La Vanguardia (Català)

Una fusió passada de voltes

Una llarga negociació segueix l’anunci precipitat del Sabadell i el BBVA

- Manel Pérez

Una esgarrifan­ça va sacsejar dilluns els centres neuràlgics del sistema bancari quan el BBVA i el Sabadell van emetre els seus comunicats confirmant que havien iniciat converses per a una possible fusió. Els informats sabien que les coses no eren encara suficient madures per fer anuncis públics, asseguren fonts coneixedor­es de l’evolució dels esdevenime­nts i implicades en el seu rumb. El Sabadell, per exemple, tenia previst firmar l’endemà un acord amb els sindicats sobre reducció de plantilla, que finalment es va descartar. El calendari inicialmen­t previst pels presidents, Carlos Torres (BBVA) i Josep Oliu (Sabadell), en cas que les negociacio­ns avancessin, era fer l’anunci a l’entorn de l’últim tram del desembre. Una vegada divulgat, qualsevol desenllaç que no fos l’acord seria un problema.

Per això, les paraules del conseller delegat del BBVA, Onur Genç, dos dies després, dimecres, refredant les expectativ­es i obrint el ventall de possibles opcions de futur per al banc basc, es van interpreta­r com alguna cosa més que el moviment previsible per enfortir posicions en la negociació i aconseguir un preu millor o un altre avantatge. El cert és que encara queda molt abans de donar per tancada una fusió que els protagonis­tes no s’esperaven anunciar tan d’hora, malgrat que ja estaven en la fase de l’auditoria preventiva (comprovaci­ó de l’estat real) i l’intercanvi de dades confidenci­als entre els equips dels dos bancs. És imaginable llavors un desenllaç sense acord, és a dir, d’abandoname­nt de la fusió?

Un malson, segur, per als gestors dels bancs, especialme­nt per al més petit, el Sabadell, que hauria de donar més explicacio­ns sobre el fracàs als inversors per intentar aclarir els motius d’aquest enllaç indesitjat. La revisió i l’anàlisi de les tripes dels bancs han posat de manifest alguns problemes greus o una realitat poc edificant? Aquesta seria la primera pregunta als mercats, que molt probableme­nt castigarie­n de manera immiserico­rde, i també desigual, les accions del més petit dels dos bancs. De fet, si Oliu va acceptar, en ple estiu, endinsar-se en un procés que implica l’absorció de la seva entitat i la pèrdua de la independèn­cia, va ser precisamen­t per l’evidència que els mercats no li estaven donant el temps que demanava per reduir costos i recuperar la rendibilit­at de la fallida inversió al britànic TSB.

L’última dècada el Sabadell ha demanat als seus accioniste­s el doble de capital del que ara capitalitz­a en borsa.

Aquesta fusió, com l’encarrilad­a entre CaixaBank i Bankia, és un moviment defensiu dels bancs, que han d’afrontar l’estrenyime­nt dels marges en un context de segur creixement de la morositat a conseqüènc­ia de la

DESPRÉS DE L’ANUNCI

El banc català va haver de cancel·lar un pacte que firmava dimarts amb els sindicats

SUSPICÀCIE­S

Els reguladors veuen sempre amb recel les filtracion­s quan no hi ha acord imminent

pandèmia. El BBVA depèn en excés d’un mercat emergent, com és el de Mèxic, en un context de complexita­t política creixent en aquest país, que li aporta entorn de la meitat del seu benefici total. El Sabadell és fort i competitiu al món de les pimes, precisamen­t les que més estan patint i patiran en el futur els cops de la pandèmia sobre l’activitat econòmica.

Fins i tot amb efecte diferencia­l entre Catalunya i la resta del mercat espanyol, a causa de la duresa més important de les restriccio­ns a l’activitat aplicades en la primera comunitat. Cap dels dos, doncs, no està en bones condicions per fer marxa enrere a un procés que els mercats han saludat amb eufòria, donant a entendre que ho veuen com una bona solució per aclarir les incògnites sobre el seu futur.

També és un escenari de malson el d’una marxa enrere per als reguladors, el Banc d’Espanya i el Banc Central Europeu (BCE), partidaris decidits d’aquestes operacions, sempre que el que s’anuncia s’executi finalment. En cas contrari, podrien haver d’utilitzar mecanismes no desitjable­s per evitar problemes majors. La ressaca de tornada és tan perillosa per a la banca com el clima d’incertesa sobre el seu futur. De fet, tant el Banc d’Espanya com el Banc Central Europeu, segons les fonts consultade­s, van mostrar el seu disgust quan Liberbank i Ibercaja van descartar, l’any passat, la seva fusió després de mesos de contactes. Els reguladors opinen que les diferèncie­s de valoració, un dels dos problemes en aquestes operacions, no justifique­n avortar-les quan han estat anunciades.

Una altra diferència entre la concentrac­ió de CaixaBank amb Bankia i la del BBVA amb el Sabadell és que en la primera hi havia sengles grans accioniste­s de referència capaços d’imposar criteris de fusió sense gairebé possibilit­at de discussió per cap altre propietari d’accions. A la primera entitat, la Fundació La Caixa, presidida per Isidre Fainé, amb un 40% del capital. A la segona, l’Estat, a través del FROB, amb més d’un 60%. Per contra, en el cas del BBVA i el Sabadell, la dispersió de l’accionaria­t i la presència relativame­nt prepondera­nt dels fons deixa el camp més obert al debat per part d’inversors activistes en cas que l’operació no aparegui molt estructura­da des del primer moment, assenyalen les fonts consultade­s.

El segon gran escull en les fusions, el repartimen­t del poder, es considera de menor entitat en aquest cas, en vista de l’enorme diferència de mida entre les dues entitats. El BBVA capitalitz­a unes deu vegades més que el Sabadell. A Oliu se li atorga una cadira al consell i, potser, una vicepresid­ència no executiva. El conseller delegat del banc vallesà, Jaume Guardiola, és un expert en absorcions i va arribar al Sabadell precisamen­t del BBVA.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Onur Genç, conseller delegat
EMILIA GUTIÉRREZ Onur Genç, conseller delegat
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Jaume Guardiola, conseller delegat
EMILIA GUTIÉRREZ Jaume Guardiola, conseller delegat
 ?? EP ?? Carlos Torres, president del BBVA
EP Carlos Torres, president del BBVA
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Josep Oliu, president del Banc Sabadell
LLIBERT TEIXIDÓ Josep Oliu, president del Banc Sabadell
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain