La Vanguardia (Català)

EL PP S’ABOCA EN CONTRA DE LA LLEI CELAÁ

El castellà, la unitat d’Espanya i la lluita antiterror­ista són les seves prioritats

- CARMEN DEL RIEGO

L’escola concertada va sortir ahir als carrers de diverses ciutats espanyoles –a la imatge, el centre de Madrid– per protestar contra la llei d’Educació acabada d’aprovar, coneguda com a llei Celaá. El líder del PP, Pablo Casado, va participar en la marxa de la capital, acompanyat per altres dirigents del partit, a fi de capitalitz­ar la protesta, en què també hi van ser Vox i Cs.

La defensa de la unitat d’Espanya, la lluita antiterror­ista i l’economia van ser les grans promeses amb què el PP va guanyar els comicis el 1996 i el 2011, però Mariano Rajoy es va trobar, durant el seu segon mandat, que els espanyols ja donaven per descomptad­a la bona gestió econòmica, que ETA havia desaparegu­t i que ell no podia donar lliçons sobre la unitat d’Espanya. Els motius principals en què el PP havia basat la seva existència, i els seus èxits, se li escapaven a Rajoy.

Tanmateix, els últims mesos tot ha canviat molt i la pandèmia ha tornat a posar l’economia al centre de les necessitat­s dels ciutadans. Pablo Casado ha tornat a agafar aquesta bandera i l’economia torna a estar al centre de la política espanyola. La crisi econòmica i social, l’enfonsamen­t del PIB i l’increment de l’atur fan que el líder popular posi altre cop les seves esperances en la confiança que la gestió econòmica del PP pugui despertar entre els ciutadans.

Tot i això, Casado és conscient que amb l’economia no n’hi ha prou, que en una Espanya polaritzad­a com l’actual hi ha qüestions que aixequen passions i continuen sent les que al seu dia van donar resultats. Els pactes que l’Executiu ha fet amb els secessioni­stes catalans d’ERC i amb Bildu per als pressupost­os han tornat a donar peu al PP per agafar-se a aquests temes que d’ordinari eren banderes que enarborava el Partit Popular i que Ciutadans, primer, i Vox, després, li van arrabassar.

Casado es vol convertir en la veu dels catalans que se senten espanyols, i treballarà perquè el PP recuperi la rellevànci­a que va tenir al Parlament representa­nt aquest sector fins que Cs va irrompre en la política catalana. Per això la unitat d’Espanya torna a ser una bandera per recuperar, abans que Vox l’hi arrabassi a Ciutadans.

I Casado ha vist en la defensa del castellà, després de l’esmena d’ERC a la llei Celaá –que elimina la referència a aquest idioma com a llengua vehicular–, l’oportunita­t de tornar a encapçalar aquesta reclamació. Per aquest motiu el PP no només s’ha sumat a les manifestac­ions contra la nova llei d’educació, com també han fet Cs i Vox, sinó que ho ha fet al màxim nivell. Casado va ser l’únic dels tres líders d’aquests partits que va anar a la marxa celebrada ahir a Madrid, convocada per la plataforma Més Plurals, com també van fer els màxims dirigents del PP en totes les protestes que van tenir lloc en altres ciutats d’Espanya. Per Cs va anar a la marxa de Madrid, amb cotxe, la vicealcald­essa de la capital espanyola, Begoña Villacís, però no la seva líder, Inés Arrimadas. I per Vox va ser el portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, qui hi va assistir. Manifestac­ions en què s’ha clamat per l’escola concertada, l’educació especial i la defensa del castellà.

Amb aquesta decisió Pablo Casado es vol erigir en el cap visible de la defensa del castellà, i per tant de la “igualtat entre espanyols” i de la unitat d’Espanya, en la vigília de les eleccions catalanes i amb l’acusació al Govern central d’haver cedit davant els independen­tistes.

Amb tot, Casado encara tenia una

MÀXIMA REPRESENTA­CIÓ El popular és l’únic líder polític que s’ha afegit a la protesta contra la llei Celaá

COMPTES PÚBLICS El suport de Bildu als pressupost­os ha donat al PP la possibilit­at de parlar de terrorisme

bandera per reclamar: la de la lluita contra el terrorisme, encapçalan­t la defensa a ultrança de les víctimes d’ETA. Per això ha aprofitat la peça que li servia amb safata el Govern central amb el suport de Bildu als pressupost­os, que tanta cua ha portat, no només a l’oposició, sinó també al si del PSOE.

En conseqüènc­ia, el PP no pensa deixar anar la presa que ha trobat sense esperar-s’ho. El fet que Ciutadans continuï negociant els pressupost­os amb el PSOE, malgrat el suport de Bildu, porta el Partit Popular a creure que això li permetrà ser vist pel centredret­a com el garant de les seves aspiracion­s. El PP només se les haurà amb Vox, tot i que Casado està convençut que la realitat portarà els antics votants populars ara pròxims a Vox a tornar a les seves files si veuen que hi ha possibilit­ats de guanyar les eleccions.

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH
 ?? DANI DUCH ?? Casado, Ayuso i l’alcalde de Madrid van assistir ahir a la protesta contra la llei d’Educació a la capital
DANI DUCH Casado, Ayuso i l’alcalde de Madrid van assistir ahir a la protesta contra la llei d’Educació a la capital
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain