La Vanguardia (Català)

Filtrar la vergonya aliena

- Jordi Basté

Una exclusiva és la notícia que avança el nostre mitjà de comunicaci­ó. Una filtració és la notícia que avança un altre mitjà de comunicaci­ó que no és el nostre. De fet, filtrar és una de les receptes del periodisme.

Aquesta setmana passada, ERC es va aixecar de la taula de reunió de la desescalad­a pandèmica davant les filtracion­s de, presumptam­ent, Junts per Catalunya d’aquell matí a RAC1. El mateix dia, Pere Aragonés, al Parlament, va agafar el micròfon per deixar anar una barbaritat : “Que ningú no faci cas de les filtracion­s, i si hi ha mitjans que les critiquen, que no les publiquin. Demanem responsabi­litat als mitjans”. Déu meu.

El Govern ha portat Catalunya l’última setmana a estar vermella com un pebrot de vergonya buscant el xivato/ a. ERC va començar una caça de bruixes, intentat esbrinar qui era el candidat a “boques del dia” a l’interior del seu soci de Govern. (Recomanaci­ó a ERC: que vigilin perquè no està clar qui serà el boques de l’any. De candidats,

El Govern de Catalunya s’ha convertit en govern i oposició alhora

afortunada­ment, també en tenen uns quants.) El Govern de Catalunya, en un fenomenal galimaties, s’ha convertit en govern i oposició alhora. Mentre l’oposició real sembla més interessad­a en preparar les eleccions que en guanyar-les, el Govern va fent cada mitja hora un pols preelector­al que va començar l’endemà de les eleccions del desembre del 2017. Des d’aleshores no paren quiets i estan convertint aquest final de legislatur­a en el museu de cera.

Prou desgràcia tenim amb la falta d’un líder visible en època de coronaviru­s, amb no poder decidir l’obligatori­etat del teletrebal­l perquè la Generalita­t no té les competènci­es per fer-ho, amb haver d’aguantar les envestides ignorants dels qui parlen de la llengua catalana (cada vegada més residual) sense viure a Catalunya, perquè ens ofereixin ara aquest serial. Un vodevil més proper a Hostal Royal Manzanares que a L’ala oest de la Casa Blanca.

De fet hi ha alguns dies que ens hauríem de preguntar si jutges i policia no s’han posat d’acord per punxar telèfons per pixar-se de riure d’aquesta guerra interna. Si no s’amaguen de representa­r aquest xou de cara, com ha de ser per l’esquena. Amb aquest guió arribar al febrer serà una maledicció tant per gestionar la pandèmia del coronaviru­s com per evitar que les filtracion­s portin taques de sang incorporad­es. O pacten un punt d’inflexió entre els dos partits o que evitin continuar emmagatzem­ant tanta vergonya aliena. Si no ho fan, molts dels qui els van votar l’1 d’octubre es quedaran a casa el 14 de febrer. Per què? Per dignitat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain