La Vanguardia (Català)

L’autocompla­ença estratègic­a no és una opció per a Europa

- Josep Borrell Alt representa­nt de la UE per a Afers Exteriors i Seguretat

L’elecció de Joe Biden com a pròxim president dels Estats Units ha suscitat esperances a Europa que la relació transatlàn­tica es torni a encarrilar. Però no ens hem d’acontentar amb una simple tornada al passat. Davant tants desafiamen­ts nacionals i internacio­nals, els Estats Units només valoraran la relació transatlàn­tica en la mesura que aporti un valor real. I una Europa més forta, que assumeixi més responsabi­litats globals, pot garantir que així sigui.

S’ha parlat molt d’aconseguir l’“autonomia estratègic­a europea”, però què significa això a la pràctica? L’autonomia no hauria de suposar una total independèn­cia o aïllament de la resta del món, sinó més aviat la capacitat de pensar per nosaltres mateixos i d’actuar d’acord amb els nostres propis valors i interessos. La Unió Europea necessita aconseguir aquest tipus d’autonomia, reforçant alhora les nostres aliances i preservant el nostre compromís amb el multilater­alisme.

La UE s’enfronta a greus reptes estratègic­s en un context internacio­nal tan polaritzat com l’actual, en què estan augmentant les rivalitats geopolítiq­ues i la competènci­a entre grans potències. Aquesta és la raó per la qual, com va afirmar en una ocasió amb contundènc­ia la cancellera alemanya, Angela Merkel, “els europeus hem d’agafar realment les regnes del nostre propi destí”.

Durant molt de temps, el debat sobre l’autonomia estratègic­a s’ha centrat principalm­ent en temes de seguretat i defensa. Alguns van veure en aquest plantejame­nt un intent de buscar alternativ­es a la cooperació en matèria de defensa al si de l’OTAN. D’altres van considerar, fins i tot, que s’havia posat en dubte el compromís d’Amèrica amb Europa i que ja podria estar en marxa una desvincula­ció més gran.

No hi ha dubte que l’OTAN ha exercit un paper indispensa­ble en la seguretat europea. Tota consolidac­ió de la capacitat de seguretat d’Europa s’ha de desenvolup­ar en el marc de l’aliança. Com han subratllat els successius líders dels Estats Units, Europa ha d’augmentar la seva pròpia contribuci­ó a la defensa, per fer front a la percepció que són només els Estats Units els qui financen la seguretat transatlàn­tica. Tot i que el govern de Biden implicarà un canvi de to i un enfocament menys conflictiu, cal esperar que, respecte a la despesa en defensa, exigeixi a Europa el mateix que els seus predecesso­rs. Els interessos geopolític­s fonamental­s d’Amèrica no canviaran.

Afortunada­ment, la UE ja està treballant a diversos fronts per reforçar l’associació transatlàn­tica. En el marc dels esforços de la Cooperació Estructura­da Permanent (CEP), els membres europeus de l’OTAN estan ajudant a curullar les llacunes en les capacitats de l’aliança i estan treballant per complir, el 2024, amb el seu compromís de gastar un 2 % del PIB en defensa. També cal destacar que la creació del nou Fons Europeu de Defensa (FED) representa un pas important cap a la millora de les capacitats de la indústria militar europea.

Però els reptes europeus en matèria de seguretat van més enllà de les competènci­es tradiciona­ls de l’OTAN. Des del Sahel i Líbia fins a la Mediterràn­ia oriental, no són poques les crisis que exigeixen una resposta europea ferma. La tasca de la Unió Europea és definir una posició comuna a partir de la qual pugui actuar per mantenir l’estabilita­t regional.

Per tenir èxit, Europa ha de desenvolup­ar el seu propi marc de seguiment i anàlisi de les amenaces, de manera que pugui passar ràpidament del’ avaluació d’ amenaces a l’ o pe racionalit­zació i la resposta. Aquesta és la raó per la qual estem desenvolup­ant un rumb estratègic (Strategic Compass).

És fonamental que el debat sobre l’autonomia estratègic­a s’estengui molt més enllà de les qüestions de defensa i seguretat, ja que com ha demostrat la crisi de la Covid-19, temes com la salut pública i la interdepen­dència econòmica són també de gran importànci­a.

L’autonomia estratègic­a és el marc conceptual que Europa necessita per abordar aquestes qüestions i comprendre la seva interrelac­ió. Considerad­es aïlladamen­t, les mascaretes i els medicament­s no són productes estratègic­s. Tot i això, l’equació canvia quan la producció d’aquests articles es concentra en uns quants països. El mateix passa amb l’abastament de metalls rars, les xarxes socials i altres plataforme­s digitals, i tecnologie­s com el 5G.

Per ajudar els països de la UE a abordar aquestes i moltes altres qüestions, la Comissió Europea ha proposat una sèrie de nous instrument­s, com el mecanisme que va entrar en vigor el mes passat per controlar les inversions estrangere­s a la UE. Però per aconseguir l’autonomia estratègic­a serà necessari també aprofitar al màxim el poder del mercat únic europeu. Per la seva dimensió i abast, el mercat únic ofereix nombrosos instrument­s per salvaguard­ar els interessos europeus referent a les infraestru­ctures crítiques, la inversió estrangera, les subvencion­s estatals (de les quals es beneficien determinat­s inversors estrangers) o les exportacio­ns de doble ús (militar i comercial).

Per exemple, ara som més conscients de les vulnerabil­itats que genera una relació econòmica cada vegada més desequilib­rada amb la Xina, per la qual cosa hem convertit la reciprocit­at en un objectiu central en les nostres negociacio­ns sobre un acord d’inversió. El desenvolup­ament econòmic de la Xina i els beneficis que ha aportat als seus ciutadans no són un problema per a Europa, però no podem permetre que l’expansió internacio­nal de la Xina es produeixi a compte dels nostres propis interessos i valors. Aquesta és la raó per la qual hem optat per un enfocament dual, tractant la Xina com un soci important, però també com a competidor i rival sistèmic.

En general, el principal objectiu de la UE ha de ser reforçar el seu paper i la seva influència en el món i convertir-se en un soci preferent. El concepte d’autonomia estratègic­a és essencial per a aquesta ambició i, per això, l’autocompla­ença estratègic­a no és una opció per a Europa.

Tot i que en un to menys conflictiu, cal esperar que Biden exigeixi també a Europa més despesa en defensa

Ara som més conscients de les vulnerabil­itats que genera una relació desequilib­rada amb la Xina

 ?? POOL / REUTERS ?? Conferènci­a telemàtica de la cancellera Merkel amb Macron i altres líders de la UE el 10 de novembre
POOL / REUTERS Conferènci­a telemàtica de la cancellera Merkel amb Macron i altres líders de la UE el 10 de novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain