La Vanguardia (Català)

El G-20 busca acords en la vacuna i el deute global

Pedro Sánchez demana cooperació amb l’OMS

- LALO AGUSTINA

En una reunió virtual a causa de la pandèmia, els líders de la cimera del G-20, que en aquesta edició organitza l’Aràbia Saudita, tracten d’avançar aquest cap de setmana en una declaració conjunta –i, si pot ser, unànime– amb què enviar un missatge d’unitat l’any més complicat en dècades. Tot i que l’economia sempre té un paper prepondera­nt en aquestes trobades, la crisi sanitària domina aquest any l’agenda de totes i cada una de les àrees objecte de discussió. Així va quedar clar ahir des del principi.

El rei Salman bin Abdulaziz, de l’Aràbia Saudita, va dir en el seu discurs inaugural: “Tenim el deure d’afrontar el desafiamen­t junts durant aquesta cimera i donar un fort missatge d’esperança i de tranquil·litat adoptant mesures per suavitzar aquesta crisi”. Més enllà dels discursos grandiloqü­ents, ningú no s’espera grans avenços d’aquesta trobada. En primer lloc, pel format i l’amfitrió, que marca molt l’agenda i no és precisamen­t un país que aposti decididame­nt pel multilater­alisme.

A més, la interinita­t de l’Administra­ció Trump després de la derrota del president les eleccions del 3 de novembre impedeix d’arribar a acords ambiciosos en àrees ja per si mateix complexes com el comerç mundial o el clima. Els Estats Units afrontaran d’una altra manera les següents cimeres. Ahir Donald Trump va assistir a la inauguraci­ó i va intervenir en almenys una de les sessions. Tot seguit va deixar la conferènci­a i se’n va anar a jugar a golf, com cada cap de setmana.

“Per contenir la pandèmia, l’accés a la vacuna ha de ser possible i assequible per a tots els països, però per a això amb els fons promesos fins ara no n’hi ha prou”, va dir Angela Merkel, cancellera alemanya. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va secundar la mateixa idea sobre l’accés universal a les vacunes i va reclamar una cooperació multilater­al més eficaç juntament amb l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), segons va informar la Moncloa. “Els líders del G-20 tenim l’obligació de fer tot el que sigui a les nostres mans per minimitzar el dany i les conseqüènc­ies de la pandèmia”, va apuntar Sánchez.

La crisi que ha provocat la pandèmia ha enfonsat l’economia global i fa impossible que els països més pobres paguin. Per això, el president del Banc Mundial, David Malpass, va avisar ahir que no proporcion­ar un alleujamen­t del deute més permanent a alguns dels països en dificultat­s ara podria portar a un augment de la pobresa i una repetició dels incomplime­nts desordenat­s dels vuitanta. “La reducció del deute i la transparèn­cia permetran una inversió productiva, una clau per aconseguir una recuperaci­ó més ràpida, forta i duradora”.

 ?? BANDAR AL-JALOUD / AFP ?? El rei Salman bin Abdulaziz
BANDAR AL-JALOUD / AFP El rei Salman bin Abdulaziz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain