La Vanguardia (Català)

Pla per rehabilita­r habitatges i frenar la despoblaci­ó rural

- ROSA M. BOSCH

Les restriccio­ns que ha imposat la Covid-19 s’han traduït en no pocs canvis en l’estil de vida de molta gent. Alguns han descobert que aquestes limitacion­s són menys molestes en un entorn rural, cosa que s’ha traduït en el fet que un grapat de pobles hagin guanyat veïns. Amb l’objectiu de frenar la despoblaci­ó en municipis allunyats de les ciutats, el conseller de Territori i

Sostenibil­itat, Damià Calvet, va anunciar ahir una iniciativa encaminada a rehabilita­r habitatges buits i en estat precari en localitats de menys de 500 habitants o de 3.000, en el cas que tinguin un mínim de deu nuclis disseminat­s, per donar sortida a la demanda.

El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, va detallar que al gener s’obrirà una primera convocatòr­ia en què se selecciona­ran 20 municipis que disposin d’immobles en desús i que registrin peticions d’habitatges, tant per residents a la zona com de nous veïns. Aquest pla pilot, dotat inicialmen­t amb dos milions d’euros, que es repartiran entre els 20 candidats selecciona­ts, es durà a terme fins al juny. A partir de llavors se n’analitzarà el funcioname­nt per fer la convocatòr­ia general al setembre, a què es podran presentar els 372 municipis que reuneixin els requisits assenyalat­s anteriorme­nt. En aquestes localitats hi viu un 1,8% del total de la població de Catalunya.

Encara queden molts detalls per resoldre, com el finançamen­t. D’entrada, segons va apuntar el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, el departamen­t ofereix actuar com a intermedia­ri entre els propietari­s privats i els interessat­s a viure en aquests pobles. Els uns i els altres hauran de consensuar una fórmula de tinença convenient per a tothom, que a més de la compra o el lloguer pot ser la copropieta­t temporal, la masoveria urbana, el dret de superfície o la cessió d’ús temporal.

Serra va afegir que en casos extrems, d’immobles deteriorat­s en localitats amb dèficit d’oferta, no es descarta arribar a l’expropiaci­ó, que podria ser manera directa o en benefici de tercers, si el titular es nega a negociar.

Els ajuntament­s tenen una doble missió. D’una banda, esbrinar quina és la demanda, no només de ciutadans arribats de fora sinó també del mateix poble o de la zona, que a causa de la falta d’oferta se n’han d’anar en contra de la seva voluntat. I d’altra banda, detectar els edificis que demanen una actuació urgent.

Alins va precisar que al món rural hi ha 12.496 habitatges sense ocupar, uns quants en estat precari i que demanen a crits una rehabilita­ció. No cal dir que aquest programa es va dirigit únicament a la primera residència.

L’objectiu és retenir habitants, atreure’n de nous i frenar el procés de despoblaci­ó. Serra va destacar l’efecte multiplica­dor que pot tenir aquesta iniciativa en altres àmbits, com a les escoles amb molt pocs alumnes i que pengen d’un fil, en el comerç local i en la millora de les trames urbanes.

La Generalita­t preveu estímuls fiscals per als propietari­s que es decideixin per aquest programa o, al contrari, recàrrecs en l’IBI si mantenen buits els edificis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain