La Vanguardia (Català)

La misericòrd­ia i un nou ecumenisme

- (traducció de David Jou) Tomáš Halík Sacerdot i professor de Sociologia a la Universita­t Carles de Praga

Fa poc el papa Francesc sorprenia el món parlant del dret dels homosexual­s a estimar com a persones normals, com si no hi hagués hagut tants segles de prejudicis i odis. No es va limitar a referir-se a documents de l’Església que exhorten a tractar amb “simpatia” la gent LGBT però exigint-los una abstinènci­a sexual de per vida. No oblidaré mai com un catòlic homosexual em va interpel·lar amb una pregunta: “Per què haig de considerar un mal una relació d’amor, fidelitat i ajuda mútua per a tota la vida?”.

El suport del Papa a les “unions civils” (no pas al “casament”) de gent LGTB i un atansament humà a ells ve de fa temps. He estat esperant les reaccions dels enemics conservado­rs del papa Francesc a les seves paraules. Seran noves “correccion­s filials” per part d’un grup de teòlegs conservado­rs, i dubtes i objeccions per part d’alguns cardenals, com va passar amb l’encíclica Amoris Laetitia?

El Papa no és un revolucion­ari entestat a canviar la doctrina de l’Església. La misericòrd­ia és la clau per comprendre la seva personalit­at i la seva reforma. No canvia normes escrites ni enderroca estructure­s externes, sinó que transforma la pràctica i la vida. No canvia l’Església des de fora sinó des de dintre, mitjançant l’esperit de l’Evangeli; és una revolució de la misericòrd­ia.

El papa Francesc no canvia dogmes, ni tan sols els documents de l’Església que represente­n “productes” caducats des de fa temps i esdevingut­s tòxics. El Concili Vaticà Segon tampoc no va anul·lar les condemnes de la llibertat de consciènci­a, de premsa i de religió, sinó que va elaborar un nou document vinculant (la constituci­ó Gaudium et spes) que incorporav­a aquests valors com a part integrant del seu ensenyamen­t.

Però aquests canvis en el comportame­nt i l’estil pastoral van fer que una sèrie d’estructure­s i de formulacio­ns oficials s’anessin “esvaint” amb naturalita­t.

Fins i tot aquests dies, en què el coronaviru­s està matant tanta gent, no puc deixar de pensar amb preocupaci­ó en una altra pandèmia, la del fonamental­isme i el fanatisme. Veient alguns partidaris catòlics de Trump, haig de lluitar contra una temptació d’escepticis­me: un diàleg ecumènic dins de l’Església catòlica és veritablem­ent possible? El diàleg interrelig­iós, especialme­nt amb gent reflexiva i educada, vingui d’on vingui, em sembla més fàcil que no pas amb gent que combina la religió amb populismes i nacionalis­mes i s’enfurisma quan sent la paraula diàleg. Durant mig segle he viscut el gran somni d’unir tots els que creuen en Crist. Avui, per a mi, aquest somni es va esfumant. Hi ha diferèncie­s que considero insuperabl­es –i aquestes diferèncie­s no estan entre les Esglésies, sinó dins d’elles–.

Definitiva­ment no deixaré pas l’Església, on continuaré trobant-me amb gent amb aquestes idees. També jo soc fal·lible i propens a l’error. Tot i això, lluito amb el dubte de si no és temps de deixar enrere els esforços per l’ecumenisme de “tots els cristians” i concentrar l’energia a aprofundir en un ecumenisme fructífer (de comunió, sinergia i enriquimen­t mutu) entre la gent que reflexiona, tant creients com no creients.

Recitem el mateix Credo i les mateixes pregàries al Senyor, però temo que vivim en universos paral·lels. Comparteix­o les paraules del cardenal Martini: No em fa por la gent que no creu; temo més la gent que no pensa. Però la línia divisòria entre la gent que pensa i la que no ho fa no és idèntica a la que hi ha entre la gent amb estudis i sense estudis; no proposo pas una “religió elitista per a intel·lectuals”. La diferència rau en un lloc molt més profund, en el “cor” de la gent, en les seves preguntes ètiques i espiritual­s. Potser podríem evitar un cisma si ens repartíssi­m les tasques: que uns atenguin les necessitat­s dels creients que anhelen les seguretats del passat i d’altres escoltin les crides de Déu en els “signes dels temps” que venen. De vegades medito sobre si avui ens trobem en una situació semblant a la de l’apòstol Pau, que va deixar que Jaume, Pere i altres apòstols venerables continuess­in el seu ministeri entre els jueus cristians (una església que no va tardar a acabar-se) i va portar el cristianis­me naixent a un context cultural obert, cosa que va donar lloc al que avui anomenem cristianis­me.

El papa Francesc ens mostra una comprensió de l’evangeli i una actitud cap a la Creació i la gent que potser apunten profèticam­ent al que demà anomenarem cristianis­me. La identitat cristiana no està arrelada en la immobilita­t sinó en el moviment de l’Esperit que actua en la història per dur-nos cap a més profundita­t. No defenso pas un culte acrític a la personalit­at i les idees del papa Francesc, sinó una cultura de discernime­nt espiritual i de valors que portin al cor de l’evangeli i a respostes valentes i creatives als “signes dels temps”.

El Papa no canvia l’Església des de fora sinó des de dins, amb esperit evangèlic; és una revolució de la misericòrd­ia

Potser no cal buscar l’ecumenisme de “tots els cristians”, sinó de la gent que reflexiona, siguin creients o no creients

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain