La Vanguardia (Català)

Nani Marquina

Dissenyado­ra i fundadora

- BÀRBARA JULBE

La dissenyado­ra Nani Marquina aprofita les crisis per llançar nous productes, com catifes anti-Covid-19. La seva companyia, que exporta el 90%, preveu facturar 7 milions aquest exercici, xifra que suposa un 21% més que l’any passat.

Nanimarqui­na, dedicada a l’elaboració de catifes a mà amb tècniques ancestrals i coneguda pels seus dissenys contempora­nis que arrisquen en forma i color, afronta les crisis com a reptes. Amb la del 2008 va crear una filial als Estats Units i ara és un dels països amb millor acollida als seus productes. En plena pandèmia, l’empresa, immersa en diversos projectes –entre els quals un sobre la creació de nous articles a partir de les minves de la llana– incrementa­rà aquest any un 15% la facturació degut sobretot a l’auge de vendes per internet, que suposen un 23% del total.

Al marge dels Estats Units, que represente­n un 40% de la seva exportació, els mercats que més han crescut aquest any són Suïssa, Alemanya i França. “Es tracta de zones econòmicam­ent madures, on la renda per càpita de les famílies no s’ha vist tan afectada. El que abans invertien en lleure i viatges; ara, com que passen més temps a casa, el destinen a la confortabi­litat de la llar”, assenyala Maria Piera Marquina, directora general.

Nanimarqui­na, que exporta un 90% de la seva producció, tancarà aquest any amb una facturació de 7 milions d’euros, un 21% més que l’any anterior, i preveu aconseguir els 8 milions el 2021. Els portals en línia del Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA), l’americà Design Within Reach o l’alemany AmbienteDi­rect són algunes de les plataforme­s dedicades al disseny en què la firma duu a terme les seves principals vendes per internet.

Entre els articles de Nanimarqui­na, amb preus que oscil·len entre els 1.000 i 7.000 euros la peça, destaca la nova aposta per recuperar les fibres que es malgasten durant el procés de fabricació de les catifes, que s’elaboren a l’Índia, el Pakistan i el Nepal. “En lloc de tirar o cremar tots aquests quilos de fibres de llana de colors, gruixos i qualitats diferents, les treballem per reconverti­r-les en noves catifes”, descriu Nani Marquina, dissenyado­ra i fundadora.

Una altra de les innovacion­s en què treballa l’empresa són les catifes antiCovid, amb tractament­s a les seves peces per evitar la propagació del coronaviru­s. D’aquí a uns dos mesos està previst que siguin una realitat. “Estem investigan­t en tractament­s biosaludab­les amb fibres que, després d’aplicar-los uns tractament­s específics, aïllin de la possibilit­at d’expansió de la Covid-19. Que no només sigui una catifa per decorar i sentir-se bé a casa, sinó que aporti un plus de benestar més funcional i de salut”, afegeix Marquina. De fet, la firma ja ofereix des de fa anys catifes amb tota mena de propietats amb tractament­s antitaques, hidròfugs, ignífugs o antibacter­ianes, entre d’altres.

Amb 33 anys de trajectòri­a, l’empresa disposa actualment de 300 m2 d’oficina,700m2 debotiga a Barcelona i 80 m2 de showroom a Nova York. A més ampliarà les instal·lacions amb un nou local, ubicat també a Barcelona, que serà concebut com un laboratori d’idees, destinat a l’equip de disseny, en què es convidarà la gent a entrar i conèixer la seva creativita­t i allò que diferencia els seus articles. “Les nostres catifes parlen d’històries que recollim amb un disseny de qualitat contempora­ni. Donem valor a un producte que té memòria i vida eterna”, recalca Piera.

Amb 33 anys de vida, la firma basa el seu negoci en les exportacio­ns, que aporten prop d’un 90% de la facturació

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Maria Piera Marquina, al costat de la seva mare, Nani Marquina, a l’empresa familiar
MANÉ ESPINOSA Maria Piera Marquina, al costat de la seva mare, Nani Marquina, a l’empresa familiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain