La Vanguardia (Català)

Fins a l’Everest i més enllà

- JAN MORRIS (1926-2020) Reportera de viatges MIQUEL MOLINA

Hi ha unes quantes aproximaci­ons diferents a la vida de Jan Morris. La pregunta de “què ha fet aquesta escriptora per merèixer un obituari?” té diverses respostes possibles. Aquí en deixem algunes: perquè com a periodista va donar l’exclusiva de la conquesta de l’Everest el 1953, i, de fet, era l’última persona viva d’aquella expedició. Perquè va visibilitz­ar amb la seva pròpia experiènci­a la lluita dels transsexua­ls i perquè descrivia les ciutats amb una honestedat exquisida.

Morris, que va morir divendres a Gal·les amb 94 anys, es deia James i era un home quan el 1953 va integrar l’expedició que portaria fins al cim de l’Everest Edmund Hillary i Tenzing Norgay, primers conquerido­rs del sostre del món.

El reporter, de 27 anys, va aconseguir una de les grans fites del periodisme comunicant en exclusiva l’esdevenime­nt als lectors del Times de Londres. La seva gesta no va ser una prova de perícia alpinístic­a (no va pujar més enllà del campament base), sinó un exemple de sagacitat.

Tement que el seu missatge des de l’Everest fos intercepta­t per la competènci­a, Morris va redactar un text en clau a la pesada màquina d’escriure que havia arrossegat durant el viatge: “Neu en males condicions, stop, camp base avançat abandonat ahir, stop, esperant una millora”, unes paraules que a la redacció del Times van ser contrastad­es amb un codi prèviament pactat i que calia llegir així: “Cim de l’Everest assolit el 29 de maig per Hillary i Norgay”.

Un noi es va emportar el missatge corrent Khumbu avall i la resta ja és història.

Morris podia haver dedicat la vida a recrear aquella gesta, com van fer altres personatge­s que van aconseguir ser al lloc i el moment adequats, però la seva vocació explorador­a el va apartar del camí trillat.

El reporter, que durant la Segona Guerra Mundial havia servit com a oficial d’intel·ligència a Itàlia i Palestina, va emprendre als seixanta el seu repte més difícil. Va ser el 1964, quan va començar un tractament hormonal per canviar de sexe, un procés que va culminar el 1972 amb una operació quirúrgica a Casablanca.

La seva decisió, que va servir per donar visibilita­t a la lluita dels transsexua­ls, està argumentad­a al seu llibre El enigma, publicat en castellà per RBA. En aquesta obra diu que “pel meu compte havia arribat a la conclusió que el sexe no era una divisió, sinó un continu, que gairebé ningú no pertanyia completame­nt a un sexe o un altre, i que la infinita varietat de gradacions subtils que s’estenien des d’un extrem fins a l’altre era un dels fenòmens més bonics de la naturalesa”.

La seva dona, l’Elizabeth, es va tornar a casar amb Morris quan es va passar a dir Jan.

La desaparici­ó de Jan Morris també és una notícia trista per als milions de lectors dels seus articles al Financial Times i dels seus llibres de viatges, en especial de les guies de ciutats. D’entre aquestes guies potser la més coneguda és la dedicada a Venècia, una ciutat que ja havia visitat durant la guerra. La

Venècia de Jan Morris és una aproximaci­ó molt particular a una ciutat glossada per escriptors de tota època i condició.

Al pròleg apareixia una autèntica declaració d’intencions: “La meva descripció de Venècia és altament subjectiva, romàntica i impression­ista, menys d’una ciutat que d’una experiènci­a. És Venècia vista a través d’uns ulls en particular en un moment en particular”. És una constant de la biografia d’aquesta lluitadora: una aproximaci­ó honesta i entusiasta a un món canviant.

 ?? COLIN MCPHERSON / GETTY ??
COLIN MCPHERSON / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain