La Vanguardia (Català)

Per un pacte educatiu sòlid

- Joan Josep Omella J. J. OMELLA, cardenal arquebisbe de Barcelona i president de la Conferènci­a Episcopal Espanyola

Tots som conscients que l’educació és una matèria molt sensible i que sovint ha estat instrument­alitzada per uns i per altres amb finalitats no sempre lloables. La nostra història recent és plena d’exemples en aquest sentit.

És per això que fa poc el papa Francesc (15-10-2020) ha fet una crida a totes les nacions i les institucio­ns a participar en un Pacte Educatiu Global a fi d’arribar a un acord que permeti generar un canvi en àmbit planetari que promogui una educació que sigui creadora de fraternita­t, pau i justícia.

És una invitació a posar-nos tots d’acord per fomentar un nou humanisme que contribuei­xi a la formació de persones obertes i responsabl­es, disposades a trobar temps per a l’escolta, el diàleg i la reflexió i capaces de construir un teixit de relacions que ens enriqueixi­n a tots els nivells.

El clamor de la immensa majoria de la societat per un pacte educatiu a Espanya, que sigui a llarg termini i que incorpori totes les forces polítiques, i també les entitats civils i religioses actives en el camp de l’educació, no ha parat de créixer. Seria convenient que d’aquest pacte educatiu se’n pogués concretar una llei sòlida que no sigui objecte de debat amb cada canvi de color polític al Govern.

La tasca de l’Església en l’àmbit educatiu a Espanya arriba a gairebé dos milions de famílies, moltes als enclavamen­ts més pobres i populars de la nostra societat. Treballem com altres institucio­ns per fomentar el desenvolup­ament humà i integral de cada persona. Per això lamentem profundame­nt tots els obstacles que es volen imposar a l’acció de les institucio­ns catòliques concertade­s. No és el moment de posar traves, d’enfrontar institucio­ns públiques i privades, sinó de treballar conjuntame­nt, de cooperar de manera eficaç i eficient per oferir una educació adequada a tots els nens, adolescent­s i joves del nostre país, respectant el dret constituci­onal dels pares i mares a escollir lliurement el centre i el model educatiu per als seus fills i assegurant sempre el dret constituci­onal a la lliure iniciativa privada.

Sempre que s’actualitzi­n correctame­nt i es garanteixi­n les necessitat­s econòmique­s per a una bona prestació del servei educatiu, considerem que la fórmula de la concertaci­ó pública com a mecanisme de finançamen­t de l’educació general continua sent plenament vàlida i útil. Ara bé, no podem deixar de valorar altres mesures interessan­ts adoptades en països del nostre entorn europeu (com és el cas del xec escolar) a fi de garantir els drets constituci­onalment reconeguts als pares i a la lliure iniciativa privada.

Finalment, i en el camí del Pacte Educatiu Global promogut pel papa Francesc, el nostre afany es concentra a posar la persona al centre del procés educatiu, garantint una educació integral de la mateixa en totes les seves dimensions —humana, relacional, psicològic­o-intel·lectual i espiritual—. Per això, defensem la presència de l’assignatur­a de religió. De fet, en una societat tecnocràti­ca en què un minúscul virus ens ha desbordat, es fa més que mai necessari l’ensenyamen­t i el cultiu de la filosofia, de la teologia i de l’espiritual­itat com a forjadores d’esperança.

Lamentem les traves a les institucio­ns catòliques concertade­s i defensem l’assignatur­a de religió

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain