La Vanguardia (Català)

Vacunes: preparats, llestos, va!

- Antoni Trilla @ToniTrilla

Hi ha més de 45 vacunes contra la Covid-19 en fases clíniques d’assaig. L’objectiu d’aquests assajos és obtenir evidències científiqu­es sòlides en relació amb la seguretat i eficàcia de les vacunes a fi de protegir-nos de la infecció per SARS-CoV-2 i de la malaltia que causa (la Covid-19).

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) indica que cada vacuna hauria de demostrar, idealment, una eficàcia superior a un 50%. Aquesta eficàcia es pot avaluar respecte a la transmissi­ó de la infecció, al desenvolup­ament de la malaltia i al de les seves formes greus.

La possible cadena d’esdevenime­nts que cal prevenir comença quan el coronaviru­s infecta una persona. Les vacunes ens poden protegir d’aquesta infecció (no hi ha contagi, no hi ha transmissi­ó). Si aquesta persona s’infecta, es pot mantenir asimptomàt­ica o desenvolup­ar la Covid-19. Les vacunes poden prevenir el desenvolup­ament de la malaltia. Alguns pacients poden presentar formes greus o complicaci­ons de la Covid-19 i requerir ingrés hospitalar­i, incloent-hi l’ingrés a l’UCI. Les vacunes poden prevenir casos greus o les complicaci­ons que se’n deriven i reduir els ingressos hospitalar­is i a les UCI. Finalment, alguns pacients poden morir a causa de la Covid-19. Les vacunes poden reduir la mortalitat de la malaltia.

L’escenari és complex. Els efectes de les diferents vacunes en estudi davant la Covid-19 poden ser difícils d’avaluar. Totes poden incidir sobre la transmissi­ó, la gravetat o la mortalitat, aïlladamen­t o en combinació. La capacitat d’aquests sèrums per reduir les formes greus i la mortalitat de la Covid-19 és, probableme­nt, el paràmetre d’eficàcia més rellevant.

Cal esperar (treballant en les diferents alternativ­es possibles) a l’acabament dels assajos clínics, la publicació dels resultats en revistes biomèdique­s i al procés d’avaluació de les vacunes que duen a terme les agències reguladore­s, en el nostre cas l’EMA (Agència Europea de Medicament­s) i l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris. Si aquesta avaluació conclou que les vacunes són segures i que la seva relació risc-benefici és favorable per un marge ampli, les autoritzar­à. Aleshores podrem començar a vacunar els grups prioritari­s, segurament durant el primer semestre del 2021. Durant els pròxims mesos aniran apareixent, seguint el mateix procés, més vacunes contra la Covid-19, que potser aportaran novetats respecte de les primeres. Caldrà anar adaptant les estratègie­s i les campanyes de vacunació.

El procés d’avaluació i autoritzac­ió de les vacunes a Europa és sòlid i fiable. Ara serà més ràpid, però no serà menys estricte. És imprescind­ible garantir la transparèn­cia i la prudència en la informació que s’anirà generant sobre aquestes injectable­s de la Covid-19. Cal reforçar i mantenir la confiança en la ciència. No oblidem que, com diu una frase de Metges Sense Fronteres, el risc més gran de les vacunes és, simplement, no tenir-ne.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain