La Vanguardia (Català)

Sánchez anuncia la vacunació en 13.000 punts a partir del gener

El president del Govern central assegura que l’estratègia de desplegame­nt de la vacuna serà “única” en tot el territori

- CARINA FARRERAS

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir, després d’assistir a la cimera del G-20, que el pla de vacunació de la Covid-19 que, segons preveu, s’iniciarà a Espanya el mes de gener tindrà 13.000 punts amb la finalitat de garantir un “accés equitatiu a les vacunes” i que l’estratègia de la vacunació serà comuna a tot el país, tot i que dissenyada amb la participac­ió dels governs autonòmics, a més de consells de bioètica.

“La capacitat del sistema nacional de salut és excel·lent per la qual cosa els primers sis mesos de l’any una part important de la població estarà vacunada”, va avançar així el president en roda de premsa des de Moncloa part del pla de vacunació que es detallarà demà dimarts després de la celebració del Consell de Ministres.

El dia anterior, dissabte, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anticipar que el Govern estima que podrà vacunar la meitat de la població espanyola el primer semestre del 2021 prioritzan­t els grups de població més vulnerable­s al coronaviru­s i els treballado­rs essencials com són avis que viuen en residèncie­s i els seus cuidadors, metges i infermeres que treballen a primera línia i persones dependents amb greus discapacit­ats.

Els 13.000 punts sanitaris estaran repartits per garantir l’accés a la vacuna de manera “equitativa” de manera que es podrà administra­r als ciutadans “visquin on visquin”, des de grans ciutats fins a un “poblet de Lleida”. El president va explicar que la Comissió Europea, en nom dels 27 estats membres, ja ha pactat amb cinc empreses farmacèuti­ques contractes per valor de 1.200 milions de dosis dels quals un 10% correspon a Espanya. Suposen gairebé 4 dosis per habitants i cobreixen 4 tecnologie­s. Els primers països a desplegar el pla de vacunació completa són Alemanya i Espanya i la companyia que sembla que té la vacuna més avançada és Pfizer però cal esperar que acabi la validació i distribuci­ó”.

Els laboratori­s proveïdors són AstraZenec­a, Sanofi-GSK, Janssen i CureVac Janssen, a més de Pfizer-BioNTech.

Sánchez va assegurar que es podrà fer una distribuci­ó del fàrmac de manera segura, ràpida i efectiva gràcies al sistema nacional sanitari espanyol capaç de vacunar 14 milions de persones de la grip en tan sols vuit setmanes. S’està estudiant, va dir, la logística per garantir la temperatur­a de conservaci­ó de la vacuna.

“El Govern garantirà que tots els grups prioritzat­s tinguin accés a la vacuna. Per això, s’acordarà en el Consell Interterri­torial del Sistema Nacional de Salut una estratègia única de vacunació”, va manifestar des de la Moncloa.Aquesta estratègia serà dissenyada per un grup d’especialis­tes multidisci­plinari en què s’inclouen “experts de les comunitats autònomes, membres del Consell Interterri­torial i del consell de bioètica”.

Així mateix es crearà un sistema d’informació i registre únic per al seguiment de la vacuna. El president del Govern va indicar que l’estat d’alarma i la cogovernan­ça amb les comunitats va funcionar a la primera onada i està funcionant en aquesta segona onada”.

De manera que la incidència acumulada de la Covid-19 que fa dues setmanes es trobava en 530 casos per 100.000 habitants en 14 dies, se situarà avui dilluns per sota dels 400 casos.

“Estem en una tendència de descens adequada”, va afirmar el president confiat, com a resultat de les mesures que han adoptat les comunitats autònomes aquestes setmanes.

“Però hem d’arribar a l’objectiu dels 25 casos per 100.000 habitants”, va recordar assenyalan­t que l’horitzó de sis mesos és el termini que els científics s’han marcat per superar l’etapa més crítica.

“Una cosa és la vacuna i l’altra la vacunació”, va aclarir, i aquesta durarà mesos, per la qual cosa la població es veurà obligada a conviure amb el virus mantenint les mesures de prevenció ja conegudes.

Per desenvolup­ar el pla de vacunació el Govern reforçarà el sistema nacional de salut en què ja ha destinat fortes inversions des de l’inici de la pandèmia. Així va revelar que la despesa en plans anti-Covid-19 a Espanya duplica la mitjana europea, amb una inversió de 220 euros per persona, davant la mitjana de la UE de 112 euros.

Amb la finalitat de reforçar el pla de vacunació s’incorporar­an al sistema sanitari 10.000 nous profession­als i a més es recorrerà, com va passar el primer període de la pandèmia, als estudiants dels últims cursos universita­ris de graus de profession­s sanitàries.

“Estem treballant a ple rendiment”, va admetre. Respecte a les diferents estratègie­s adoptades per les autonomies per reduir l’evolució de l’epidèmia als seus territoris, Sánchez va afirmar que un 80% de les mesures adoptades són iguals a tots els territoris.

“Totes les administra­cions saben què cal fer: reducció de la mobilitat, menys contactes i la regla de les tres emes (mascareta, mans i metres)”.

ABANS DEL JULIOL DEL 2021 La meitat de la població podria estar vacunada en sis mesos, segons Illa

INVERSIÓ ANTICOVID-19 Espanya ha gastat en sanitat 220 euros per cap, el doble que la mitjana europea

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? El grup prioritari de vacunació serà la població vulnerable i els profession­als a cura de les persones, com els sanitaris
CATI CLADERA / EFE El grup prioritari de vacunació serà la població vulnerable i els profession­als a cura de les persones, com els sanitaris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain