La Vanguardia (Català)

Joan Armangué

Economista

- JOSEP PLAYÀ MASET

Joan Armangué, economista i exalcalde de Figueres, ha recopilat els treballs que Ernest Lluch va dedicar a l’economista Francesc Romà i Rossell, el primer que va defensar les reivindica­cions polítiques de Catalunya després del 1714.

Dissabte es van complir vint anys de l’assassinat d’Ernest Lluch per ETA. En aquest temps, ETA ha desaparegu­t, mentre que el nom de Lluch continua viu. Era un erudit i una de les facetes en què se sentia més còmode era en la d’historiado­r. Vint anys després de la seva mort les seves investigac­ions sobre el pensament econòmic del segle XVIII i l’austriacis­me continuen vigents. I ara l’economista i exalcalde de Figueres Joan Armangué ha recopilat els treballs que va dedicar a l’economista Francesc Romà i Rossell, el primer que després de la guerra del 1714 va tornar a posar sobre la taula les reivindica­cions polítiques de Catalunya.

Romà i Rossell, el primer de tots és el títol d’aquest llibre d’Ernest Lluch (Ed. Cal·ligraf), amb introducci­ó de Joan Armangué i pròleg de Rosa Lluch, la seva filla. És ella qui apunta que el seu pare “seria molt feliç de tenir aquest llibre a les mans” per les moltes hores que va passar investigan­t sobre Romà i Rossell i per les dificultat­s. Una part de la documentac­ió es trobava a la Casa Fages de Figueres, que durant anys va ser inaccessib­le per als investigad­ors (fins al 2017 no es va dipositar a l’Arxiu Comarcal). Lluch va haver de fer valer la seva condició de ministre per poder-lo consultar en una habitació gairebé a les fosques, amb abric perquè no hi havia calefacció i vigilat per un membre de la família que no es fiava d’un socialista.

Ja en la seva tesi doctoral sobre el pensament econòmic a Catalunya, Lluch dedicava un capítol a Romà i Rossell, ja que el considerav­a un dels personatge­s importants del país. Segons ell, trencava amb la idea que entre la guerra de Successió i el catalanism­e de finals del segle XIX no havia existit un projecte català. Un altre historiado­r, Joaquim Nadal, va escriure que Lluch “era més d’hipòtesi que de tesi, tenia intuïcions que documentav­a i que agafaven cos a mesura que anava afegint material recercat”.

Romà i Rossell en seria un bon exemple. El seu pare es va haver de refugiar a Figueres i probableme­nt va néixer aquí el 1726, on va passar la seva adolescènc­ia (casa Romà, c/ Peralada). El 1761 es va casar amb Narcisa Payrachs, també de Figueres. Va ser advocat dels gremis i advocat dels pobres de la Reial Acadèmia del Principat de Catalunya, fins que el 1761 fa el salt a Madrid. La seva intenció era presentar un projecte de reforma política que defensava mesures més liberals i una revisió del decret de Nova Planta. Va ser, segons Lluch, “el primer de tots” a qüestionar l’esquema centralist­a de l’Estat i reclamar autonomia per a la “província” catalana. Però també va destacar per les seves idees malthusian­es, a favor del creixement de la població, per la defensa dels béns de luxe com a impuls al consum, per la necessitat del lliure comerç amb Amèrica i com a reformista agrari. Un avançat al seu temps. No li van fer gaire cas i va acabar a Mèxic, essent virrei interí, on va morir el 1784.

 ??  ??
 ?? MERCÈ TABERNER/LV ?? Ernest Lluch
MERCÈ TABERNER/LV Ernest Lluch

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain