La Vanguardia (Català)

ERC, la clau i el pany

ERC exhibeix la clau de la governabil­itat a Catalunya des del 2003; per primera vegada aspira a ser l’amo del pany. Els errors de gestió i la pugna amb Junts són la seva rèmora; mentrestan­t, Sánchez anhela un aliat a Palau

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

Quan el 2003 ERC es va guanyar la clau de la governabil­itat a Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira la va definir com la victòria del “catalanism­e progressis­ta, civil i integrador”. Aquella clau va obrir la porta de dues legislatur­es al PSC, però fins ara els republican­s no havien tingut al seu abast la clau i el pany. “Guanyar a les enquestes” és un clàssic que ERC va rebatre en unes eleccions europees i les últimes generals, i en què no pot tornar a sucumbir en uns comicis catalans. El partit està alineat entorn de l’independen­tisme pragmàtic dibuixat per Oriol Junqueras i executat per Pere Aragonès perquè l’objectiu de la presidènci­a apareix per primera vegada consolidat en tots els sondejos; qualsevol altre escenari acabarà en crisi. La mateixa que s’instal·larà a Junts si Carles Puigdemont no aconseguei­x fer un gir a aquestes projeccion­s.

La victòria d’ERC no està en la fidelitat del seu electorat, que, segons el CEO, se situa per sobre d’un 70%, mentre que només un 55% del votant de Junts manté ferma l’aposta per Puigdemont. La recepta de l’èxit passa per consolidar els seus guanys sobre el votant postconver­gent i intentar que l’aigua tèrbola de l’independen­tista emprenyat no es desbordi.

Un 20% dels que van votar la llista de Puigdemont el desembre del 2017 ara com ara continuen sense decidir-se. La participac­ió a la baixa, amb una desafecció creixent i l’alta volatilita­t de l’elector independen­tista condiciona­ran el resultat, i aquests gairebé 200.000 vots per adjudicar deixen un escenari massa obert.

A més, el votant d’ERC continua sent permeable a la figura de Puigdemont, o sigui que Junts optarà per recuperar l’“esperit del 21-D”, per bé que sense promesa de restitució ni de retorn. Un quart de l’electorat republicà encara veu en Puigdemont una bona opció com a president, i tot i que la referència a ERC continua sent Junqueras, les mencions al líder de Junts estan molt per sobre de les d’Aragonès. I aprofitara­n qualsevol oportunita­t. Sense control de danys, Gabriel Rufián corre el risc de generar anticossos a la seva pròpia oferta electoral amb els seus atacs personals a Junts des de la tribuna del Congrés.

A més a més, si persisteix­en els errors no forçats en la gestió, Aragonès pot notar el desgast. ERC assumeix que “fugir de la responsabi­litat no és una opció”, mentre que a Junts pronostiqu­en que el pla de campanya del vicepresid­ent cada setmana serà “pitjor que l’anterior”. La conselleri­a de Treball ha estat desballest­ada, Chakir el Homrani no dimiteix perquè queden tres mesos, però també perquè el següent atac tindria el vicepresid­ent com a objectiu directe, i Salut, amb Alba Vergés al capdavant, s’està dessagnant en la negociació amb la resta de departamen­ts i sectors afectats per les restriccio­ns derivades de la pandèmia.

Ara les dades epidemiolò­giques ofereixen una treva incerta i a ERC s’ha passat de la submissió als tècnics a dibuixar un “carril central” i buscar l’equilibri entre “la vida i l’altra vida, l’econòmica”, amb el pla de desescalad­a que arrenca avui. Resignació republican­a i “eufòria” a Junts, que va aconseguir connectar des del principi amb sectors com el de la restauraci­ó malgrat els vaivens de Ramon Tremosa. Demà es pretén apagar definitiva­ment les cendres de l’incendi dels autònoms i augmenten els que dins ERC reclamen a Economia que enterri ortodòxia fiscal i el control del dèficit i gasti.

Tot i arribant a la presidènci­a, Aragonès corre el risc de fer-ho des de la debilitat, sotmès al capritx dels seus socis de Junts, una situació sobre la qual Miquel

Iceta va advertir al seu dia el vicepresid­ent. Junqueras ha descartat per activa i per passiva una aliança amb el PSC; i viceversa, si no hi ha una renúncia als postulats independen­tistes. Així doncs, sense oportunita­t de victòria o de govern d’esquerres, a la Moncloa el que anhelen és un aliat d’ERC al Palau de la Generalita­t.

En la pitjor setmana per a Aragonès, Pedro Sánchez l’empodera amb la seva carta anunciant-li un pla de suport a la restauraci­ó –encara que estigui encallat al Consell de Ministres– i li agraeix la feina feta al front de la Generalita­t durant els pitjors moments. Els bons, els de la vacuna, els gestionarà Sanitat; el CIS pregunta per la seva gestió com a “president en funcions”, per diferencia­r-la del suspens del Govern en època de Torra; i, en paral·lel, Carmen Calvo dona per descomptat a El Periódico els vots d’ERC als pressupost­os: “No en tinc cap dubte”. La clau d’ERC pot obrir aquesta porta a Madrid en la votació de la setmana vinent. Aconseguir­à el pany el 14-F?

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? El candidat d’ERC, Pere Aragonès, està sota els focus
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE El candidat d’ERC, Pere Aragonès, està sota els focus
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain