La Vanguardia (Català)

La vulnerabil­itat de la infància

- JOSEP PLAYÀ MASET www.peretarres.org

Durant la pandèmia, amb les escoles tancades, sense activitats extraescol­ars, D., de 5 anys, es quedava tot el dia a casa amb un “cangur” familiar. La mare soltera treballava cuidant uns avis, amb els quals de vegades s’havia de quedar a dormir i, quan no, tornava tard a casa. Ni temps per comprar menjar. Va trucar al centre socioeduca­tiu Poblenou, al qual anava el seu fill abans del confinamen­t, i des d’allà van organitzar un sistema de visites periòdique­s per fer-li la compra, lliurar-l’hi i garantir que a D. no li faltés res.

És un dels molts exemples de les dificultat­s que han passat alguns nens durant la pandèmia. Ha augmentat el risc de vulnerabil­itat de moltes famílies i el sistema d’ajuts s’ha vist desbordat. “Els drets dels nens han estat sistemàtic­ament vulnerats. Van ser els últims a poder sortir al carrer i jugar i els parcs s’han tancat abans que bars i cafeteries”, deia una nota de la Fundació Pere Tarrés, aquest divendres, amb motiu del Dia Universal de la Infantesa.

La supressió de les classes presencial­s i activitats extraescol­ars, la falta de recursos tecnològic­s o l’ansietat provocada pels problemes de les famílies incideixen directamen­t en els nens i adolescent­s. Els profession­als expressen la seva inquietud sobre els efectes a llarg termini de la pandèmia. L’angoixa i la ràbia per la supressió de les activitats de lleure i les dificultat­s per compartir espais de socialitza­ció tenen fins i tot un impacte desconegut entre els menors.

Un efecte visible d’aquesta crisi és l’increment de la demanda de places als centres socioeduca­tius. Només en els dos que la Fundació Pere Tarrés té a Barcelona –d’una xarxa de 19 centres– la demanda s’ha incrementa­t un 75% i en aquests moments hi ha 177 nens en llista d’espera (108 al del Poble Sec i 69 al del Poblenou).

En Víctor Vilchez, director del centre socioeduca­tiu del Poblenou, on hi van uns 135 nens (entre ells D.), explica que generalmen­t hi anaven fills de famílies immigrants, de segona generació, però ara la demanda és també de famílies autòctones afectades per la precaritza­ció. Les mateixes escoles o els serveis socials són els que recomanen les famílies que portin els seus fills al centre. En principi per fer classes de reforç escolar, però també se’ls ensenya a gestionar les emocions i a relacionar-se amb altres companys. Quan ho requereixe­n se’ls ofereix atenció psicològic­a i fins i tot mèdica.

El centre del Poblenou fa activitats de tarda per a menors d’entre 3 i 14 anys, i també disposen d’un espai familiar perquè els pares que no puguin portar els seus fills a la guarderia hi acudeixin amb ells al matí. “El centre està obert des de les nou del matí perquè també atenem consultes amb un treballado­r social que pot resoldre tant un tràmit administra­tiu com un problema d’accés a internet”, explica Vilchez.

El coronaviru­s els ha obligat a extremar les mesures de seguretat. Es fan grups d’un màxim de deu nens per a un educador i no es barregen, cosa que dificulta les relacions entre ells. Tots van amb mascareta, i contra el que es pensava aquest ha estat un problema menor. S’hi han acostumat. Una altra cosa que ha canviat és que els pares no poden entrar al centre per recollir els seus fills sinó que s’esperen a fora que els educadors els acompanyin.

Vilchez comenta la nova realitat. “En famílies d’estructura feble ens hem trobat amb dificultat­s per accedir al menjar, amb més desnonamen­ts i, naturalmen­t, amb falta de recursos”. Un altre problema que s’ha posat en relleu és l’anomenada fractura digital. Són molts els menors que no tenen a casa seva les condicions ideals, d’ordinadors o de connexió, per seguir els estudis de manera virtual. “I una ansietat derivada d’aquest tipus de problemàti­ques no té fàcil solució, poc pot fer el psicòleg”, apunta.

També s’han detectat situacions de la tendència a l’aïllament. Si ja la tenien, ara troben l’excusa perfecta per aïllar-se fins i tot més. El contacte entre iguals és molt important en l’adolescènc­ia.

Per als nens de grups confinats davant algun contagi, la Fundació Pere Tarrés ha començat a repartir els CoronaKits, una petita motxilla amb material escolar en què s’inclouen cartolines, papers, llapis, retoladors, amb uns llibres d’exercicis i fitxes perquè puguin continuar treballant des de casa seva.

Els profession­als estan preocupats pels efectes de l’ansietat i els obstacles a la socialitza­ció

Als dos centres socioeduca­tius del Poblenou i Poble Sec hi ha una llista d’espera de 177 nens

 ?? XAVIER CERVERA ?? Sortir a jugar al pati, berenar amb altres nens o fer els deures acompanyat­s per un educador són activitats del centre del Poblenou que permeten recuperar la socialitza­ció perduda amb el confinamen­t
Rutines contra la Covid-19.
XAVIER CERVERA Sortir a jugar al pati, berenar amb altres nens o fer els deures acompanyat­s per un educador són activitats del centre del Poblenou que permeten recuperar la socialitza­ció perduda amb el confinamen­t Rutines contra la Covid-19.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain