La Vanguardia (Català)

Descoberts a Pompeia els cossos de dos homes que fugien del Vesuvi

Es tractaria d’un amo d’entre 30 i 40 anys i el seu esclau, d’entre 18 i 25

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Les cendres de Pompeia no deixen de sorprendre mai. El descobrime­nt que el parc arqueològi­c va divulgar dissabte és extraordin­ari: han trobat els esquelets de dos individus atrapats per la fúria del Vesuvi el 79 d.C., i per això sembla que podrien ser un home d’uns 40 anys i el seu esclau jove en la mateixa posició en què els va sorprendre la segona violenta erupció del volcà. Tots dos han estat descoberts en un espai lateral del criptopòrt­ic, a la part noble de la vil·la de Civita Giuliana, una finca majestuosa amb salons i vistes al mar de l’època de l’emperador August que era fora de Pompeia, a uns 700 metres al nord-oest de la ciutat.

És la mateixa àrea on els arqueòlegs van trobar el 2017 les restes de tres cavalls als estables, amb arnesos i selles.

Les víctimes, pel que sembla, van ser abatudes per l’anomenada segona corrent piroclàsti­ca, que les primeres hores del matí del 25 d’octubre de fa gairebé 2.000 anys va acabar amb la vida d’aquells que havien sobreviscu­t a la primera erupció. La segona corrent va ser molt ràpida i turbulenta, va destrossar els primers pisos de les cases i va sorprendre la població de Pompeia i els seus voltants mentre fugien sobre pocs centímetre­s de cendres de la primera, i els va donar mort.

“Les dues víctimes potser estaven buscant refugi quan van ser escombrade­s pel corrent piroclàsti­c, cap a les nou del matí”, explica el director del Parc Arqueològi­c de Pompeia, Massimo Osanna. “Van morir d’un cop de calor, com també demostren les seves mans i peus contrets”.

Una vegada analitzats els ossos els experts de Pompeia han reconstruï­t els cossos amb la tècnica antiga de fer motllos amb guixos, que va inventar Giuseppe Fiorelli el 1867. Consisteix a introduir guix líquid a les cavitats de les restes òssies dels habitants de l’antiga ciutat romana.

A través d’aquesta tècnica han pogut comprovar que el primer home, amb el cap reclinat, sembla un jove d’entre 18 i 25 anys i d’uns 152 centímetre­s d’altura, que vestia una túnica curta i que els arqueòlegs creuen que era un esclau perquè té els ossos desgastats per les dures feines manuals. El segon home, que imaginen que era el seu amo, tenia entre 30 i 40 anys i feia uns 162 cm. En el moment de la mort portava una túnica llarga o una capa de llana, un vestuari més sumptuós que el del seu company de destí. A un metre d’ells s’han

Els arqueòlegs han reconstruï­t les figures introduint guix a les cavitats de les restes òssies

trobat objectes com una capa de llana, que van perdre durant la fuga. Tots dos es poden veure en posició supina, és a dir, de cara amunt, i amb les mans al pit. El descobrime­nt és sensaciona­l perquè s’hi distingeix­en fins i tot els plecs de la roba que vestien.

El ministre de Cultura italià, Dario Franceschi­ni, ha dit que aquest descobrime­nt demostra la importànci­a de Pompeia com a lloc d’estudi. I avisa: “Encara queden més de vint hectàrees per excavar, una gran feina per als arqueòlegs d’avui i del futur”.

 ?? HANDOUT / AFP ?? Els dos cossos s’han trobat de panxa enlaire i amb les mans sobre el pit
HANDOUT / AFP Els dos cossos s’han trobat de panxa enlaire i amb les mans sobre el pit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain