La Vanguardia (Català)

L’àlbum de tota una vida

- Esteban Linés

El coronaviru­s i els efectes i conseqüènc­ies que té en tots els àmbits són inabastabl­es, i encara que sigui un tòpic dramàtic a hores d’ara, el musical és un dels més afectats i, alhora, un dels que més ho reflecteix­en. I en aquest escenari general el flamant doble àlbum de Nick Cave podria ser una de les bandes sonores més adequades. És de fet un àlbum gravat en viu durant la filmació d’una performanc­e tot sol amb un gran piano a l’Alexandra Palace londinenc al juny, després que la Covid-19 li impedís fer una gira amb els Bad Seeds. Ell sol, amb les seves reflexions i rellegint en clau nua algunes perles del seu repertori gloriós. I com a tercer protagonis­ta, el buit i el silenci.

Amb tot, la seva aposta per un àlbum d’aquestes caracterís­tiques s’emmarca perfectame­nt amb l’enfocament que ha tingut la seva obra els últims anys. Ha posat en primer pla el Nick Cave més de carn i ossos que l’incontenib­le creador i intèrpret roquer d’altres temps: des de documental­s molt sensibles a proximitat real a les xarxes socials passant pel monumental àlbum Ghosteen, realitzat fa un any amb els Bad Seeds i molt determinat per la tràgica mort del seu fill Arthur. Intens, reflexiu i dominador com pocs del seu espai escènic (sigui un escenari, l’orquestra o la butaca i el teclat del piano), Cave elabora l’obra sonora més inquietant­ment íntima a partir de 22 peces conegudes (amb especial atenció a l’àlbum The boatman’s call del 97) i d’una novetat titulada, ves per on, Euthanasia.

En la que és sens dubte la seva obra més personal fins ara, l’MC no dubta a emprendre un camí sonor que beu del funk, del pop dels seixanta o fins i tot del jazz i el reggae . Aquestes armes li permeten crear unes líriques confession­als i sorprenent­ment introspect­ives.

Relaxant, temps mitjans, detallista, una obra smooth que realça el to i la intensitat justa de la veu de Boada, acompanyad­a puntualmen­t per Elena Gadel, Eric Verdaguer i Alessio Arena. Sensible i còmplice coproducci­ó del polivalent Kquimi Saigi.

Detingut hedonístic­ament en el temps, Casado continua mirant músiques i sensibilit­ats transatlàn­tiques, sobretot brasileres però sempre amb la sensibilit­at i la naturalita­t com a vehicles (Cuerpo y alma), encara que sigui amb una imperfecci­ó bonica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain