La Vanguardia (Català)

El Madrid no es reconeix

Sense Ramos ni Benzema, el Vila-real va acabar més bé el partit que no pas els de Zidane

- CARLOS NOVO

El Madrid de les absències només es va poder endur un punt de l’estadi de La Ceràmica. No va gestionar amb solvència el gol matiner de Mariano i a la segona part el partit se li va fer molt llarg. El Vila-real va acabar empatant de penal, el quart que reben els blancs en les dues últimes jornades, i va malbaratar un parell d’ocasions molt clares per guanyar.

Si els de Zidane tenien set baixes, entre les quals un home per línia tan importants com Ramos, Casemiro i Benzema, el Vila-real va notar molt l’absència d’un golejador com Paco Alcácer.

No va ser un Madrid vistós ni brillant, sinó un equip solidari, amb les línies molt juntes. No li va importar cedir la pilota al Vila-real i per canviar Zidane fins i tot va canviar el dibuix. El 4-3-3 va donar pas a un 4-2-3-1. Modric i Kroos van estar en la línia de contenció, una cosa que els agrada ben poc a tots dos, i al davant d’ells es van situar Lucas Vázquez i Hazard a les bandes, amb Ødegaard pel centre. Mariano era una illa solitària a dalt. El català serà millor o pitjor. Es pot discutir si té prou qualitat per jugar al Madrid, però el que ningú no li pot qüestionar és el seu instint de nou, de killer.

Jugar amb Kroos i Modric tan endarrerit­s va tenir un doble efecte. La part positiva per al Madrid va ser guanyar en seguretat defensiva, ja que disposava de molta capacitat per protegir la pilota; la negativa, que com que tenia l’alemany i el croat lluny de l’àrea la seva producció ofensiva va minvar de manera notable a l’hora de filtrar passades de gol.

El partit no va poder començar millor per al Madrid, que va marcar al minut 2 un gol que va tenir substància i en què va tenir la seva quota de protagonis­me habitual el VAR. Tant que va protestar el club blanc les decisions del VAR a Mestalla, aquesta vegada va resultar afavorit d’entrada. La jugada va ser embolicada. Carvajal va enviar una centrada cap a Lucas, a qui no li va arribar la pilota perquè el va tallar un defensa. El jutge de línia va aixecar el banderí, però la jugada va continuar perquè Hernández Hernández no va fer aturar el joc. La pilota li va arribar un altre cop a Carvajal, que va centrar al cor de l’àrea i allà va irrompre Mariano per guanyar la posició al defensa i rematar en planxa a la xarxa. Molts jugadors del Vila-real van protestar, l’àrbitre canari (un dels quals més recela el Madrid pels seus arbitratge­s en recents clàssics) va consultar el VAR i aquest va dictaminar el 0-1.

Començar perdent va suposar una llosa per al Vila-real que li va costar d’aixecar. El Madrid li va cedir la pilota i es va replegar gairebé dins de la seva àrea. La primera part ja només es va jugar al centre del camp. Els locals van bellugar i bellugar la pilota fora de les zones de risc i en cap moment van trobar una escletxa per inquietar Courtois. Li va passar el mateix a Sergio Asenjo.

La segona part va començar sense canvis i amb el Vila-real més pressionan­t. Al minut 57 va tenir la seva primera gran ocasió. Es va enredar Kroos a l’hora de treure la pilota, una cosa estranya en ell, i la seva mala passada va acabar a Gerard Moreno, que va enfilar Courtois amb tot a favor per empatar, però la rematada es va escorar massa i no va trobar porteria.

Passat el primer quart d’hora van arribar els canvis de cop. Emery va introduir Yeremy Pino, Chukweze i Estupiñán. Zidane va respondre de seguida. Va treure Hazard per Vinícius i Ødegaard pel discutit Isco, a qui s’havia vist a la graderia amb gest de tedi i de passar de tot.

Els canvis van beneficiar aviat el Vila-real. Parejo, en bona posició, va xutar alt. El gol de l’empat es veia a venir i va arribar en un penal que va picar Moreno per una clara falta sobre Estupiñán. A partir d’allà els groguets es van llançar a buscar la victòria amb un Madrid encongit. Moreno i Kubo van poder donar el cop de gràcia, però els visitants van aguantar amb penes i treballs i es va emportar l’1-1 com a mal menor.

LA POLÈMICA El VAR dona el gol del Madrid amb Lucas Vázquez en posició dubtosa i el Vila-real empata de penal

?? ALBERT GEA / REUTERS ?? Gerard Moreno va marcar el gol de l’empat del Vila-real gràcies a la transforma­ció d’un penal quan quedaven 15 minuts per al final
ALBERT GEA / REUTERS Gerard Moreno va marcar el gol de l’empat del Vila-real gràcies a la transforma­ció d’un penal quan quedaven 15 minuts per al final