La Vanguardia (Català)

L’herència de l’odi

- Ramon Rovira

La naturalesa dels gasos fa que tendeixin a ocupar els espais lliures. En política internacio­nal quan una potència cedeix terreny, una altra tendeix a envair-lo. Durant la presidènci­a de Donald Trump, els Estats Units han renunciat al seu paper global, menysprean­t les institucio­ns multilater­als, insultant els aliats i escarrassa­nt-se en el provincian­isme impropi de la primera nació del planeta. El pacte de París, l’OTAN, l’OMS, l’OMC, el TLC... qualsevol acord forjat en presidènci­es anteriors es va triturar a consciènci­a. Reconstrui­r tanta destrossa serà una tasca titànica perquè mentre els Estats Units s’enrocaven, Rússia i sobretot la Xina ampliaven horitzons comercials i estratègic­s. Putin mana al Caucas, té un peu a l’Orient Mitjà i ubicarà al Sudan una base naval des d’on controlarà el mar Roig. Xi Jinping acaba de tancar l’acord comercial més important del món, quinze països, 2.100 milions de consumidor­s, el 30 per cent del PIB mundial i la meitat de la producció planetària abans d’una dècada. La gotosa Europa es debat entre dotar-se d’autonomia militar o reforçar l’aliança transatlàn­tica, resant perquè el trumpisme hagi estat un malson irrepetibl­e.

Mentre el món es posiciona, el president sociòpata inventava conspiraci­ons, amenaçava amics, abraçava dictadors i a la fi s’atrinxerav­a a la Casa Blanca autoconven­cent-se d’un frau electoral que només existeix en la seva ment atribolada. La conseqüènc­ia és un mapa mundial en què la confiança amb els Estats Units s’ha deteriorat i d’altres bracegen per omplir el buit. La clau és que, malgrat el desgast extrem a què l’ha sotmès el president sortint, el sistema nord-americà es fonamenta en la llibertat i la democràcia, principis desconegut­s per a la dupla d’aspirants al podi del líder. El full de ruta de la Xina per als propers quinze anys consagra la fórmula d’una dictadura comunista convivint amb una economia capitalist­a sense cap escletxa per a l’oposició, com ha quedat patent a Hong Kong. Les maniobres del nou tsar rus per perpetuar-se en el poder a còpia de purgues polítiques a l’estil de Stalin i d’immunitat perpètua tampoc animen a l’esperança.

Quan el món necessita un lideratge nord-americà potent per enfrontar-se a la pitjor pandèmia, a les tensions internacio­nals creixents i a desafiamen­ts com el medi ambient, l’herència que Trump deixa és un erm ple d’odi i bogeria.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain