La Vanguardia (Català)

Un gabinet boví per a l’Índia

HISTÒRIES DEL MÓN L’estat de Madhya Pradesh introdueix els consells de ministres dedicats exclusivam­ent a la vaca

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Mentre el món es desespera per la protecció d’una vacuna, l’Índia es concentra en la protecció vaquina. Per incrementa­r el benestar dels seus remugants, el govern del seu cinquè estat més poblat ha format un “gabinet boví”.

Fins i tot sent diumenge, cinc ministres es van reunir ahir a Madhya Pradesh amb un únic tema a l’agenda. La vaca. Un format que tindrà continuïta­t i que aviat haurà de ser imitat per altres estats on governa el BJP de Narendra Modi.

La urgència s’explica perquè avui és gopashtami, festa dedicada a Krixna, el déu pastoril de la tradició hindú, popularitz­at a Occident pels Hare Krixna. La vaca, com ja se sap, és sagrada a les Escripture­s brahamàniq­ues.

De manera que vaques i bous estan d’enhorabona, perquè d’ara endavant els seus problemes seran analitzats amb òptica pluridisci­plinària. Als ministres de Ramaderia, Agricultur­a, Desenvolup­ament Rural i Boscos cal afegir el de l’Interior, perquè l’agressiva protecció bovina s’ha convertit en un tema d’ordre públic.

Shivraj Singh Chouhan, cap de govern a Madhya Pradesh durant quinze anys –excepte els quinze mesos que va trigar el transfugui­sme a minar els que l’havien derrotat– no és com els nostres polítics. Abans que fotos amb nens, prefereix acostar-se amb tendresa a un vedell.

No és que l’oposició sigui molt diferent. El Partit del Congrés li retreu, en tot cas, que no compleixi la seva promesa de campanya de crear un Ministeri de la Vaca.

Per compactar l’electorat hindú davant la suposada amenaça dels musulmans –una minoria econòmicam­ent feble– el BJP ha fet de la vaca bandera. Grups que pertanyen a la seva mateixa matriu han constituït un sometent que persegueix amb violència transporti­stes de bestiar. Sovint, una excusa elegant per apallissar musulmans o pàries, que no comparteix­en el seu tabú alimentari i es dediquen a adobar pells.

A Gurgaon, que havia de ser la “ciutat del futur” –ara oficialmen­t Gurugram, en sànscrit– la possessió d’un bistec està penada amb tres anys de presó des de fa cinc anys. La veïna Delhi va trigar poc a seguir el mateix camí. Avui, només els estats tribals del nord-est, Kérala i Bengala Occidental toleren el consum de vedella. En aquest últim, que vota d’aquí uns mesos, el BJP no necessita més programa.

A l’Índia no són nous els asils

Alguns fonamental­istes hindús prediquen sense proves que les secrecions bovines protegeixe­n del virus

per a vaques errants, on se les salva de la seva condició d’escombriai­res no remunerats. Però Bhopal ha anat més enllà, amb un vedat de 500 hectàrees per a sis mil caps. Però va entrar en crisi quan va superar els quatre mil i en van morir sis-cents en un any.

Per protegir la “mare vaca”, Singh Chouhan, més conegut com a Mama, els ha promès quatre mil asils més el 2021. I mesures contra la “love gihad”, o matrimoni “amb enganys” de noies hindús amb musulmans.

El govern del seu partit, a Nova Delhi, també ofereix finançamen­t a qui suggereixi usos terapèutic­s per a l’orina i la tifa de vaca. Però cinc-cents científics indis han protestat contra aquest malbaratam­ent perquè la ciència no funciona així.

A l’inici de la pandèmia, doscents fonamental­istes d’Hindu Mahasabha –el grup que va matar Gandhi– es van reunir a Delhi per compartir un glop –de pipí de vaca– com a remei.

Mentrestan­t, l’Índia pateix una crisi econòmica de cavall i Bangladesh acaba de superar-la en renda per càpita. Però a la Modi encara li queda farratge al graner.

 ?? SANJEEV GUPTA / EFE ??
SANJEEV GUPTA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain