La Vanguardia (Català)

Amnistia també per als policies?

Divisió en l’independen­tisme per si s’exculparia l’actuació policial de l’1-O

- Barcelona ÀLEX TORT

L’independen­tisme creu en l’amnistia com a única via per començar a resoldre el conflicte polític a Catalunya. L’indult i la reforma de la sedició es queden curts. A alguns sectors fins i tot no els val. Però, tot i el consens que genera l’amnistia en tots els actors independen­tistes, també hi ha diferèncie­s per concretar-la, sobretot per si la mesura ha de ser unidirecci­onal o bidireccio­nal. O dit d’una altra manera: s’hauria d’aplicar només a tots els actors d’un bàndol, el dels independen­tistes i sobiranist­es, o també hauria d’abraçar tots els agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional encausats per la violència policial de l’1-O?

Partits i entitats n’han parlat en públic, de l’amnistia, però obviant –volgudamen­t– això últim. “És una qüestió delicada”, admeten des de les formacions polítiques presents al Parlament. La Vanguardia s’ha posat en contacte amb portaveus, caps de files i departamen­ts de comunicaci­ó de JxCat, ERC, la CUP, el PDECat, Òmnium Cultural i l’ANC. Resultat? Disparitat d’opinió en un 50%.

JxCat, ERC i el PDECat són favorables a una aplicació bidireccio­nal. “És per a tothom. Si no, no és una amnistia”, raonen a Esquerra, que reconeixen que no és una posició unànime dins el partit: “És un dels temes en què hi ha debat”. El mateix expressen i passa a Junts. “Una cosa semblant a la del 1977”, expliquen, quan es va fer taula rasa tant per als presos polítics com per als actors repressius del franquisme. “Tot i que es van oblidar d’alguns represalia­ts”, matisen. També al PDECat acceptarie­n l’exculpació dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que van actuar l’1-O. Alguns d’ells, una seixantena, tenen una causa oberta en un jutjat d’instrucció a Barcelona, i d’altres també tenen procedimen­ts a Lleida, Girona, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

A l’altra banda, la CUP, Òmnium i l’ANC són contraris a deixar de depurar responsabi­litats per la violència policial. “No pensem que hagi de ser bidireccio­nal i que s’hagi d’amnistiar funcionari­s que no han estat jutjats”, afirmen els cupaires. Òmnium raona de manera similar: “La volem només per a una banda, pels represalia­ts del procés”, asseguren des de l’associació, perquè segons argumenten “no hi ha cap marc legal que digui que l’amnistia ha de ser bidireccio­nal”, mentre recorden la de l’any 1936.

L’ANC no vol sentir ni a parlar d’exculpar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Per a l’Assemblea, no es pot promoure una llei d’amnistia que deixi impunes els poders de l’Estat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain