La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tiet. Ens estirem al llit. 2 Aquesta estudiosa té molta informació sobre una matèria. Ho talla molt a prop del límit. 3 Vacuïtat. Segella un document amb cera. Servei públic. 4 Relatiu al focus. L’acull en el poble on es posa a viure. Pintada llibertàri­a. 5 Xip escapçat. Símbols pudents dels Sants Innocents. Estimar la costa. 6 Sucres de la llet. Renilli. 7 Relatiu als cavalls. Àcids que provoquen gota. Comença que s’imagina sense la Llollobrig­ida.

8 Sofre. Freni, pari, es quedi quiet.

Disminueix­i la superfície lliure d’una vela. 9 Complement directe en llengües sense declinació. Agressió a la sala de billars. 10 Auxiliar. Argila de color blanc que fa pensar en el Francolí. Escaire. 11 L’adverbi més onerós de la indústria automobilí­stica nord-americana. Poeta català a la vora d’un riu. Alço les potes davanteres com un cavall encabritat. 12 Pugi a un escenari. Relatiu al ressò. El metall més noble. 13 Infusió de les cinc. Torna a absoldre. Ajuntà universita­ris prosaics. 14 La denominaci­ó més culta de la tardor. Prisma rectangula­r que es talla de la llesca de suro per fabricar-ne taps.

VERTICALS 1 Ho afines ordenadame­nt. Accepta totes les ordres que rep. 2 Tribunal suprem de l’antiga Atenes. Us estireu escoltant Miles Davis. 3 Llar d’abella. Que té la cua d’una longitud moderada, per dirho finament. En un tres i no res.

4 Al capdamunt d’un edifici. La magnitud que vencen els alpinistes. La part septentrio­nal i menys glamurosa d’Uruguai. 5 Faig buits en un metall i els omplo d’esmalt negre. Ho faríem servir a l’americana. 6 Tetina que impedeix vocalitzar. Relatiu a qui presta diners a un interès abusiu. Han perdut la porteria de rugbi.

7 Ocell que té problemes per aixecar el vol. Nadó que es porta rebé. 8 As. S’acostumi a no vessar-la. Palmeretes. 9 Prades on sojorna el bestiar a la muntanya. Gens cuita. Organitzac­ió d’organitzac­ions coordinade­s.

10 Crit d’acceleraci­ó equina. Principi d’asimetria. Obstrueix. 11 Produir entre cereals. Degotall. Res no és.

12 Cua sense cap. Acte del poder sobirà que atorga l’oblit o el perdó general de tota una categoria de delictes. Principi d’urticària. 13 El pronom feble més essencial. Dona estimada. Instrument per a tirar pedres. 14 Estudiaria detalladam­ent un territori, cartografi­aria. Relatiu a la substància que ens obliga a nedar a la piscina amb ulleres d’aigua perquè no ens piquin els ulls.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain