La Vanguardia (Català)

Sánchez i el regal de Reis

- Lola García Directora adjunta

Al’inici de la pandèmia, el Govern de Pedro Sánchez va agafar les regnes de totes les decisions, sense gairebé compartir-les amb les autonomies. Era necessari adoptar mesures molt dràstiques i a mig món proliferav­en els estats d’alarma. La gent va lliurar amplis poders als seus governs sense massa aprensió. Enmig del drama, poc ens va importar cedir en els nostres drets si això redundava a favor de la salut de tots. Veure com el teu govern decidia el mateix que altres de mig món resultava tranquil·litzador, encara que ni uns ni d’altres no tinguessin gaire idea de què era el millor.

Ho explica Ivan Krastev a ¿Ya es mañana? Cómo la pandemia cambiará el mundo. Si la meitat dels països hagués triat el confinamen­t i l’altra meitat l’anomenada immunitat de ramat, s’hauria enfonsat la confiança social en les institucio­ns. No hauríem sabut a què atenir-nos... Quan van sorgir les primeres reclamacio­ns de les comunitats autònomes per prendre el comandamen­t, la Moncloa es va resistir malgrat el desgast. Al cap i a la fi, la immensa majoria hauria assenyalat l’Executiu central si la maleïda corba no acabava de baixar. A l’arribar l’estiu, Sánchez va traspassar les decisions a les autonomies.

Va arribar la segona onada i la societat va passar de la por a l’enuig a mesura que la preocupaci­ó pels danys econòmics ha anat guanyant terreny a la inquietud per la salut. En aquesta segona fase s’ha produït un fenomen d’exacerbaci­ó de les comparacio­ns. “Ara els ciutadans comparen les mesures del seu govern amb les d’altres països en temps real”, apunta Krastev. La gent vol saber si a Alemanya fan més tests o si a França donen més subvencion­s, sosté. En el nostre cas, la comparació, sempre odiosa, s’ha escampat entre comunitats autònomes. Quina ofereix més ajuts, quina obre els bars i restaurant­s, fins a quina hora... Ahir, Sánchez va anunciar un pla de vacunació que començarà al gener. Serà igual per a tot Espanya, encara que es necessiti als sistemes de salut autonòmics per aplicar-lo. El president no dissimula que vol ser ell qui ens porti el regal de Reis més esperat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain