La Vanguardia (Català)

Terrasses-sales d’estar

La desescalad­a arriba amb el fred i obliga als bars a crear un ‘clima a la carta’

- ANTONIO CERRILLO

Arriben les terrasses-sales d’estar al carrer. La nova fase de reobertura de bars i restaurant­s i la limitació d’aforaments a l’interior dels establimen­ts faran que l’escenari de la relació social es traslladi als llocs exteriors. Però s’acosta l’hivern, i l’arribada del fred obliga aquests propietari­s a planificar en tota regla una readaptaci­ó de les terrasses. Delimitar aquests llocs públics amb proteccion­s i calefacció adequada els convertiri­a en les noves sales d’estar de la ciutat.

Les terrasses han tingut un paper rellevant com a complement de bars i restaurant­s, però sempre supeditat a les condicions climàtique­s de cada temporada. Ara la segona desescalad­a a Catalunya els donarà un impuls. Però sobreposar-se a les inclemènci­es de la intempèrie sembla un desafiamen­t assequible, després d’haver superat tancaments domiciliar­is successius i quan el temps sol ser benigne. En qualsevol cas, aquests establimen­ts estan disposats a servir el clima a la carta al client. Els emprenedor­s diuen que en aquesta nova etapa del paisatge urbà les terrasses ja no seran només cosa de l’estiu.

Tots els establimen­ts ja pensen a instal·lar estufes de gas com a fonts de calefacció. També a Barcelona, naturalmen­t, on es pot utilitzar el gas al carrer fins a l’any

DESCARTADE­S LES MANTES Predominar­an les calefaccio­ns de gas però es volen canviar per plaques elèctrique­s

2025.

En el cas de la capital catalana, l’ordenança municipal prohibeix les estufes de gas l’any 2025 (per evitar la contaminac­ió), cosa que obre la possibilit­at de substituir­les per calefactor­s o plaques elèctrique­s. El Gremi de Restauraci­ó espera que l’Ajuntament autoritzi el pas dels cables elèctrics a l’exterior, fet a què l’Administra­ció s’ha resistit fins ara. Les negociacio­ns van per bon camí amb el Consistori, diu el gremi. A la resta de Catalunya, on no hi ha ara per ara prohibició d’utilitzar el gas a curt termini, es preveu l’ús d’aquest combustibl­e. Així, les calefaccio­ns a base de gas seran amos i senyors del carrer, malgrat les crítiques que ha aconseguit l’ús d’aquestes calefaccio­ns en altres moments a causa de la imatge de dispendi energètic que comporta.

El recurs de la manta no entra ara per ara en els càlculs mentre continuem sota la dictadura del gel hidroalcoh­òlic i la síndrome de les desinfecci­ons.

Som davant el tret de sortida a la recerca d’espais confortabl­es a l’aire lliure. “Es tracta de moblar les terrasses i aconseguir que l’exterior tingui les mateixes condicions de confort que l’interior”, resumeix Roger Pallarols, director del Gremi de Restauraci­ó de Barcelona, que desgrana l’ideari que convertirà les terrasses en llocs de trobada revitalitz­ats, una estratègia que vol ser més que un antídot conjuntura­l per salvar negocis.

Manuel Ángel Ortiz, propietari del restaurant Andalusia (Castelldef­els), ho ha preparat tot aquest cap de setmana per a l’anhelada obertura. La seva terrassa té tancaments laterals, frontals i sostre, i ara ha sol·licitat a l’Ajuntament si pot instal·lar tres estufes. “No podem obrir les terrasses com si fossin espais interiors. No les podem convertir en hivernacle­s hermètics. Han de ser llocs fàcilment ventilable­s amb possibilit­at d’obertura i tancament”, explica Joan Carles Sánchez, propietari del restaurant Es Portal de Pals. És molt crític amb l’apropiació que hi pot haver de l’espai públic si es propicia una ocupació permanent. En aquest debat, Jordi Oliver, director executiu d’Inèdit, opina que les sales d’estar al carrer s’han de dissenyar tenint en compte el mantenimen­t, les reparacion­s i un ús durador de les proteccion­s per garantir una llarga vida útil i criteris d’estalvi energètic. També mostra preferènci­a per la tela (davant el plàstic).

Salvador Rueda, el pare de les superilles, assenyala que “no s’haurien de permetre les fonts d’energia al carrer; no és acceptable”, sentencia. “Un radiador elèctric, com una bombona de gas, també comporta un ús d’energia fòssil, ja que pot venir d’una de tèrmica de carbó o de gas”, assenyala. No obstant això, indica que ell “seria flexible” donant autoritzac­ions excepciona­ls, però deixant clar que quan s’acabi la pandèmia, el carrer tornarà a ser de tothom.

Fins ara, les terrasses eren un espai obert amb un horitzó desembaras­sat, un lloc idoni per protegir-se del sol, veure el paisatge humà o entaular converses relaxades. En canvi, ara, perdrem perspectiv­a. Però aquest recollimen­t pot ser una oportunita­t per recuperar relacions relegades, reconèixer rostres al marge de les teleconfer­ències amb Zoom, o reflexiona­r amb Una conversaci­ón en la catedral, potser perquè Vargas Llosa ens doni pistes sobre les preguntes següents: en quin moment se’n va anar tot a fer punyetes?, de quins ecosisteme­s destruïts procedeixe­n aquests coronaviru­s que ens tenen agenollats?

VIDA ÚTIL I ESTALVI ENERGÈTIC S’ha de tenir en compte el mantenimen­t i un ús durador de les proteccion­s

 ?? XAVI JURIO ?? El propietari del bar Andalusia, Manuel Ángel Ortiz, a Castelldef­els, munta els tancaments per a la terrassa
XAVI JURIO El propietari del bar Andalusia, Manuel Ángel Ortiz, a Castelldef­els, munta els tancaments per a la terrassa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain