La Vanguardia (Català)

La tornada al sud

Desenes de milers de joves italians empleats al pròsper nord del país aprofiten el teletrebal­l per tornar a les seves regions d’origen

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

La Maria Lista té 32 anys, és d’un petit poble a la província de Potenza, a la regió italiana de Basilicata, i feia més d’una dècada que no passava més que les vacances de Nadal o estiu amb els seus pares a la seva localitat natal. Com tants altres dels seus coetanis, va marxar a estudiar enginyeria a Roma, va trobar una bona feina a Milà –en una consultora en el sector bancari– i allà es va quedar... fins que va arribar el coronaviru­s. Després de passar els mesos més crítics tancada a la ciutat llombarda, quan Itàlia va permetre la mobilitat entre regions va tornar sense pensar-ho amb els seus pares a Basilicata. Ara fa diversos mesos que teletreba des d’allà, i no té data per tornar-hi presencial­ment.

La Maria és una entre les desenes de milers de joves italians que han aprofitat l’emergència sanitària per fer un viatge vital a la inversa: han abandonat els seus apartament­s a l’industrial­itzat nord del país per teletrebal­lar des de les seves localitats natals al sud d’Itàlia. Es tracta d’un nou fenomen conegut com a south working, és a dir, smart working per a empreses del centre o nord d’Itàlia des del sud, i que representa una oportunita­t inèdita perquè les regions del Meridione recuperin el talent dels joves que van marxar a llocs més pròspers a la recerca d’oportunita­ts. Gairebé un milió d’ells ha abandonat el sud en els últims 20 anys sense tornar-hi.

Segons un estudi realitzat per Svimez (una associació per al desenvolup­ament econòmic del sud), en col·laboració amb l’empresa Datamining i la nova associació South working, hi ha almenys 45.000 empleats de 150 grans empreses italianes amb seu al centre i al nord del país que treballen a distància des del sud arran de la pandèmia. Podria ser només la punta de l’iceberg. Calculen que amb altres empleats d’empreses més petites la xifra podria ascendir a uns 100.000 treballado­rs meridional­s.

L’informe revela que, partint de les dades de l’associació South working, un 85,3% dels meridional­s que treballen al nord d’Itàlia tornarien a viure a les seves regions d’origen si ho tinguessin permès. Aquesta organitzac­ió va néixer al març i ja tenen més de 7.300 inscrits en la seva pàgina de Facebook. D’un sondeig fet a uns 2.000 treballado­rs emergeix que gairebé un 80% d’ells tenen entre 25 i 40 anys, tenen estudis universita­ris, principalm­ent en enginyeria, economia o dret, i, en un 63% dels casos, tenen contracte indefinit.

“Quan va començar el coronaviru­s i la feina a distància vam començar a reflexiona­r sobre com podria impactar positivame­nt als nostres territoris”, explica Mario Mirabile, cofundador i vicepresid­ent de l’associació. “Treballar des d’on vols et permet ser més feliç –assegura–, però també contribuir en la cohesió territoria­l invertint els teus diners al teu lloc d’origen”.

L’enquesta mostra que, preguntats per l’opció de tornar al sud, aquests joves se senten atrets principalm­ent pel cost de la vida, molt menor que al nord, o per la facilitat més gran per trobar un habitatge assequible. En canvi, temen que al sud no puguin créixer laboralmen­t, i també pesen la falta d’infraestru­ctures o la precarieta­t en el sistema sanitari. Les empreses preguntade­s, per la seva part, aprecien d’aquesta idea la flexibilit­at en els horaris de feina i la reducció dels costos fixos a les seves seus. Però alhora creuen que el teletrebal­l provoca que la companyia perdi control sobre l’empleat i no veuen positivame­nt les inversions o els problemes de seguretat informàtic­a.

Per això ara els treballado­rs beneficiat­s que han pogut tornar a treballar al seu camp des de casa seva demanen que aquesta situació no sigui només circumstan­cial a la pandèmia i reclamen al Govern italià que adopti alguns instrument­s per afavorir el south working. Per exemple, explica Mirabile, han proposat al Ministeri per al Sud una reducció fiscal d’un 30% a les empreses que afavoreixi­n el teletrebal­l des del Mezzogiorn­o. “La llei ja existeix per a les empreses que obren seus al sud, no han de canviar cap normativa sinó reinterpre­tar l’actual”, argumenta.

A més d’incentius fiscals per a les empreses, reclamen que s’hauria de crear espais de cotreball, invertir en l’oferta de serveis familiars, com guarderies o ambulatori­s, i millorar les infraestru­ctures digitals de les perifèries i del sud d’Itàlia perquè siguin al mateix nivell que les del nord. “El south working es podria convertir en una oportunita­t interessan­t per interrompr­e els processos de pèrdua de capital humà qualificat que van començar fa 20 anys –conclou el director de Svimez, Luca Bianchi– i que compromete­n irreversib­lement el desenvolup­ament de les àrees meridional­s”.

 ?? FRESHSPLAS­H / GETTY ?? El teletrebal­l, una oportunita­t per recuperar talent a les zones menys desenvolup­ades
FRESHSPLAS­H / GETTY El teletrebal­l, una oportunita­t per recuperar talent a les zones menys desenvolup­ades
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain