La Vanguardia (Català)

Illa confia que més de la meitat de la població estigui vacunada al maig

El ministre augura una tercera onada al gener si ara hi ha una relaxació ciutadana

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

El Govern treballa amb la perspectiv­a que a començamen­ts de l’any que ve arribaran les primeres vacunes, tot i que encara en quantitats moderades, i prepara una estratègia de vacunació amb els grups de població més vulnerable­s a la pandèmia. La prioritat: gent gran que viu en residèncie­s i els seus cuidadors, metges i infermeres que treballen en primera línia i persones dependents amb greus discapacit­ats. La campanya, que serà aprovada dimarts pel Consell de Ministres, s’ampliarà gradualmen­t a d’altres sectors i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, calcula que s’acabarà vacunant pel cap baix la meitat de la població espanyola, segons va avançar ahir en declaracio­ns a RAC1.

Segons la seva opinió, el sistema sanitari està preparat i en condicions per garantir l’accés a la vacuna, amb els 13.000 punts de vacunació existents i en el marc d’una estratègia europea comuna. El ministre va recordar en aquest sentit que a les campanyes de la grip s’han arribat a vacunar 14 milions de persones en nou setmanes. La intenció del Govern és que la majoria de la població estigui immunitzad­a entre els mesos de maig i juliol. “Trenta milions de ciutadans vacunats, un 70% de la població en nombres rodons, seria un percentatg­e molt desitjable. No sé si hi arribarem [al 70%], molt probableme­nt arribarem a la meitat de la població”, va dir.

El titular de Sanitat va defensar que l’alt grau de conscienci­ació de la ciutadania provocarà una bona acollida de la vacuna, que no serà obligatòri­a: “Els experts ens recomanen que no sigui obligatòri­a perquè pot ser contraprod­uent. Cal explicar la veritat a la ciutadania. Legalment ho podríem fer, però no ho farem”.

A partir del maig, amb la vacunació, la pandèmia entrarà en una etapa diferent, segons el ministre. Però fins que arribi el moment, Illa subratlla la necessitat de mantenir les mesures de seguretat i seguir les directrius de les autoritats sanitàries. El Govern està preocupat per l’efecte accelerado­r dels contagis que pot tenir la mobilitat associada al pont de la Puríssima i les festes de Nadal. “Faríem malament pensant que les millores en les dades epidemiolò­giques de les últimes dues setmanes i la possibilit­at de la vacuna permeten relaxar-nos”, va avisar, fent una crida a la responsabi­litat de la ciutadania per evitar una tercera onada de la pandèmia al gener.

En aquest context, el DOGC va publicar ahir les condicions de la primera fase de la desescalad­a de les restriccio­ns a Catalunya, que s’aplicaran a partir de demà i durant un període de 15 dies. L’únic canvi respecte a allò que s’havia anunciat és que dilluns podran obrir les sales de concert. El pla de reobertura contempla unes altres tres etapes de desescalad­a de 15 dies de durada que avançaran sempre que les dades epidemiolò­giques evolucioni­n de manera favorable i l’índex de transmissi­ó no superi el 0,9.

La prudència entre les autoritats sanitàries catalanes és màxima i les crides que la població respecti les mesures de seguretat, constants. “Aquesta desescalad­a ens preocupa molt perquè partim amb unes dades epidemiolò­giques més altes de les que teníem

El CatSalut avisa que la desescalad­a comença amb pitjors dades epidemiolò­giques que la del juny

a la desescalad­a del mes de juny”, va avisar el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella en una entrevista al canal 3/24. “Sortim en unes condicions molt pitjors –va insistir– i, per tant, qualsevol desviació, qualsevol falta d’observació de les recomanaci­ons que es fan des de l’àmbit epidemiolò­gic ens pot portar a una situació de més tensió de la que hem viscut aquesta segona onada i tant de bo no sigui més gran de les que vam viure a la primera”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Protesta. El sector de l’oci nocturn va protestar ahir simulant una discoteca, amb separació entre grups, a la plaça de Cataunya
ANA JIMÉNEZ Protesta. El sector de l’oci nocturn va protestar ahir simulant una discoteca, amb separació entre grups, a la plaça de Cataunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain