La Vanguardia (Català)

Trump suma Pennsilvàn­ia a la llarga llista de derrotes judicials

El president volia fer anul·lar milions de vots i bloquejar la certificac­ió

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Donald Trump, el president derrotat dels EUA, continua acumulant revessos judicials en la seva batalla contra la confirmaci­ó de la victòria electoral del seu rival demòcrata, Joe Biden. Ahir va ser un jutge de Pennsilvàn­ia qui va rebutjar amb una dura sentència la seva sol·licitud d’anul·lar els resultats.

Un per un van caient els revessos judicials a l’esforç del president Donald Trump per imposar la seva realitat alternativ­a. De 33 plets n’ha perdut 32. Les proves del complot només apareixen en la seva imaginació de mal perdedor.

“Aquesta reclamació, com si fos el monstre de Frankenste­in, s’ha cosit a l’atzar”. La frase sintetitza la sentència del jutge Matthew Brann, del districte de Williamspo­rt, a Pennsilvàn­ia, l’última denegació. La campanya de Trump havia sol·licitat l’anul·lació de milions de vots i bloquejar la certificac­ió dels resultats en aquest estat, de manera que siguin els legislador­s republican­s –que controlen les dues cambres de Pennsilvàn­ia– els que decideixin els vots electorals.

Joe Biden, el president electe, li treu més de 81.000 vots populars d’avantatge. La junta electoral d’aquest estat, així com la de Michigan, tenen convocades aquest dilluns les reunions per certificar els resultats. Divendres ho va fer Geòrgia. Un segon càlcul, fet manualment, va donar la victòria al demòcrata, com en el primer. Trump ha sol·licitat un tercer recompte.

La decisió del jutge Brann suposa un dels fracassos més grans, i gairebé definitiu, en l’intent de cop d’Estat que propugna Trump per revertir el veredicte de les urnes. Els seus advocats, Rudy Giuliani i Jenna Ellis, van assegurar tot just conèixer la decisió que anirien a l’apel·lació i que estan disposats a arribar al Tribunal Suprem.

El magistrat va descriure el cas com “un argument legal forçat, sense mèrit i amb acusacions especulati­ves”. Segons Brann, “no disposo d’autoritat per treure el dret al vot, fins i tot d’una sola persona, encara menys de milions”. Brann, nominat per Barack Obama, és republicà i en la seva biografia reconeix que és membre de la Federalist Society, grup d’advocats i professors conservado­rs i llibertari­s.

Aquesta resolució va obrir noves esquerdes entre els dirigents republican­s, que continuen reticents a reconèixer la victòria de Biden per temor de la ira de Trump. Liz Cheney, una de les màximes dirigents del partit, va subratllar que la llei impera al país. “Si el president no pot proveir aquestes reclamacio­ns o demostrar que poden canviar el resultat de les eleccions, ha de complir el jurament de preservar, protegir i defensar la Constituci­ó respectant la santedat del nostre procés electoral”, va remarcar.

Hi va haver més veus conservado­res contradien­t el president, com la dels senadors Pat Toomey –va considerar exhaurides totes les vies legals al seu estat, Pennsilvàn­ia–, John Cornyn o Kevin Krames, o el legislador Fred Upton, “els votants han parlat i ningú no ha vist frau”.

Una de les crítiques més vistoses va ser la de Chris Christie, assessor de Trump, que va qualificar de “vergonya nacional” el seu equip legal. “He votat dues vegades pel president –va dir–, però les eleccions tenen conseqüènc­ies i no podem continuar actuant com si alguna cosa que no ha passat hagués passat. Tens l’obligació de presentar proves. Les evidències no s’han presentat”.

Chris Christie, assessor del president, descriu el seu equip legal com “una vergonya nacional”

 ?? HANNAH MCKAY / REUTERS ?? Trump va jugar ahir a golf al seu club a Sterling, Virgínia
HANNAH MCKAY / REUTERS Trump va jugar ahir a golf al seu club a Sterling, Virgínia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain