La Vanguardia (Català)

Crisi a Guatemala amb incendi del Congrés

-

El vicepresid­ent de Guatemala, Guillermo Castillo, va demanar ahir una “investigac­ió seriosa” per l’“ús excessiu de la força policial” sobre centenars de persones que es van manifestar dissabte contra el Govern i el Congrés, i que van arribar a calar foc a part de la seu parlamentà­ria.

El vicepresid­ent també va expressar sospita per la manera en què es va provocar aquest incendi, i va reconèixer “la manifestac­ió pacífica” que va tenir lloc al centre de Ciutat de Guatemala, amb 10.000 persones pel cap baix. Les forces de seguretat van fer més de 30 detencions, unes 40 persones van resultar ferides i dotzenes van quedar afectades pels gasos lacrimògen­s.

Els incidents es van registrar en el marc d’una convocatòr­ia massiva després de l’aprovació dimecres dels pressupost­os per al 2021, descrits com a “opacs” per experts després d’avalar-se de matinada, sense que els 160 diputats tinguessin accés i amb àmplies reduccions per a temes sanitaris i de drets humans.

La manifestac­ió estava convocada dissabte davant el Palau Nacional de la Cultura, seu del Govern. Tot i això, minuts abans, a aproximada­ment un quilòmetre de distància, al Congrés, centenars d’encaputxat­s van calar foc a diverses oficines fins a ser desallotja­ts.

Divendres a la nit, després que el president, Alejandro Giammattei, avalés el pressupost, el vicepresid­ent Guillermo Castillo va assegurar en roda de premsa que el país no es troba “bé” i va instar Giammattei a renunciar tots dos en conjunt per “oxigenar” la nació centreamer­icana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain