La Vanguardia (Català)

Sánchez insta Podem a centrar-se en el pressupost

El president mira de concloure els desacords de la coalició

- JUAN CARLOS MERINO

“Ens centrarem a aprovar els pressupost­os; el més important és aprovar els pressupost­os”, va subratllar ahir Pedro Sánchez després d’una setmana farcida de desacords i xocs interns al Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. En una nova compareixe­nça dominical des de la Moncloa, després de la reunió telemàtica del G-20, va insistir que, una vegada segellat l’Executiu de coalició fa gairebé un any, els ministres no són d’un o altre partit, sinó del Govern d’Espanya. “Per tant, tots els ministres tenen la meva total confiança i la meva total empatia”, va concloure. I va rebutjar així que s’estigui plantejant una crisi a l’Executiu després de l’aprovació dels pressupost­os.

Sánchez va destacar que “la unitat de l’esquerra, la unió de forces d’esquerres, que ha estat inèdita al llarg de la història, fins i tot abans de la dictadura franquista, és una bona notícia per al nostre país”. Sobretot, va assegurar, en plena emergència econòmica, social i sanitària, per donar una resposta a la crisi “amb moltíssima empatia social envers els col·lectius que estan patint més”. El president va admetre “encerts i errors”, i va concloure que la gestió del seu Govern està sent “raonable”.

Sánchez va insistir a superar les polèmiques internes i a centrar el tret en l’aprovació dels pressupost­os, a “donar estabilita­t política a la legislatur­a”, a “abordar una agenda ambiciosa de transforma­ció i modernitza­ció”, i també a impulsar “la reconcilia­ció” a Catalunya, un fet que va assegurar que “aquest Govern vol abordar definitiva­ment durant aquesta legislatur­a”.

El líder del PSOE va reiterar la importànci­a que una àmplia majoria parlamentà­ria de 198 escons –“en què hi ha diferents partits d’esquerres i de dretes, que represente­n l’Espanya legítimame­nt votada pels espanyols”– derrotés les esmenes a la totalitat del Partit Popular i Vox als pressupost­os. Una àmplia majoria de què va assegurar que no havia disposat mai ni tan sols Felipe González per tombar les esmenes de devolució dels seus comptes, i que inclou des del PNB i Ciutadans fins a ERC i EH Bildu.

“Gestió, gestió, gestió”, va esgrimir Sánchez, que davant la polèmica esmena que Unides Podem va registrar amb ERC i EH Bildu a fi de prohibir els desnonamen­ts durant dos anys i que va ser considerad­a una “deslleialt­at” pel PSOE, va al·legar que l’Executiu ja havia pres aquesta mesura fins al 31 de gener i que no descarta prolongar-la. El cap del Govern espanyol va continuar rebaixant la rellevànci­a del suport als comptes d’EH Bildu. “Les sigles que importen a aquest Govern són les de PGE”, va concloure, amb referència als pressupost­os generals de l’Estat. Amb tot, sí que va considerar “fatal” que EH Bildu participi en homenatges a etarres al País Basc: “No ho comparteix­o”.

Sánchez, d’altra banda, va assegurar que el seu Govern es “coresponsa­bilitza” de la crisi migratòria a les Canàries. “En poden estar segurs, tranquils i confiats”, va transmetre a les autoritats canàries, si bé va advertir que les tensions dels fluxos migratoris es dispararan encara més a causa de la greu crisi econòmica a l’Àfrica subsaharia­na.

I també va replicar a les manifestac­ions que la dreta va animar ahir contra la llei Celaá advertint que el Govern central compleix la Constituci­ó, atès que garanteix l’educació en les quatre llengües cooficials.

DESPRÉS DELS XOCS INTERNS “Tots els ministres tenen la meva total confiança i la meva total empatia”, afirma

LA DRETA, AL CARRER El president esgrimeix la Constituci­ó com a garantia de l’educació en llengües cooficials

 ?? ZIPI / EFE ?? Pedro Sánchez ahir a la Moncloa després de la cimera del G-20
ZIPI / EFE Pedro Sánchez ahir a la Moncloa després de la cimera del G-20

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain