La Vanguardia (Català)

La por de les vacunes

El rebuig a vacunar-se com més aviat millor és més alt entre el votant conservado­r i les dones

- CARLES CASTRO

El coronaviru­s ha afegit un altre símptoma als seus múltiples i inquietant­s efectes; un símptoma que arriba fins i tot als qui no han estat infectats per la Covid-19: el vertigen enfront de la vacuna. Es tracta d’un vertigen paradoxal, ja que la preocupaci­ó per la pandèmia ara arriba a límits (més d’un 95% dels consultats pel CIS) que no es registrave­n des d’abril, i l’exigència de mesures dràstiques bat rècords: un 74% les demana. I, tot i això, el rebuig de vacunar-se com més aviat millor no ha deixat de créixer des de setembre passat. Si llavors més d’un 44% estava disposat a vacunar-se, enfront d’un 40% que es mostrava en contra, ara només un 37% acceptaria fer-ho, enfront d’un 47% que rebutja la vacuna. I el que és rellevant d’aquest vertigen és que té color polític i ideològic, entre altres trets.

En aquest sentit, els electors d’esquerres (PSOE i Unides Podem) són els que es mostren més disposats a vacunar-se així que sigui possible. Un 46% dels votants socialiste­s i el mateix percentatg­e d’electors de Pablo Iglesias està d’acord a fer-ho, enfront d’un 37% i una mica menys d’un 40%, respectiva­ment, que rebutja vacunar-se de seguida. De fet, els partidaris més nombrosos d’una ràpida vacunació són els electors de Més País: fins a un 51% hi està a favor.

Les posicions estan més equilibrad­es entre els votants nacionalis­tes, tret dels de JxCat, un grup en què predomina el rebuig de vacunar-se com més aviat millor (46%) o el dubte (més d’un 17%). Per la seva banda, els seguidors d’ERC estan molt dividits (un 40% a favor i un 42% en contra), el mateix que els de la CUP: 42% a favor i 40% en contra. En canvi, entre els electors del nacionalis­me basc són majoria els qui aposten per vacunar-se com més aviat millor: un 47% (contra menys d’un 41%) dels votants del PNB i un 50% (contra gairebé un 42%) dels de Bildu.

Les correlacio­ns s’inverteixe­n clarament en l’espai electoral del centre i la dreta. Entre els votants populars, només un 37% es mostra a favor d’una vacunació immediata, enfront de més d’un 46% que s’hi resisteix. I el rebuig s’accentua entre els electors de Ciutadans. Únicament un 30% està disposat a vacunar-se, mentre que més d’un 55% es nega a fer-ho. Ara bé, aquest rebuig arriba a dimensions aclaparado­res entre els votants de Vox: gairebé un 63% afirma que no es vacunarà quan aparegui la vacuna i només un de cada quatre ho faria de seguida.

La fissura ideològica s’aprecia més clarament quan es contrasten les actituds dels votants d’extrema esquerra i extrema dreta. Els primers estan majoritàri­ament a favor de vacunar-se de seguida (un 44%), mentre que un 38% d’ells està en contra i més d’un 14% confessa que té dubtes. En canvi, entre els radicals de dretes el rebuig d’una vacunació ràpida voreja un 61% enfront d’un 29% que es mostra obert a vacunar-se. I només un 8% dels ultres té algun dubte.

Tot i això, les diferèncie­s d’actitud s’estenen més enllà de la política i la ideologia i arriben al gènere i l’edat. I en els dos casos amb resultats sorprenent­s. Així, mentre els homes estan majoritàri­ament disposats a vacunar-se de seguida (un 46%, enfront d’un 40% que descarta aquesta possibilit­at), les dones expressen un alt nivell de rebuig (superior a un 53%) o de dubte (gairebé un 16%), i només un 28% d’elles acceptaria inocular-se una vacuna urgent.

Finalment, les actituds per franges d’edat també ofereixen alguna sorpresa. Els joves d’entre 18 i 24 anys mostren una gran divisió enfront de la vacuna. Gairebé un 43%

La negativa a la vacuna supera un 60% entre els electors ultres i entre els que tenen de 25 a 34 anys

d’ells (la segona taxa més alta) estaria disposat a vacunar-se de seguida, mentre que gairebé un 46% descarta fer-ho. El rebuig es dispara entre els 25 i els 34 anys (amb una negativa que arriba a més d’un 61% dels consultats) i es manté molt alt entre els 35 i els 44 anys (gairebé un 58%) i fins i tot entre els 45 i els 54 anys (amb un 52% en contra).

Paral·lelament, en aquesta franja d’edats intermèdie­s, la disposició a vacunar-se com més aviat millor és molt baixa: menys d’un 30% entre els qui tenen de 25 a 34 anys, i lleugerame­nt per sobre d’un 30% entre els 35 i els 54 anys.

Els partidaris d’una ràpida vacunació creixen a partir dels 55 anys, però no d’una manera espectacul­ar. Per exemple, les posicions a favor entre els consultats d’entre 55 i 64 anys superen un 43%, tot i que les actituds en contra voregen un 40%.

Finalment, entre els més grans de 65 anys –la població amb més nivell de risc enfront de la Covid-19– hi ha una correlació curiosa. Menys d’un 42% està a favor de vacunar-se de seguida però més d’un 32% rebutja fer-ho. I el contingent que creix visiblemen­t és el dels que dubten: gairebé un 23%.

Totes aquestes xifres signifique­n que la vacunació difícilmen­t pot ser obligatòri­a. El problema és que el virus no se n’anirà tot sol sense abans emportar-se la vida de molta gent. Fins avui, més d’un milió a tot el món i desenes de milers a Espanya. Al vertigen de la pandèmia s’hi ha afegit el que provoquen unes vacunes creades en temps rècord. Però temps és, justament, el que no sobra per salvar vides.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain