preveu ni aconsella l’Estatut). És, a més, un error, segons hem comprovat recentment, perquè aquest activisme en el poder ha repercutit, i no pas per bé, en el dia a dia dels ciutadans. Quan això succeeix, la confiança que han de suscitar els governants es va evaporant. I la vida ja és prou complicada perquè des del poder la compliquin una mica més.

Borràs deia en aquella entrevista que compta amb la força de la gent independen­tista. (També deia que Torra és un president “enyorat”, la qual cosa converteix la candidata en una vident sense comparació, encara que això seria un altre tema). Aquesta gent a la qual al·ludeix Borràs és un suport digne de considerac­ió. Ara bé, el compromís del governant no és només amb els seus correligio­naris. És amb tothom. I aquest tothom –terme que, a diferència de gent o poble és, per definició, omnicompre­nsiu i inequívoc– inclou els ciutadans que tenen drets i deures, paguen els seus impostos i esperen la millor gestió dels que es postulen per administra­r-los. És a dir, inclou també els ciutadans que no volen veure els seus fills estudiant en barracons. Ni la seva gent gran engrossint les llistes d’espera per a una operació quirúrgica la demora de la qual pot ser fatal. Ni els familiars de malalts de coronaviru­s suplicant un llit o una plaça d’UCI en un hospital desbordat. Ni es volen veure a si mateixos renegant davant la pantalla a l’hora de consultar un web de la Generalita­t per socórrer autònoms amb problemes que es col·lapsa al cap de poca estona d’entrar en servei i només distribuei­x ajuts a un de cada quaranta sol·licitants. Dit en altres paraules, la gestió pública no és quelcom secundari. Ni de bon tros. Ha de ser la prioritat. A molts els hi va la vida.

Qualsevol govern fica la pota. Els d’aquí i els d’allà. El que fa la diferència és la freqüència amb què es fica. I, també, el marc estructura­l en el qual es produeixen aquestes ficades de pota, cosa que a Catalunya es relaciona amb una política de retallades molt diligent en temps de crisi i insuficien­tment corregida en els de recuperaci­ó. I també amb les lluites caïnites en l’àmbit del Govern, que són estèrils però estropelle­n la coordinaci­ó i l’eficàcia administra­tives.

Plantejar la independèn­cia –o un altre projecte polític– com a recompensa a una bona acció de govern té la seva lògica. Perquè el futur no comença amb la independèn­cia, com sosté Borràs, sinó amb una acurada i irreprotxa­ble gestió del present. Un govern no s’acredita afirmant que és millor que el del país veí, sinó demostrant-ho dia a dia. La pregunta seria si el Govern en el qual participa JxCat –els que antigament es van acomodar al pactisme pujolista i ara només persegueix­en la ruptura– està suscitant prou confiança. Perquè, de fet, la independèn­cia sembla ara mateix més lluny, i la pregonada solvència del Govern queda diluïda per les ineptituds i els desajustos. Mentrestan­t, la fatiga democràtic­a segueix avançant.

D’aquí tres mesos hi haurà eleccions a Catalunya, i aquesta mateixa independèn­cia que s’allunya se’ns tornarà a presentar com el remei a tots els nostres mals. Uns mals que l’independen­tisme atribueix sense dubtar-ho a l’Estat, però en què la seva quota de responsabi­litat existeix i creix de mica en mica.

Subordinar la bona gestió a objectius polítics pot ser un error que afecti tothom

 ?? LAURA FÍGULS / ACN ??
LAURA FÍGULS / ACN
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain