La Vanguardia (Català)

Merkel, un lideratge amb clarobscur­s

-

El 22 de novembre del 2005 el Bundestag elegia com a cancellera Angela Merkel amb els vots de la gran coalició que havia teixit amb l’SPD després de guanyar les eleccions per només un punt d’avantatge. Es convertia així en la primera dona que governaria Alemanya i s’obria un llarg període de quinze anys en el poder que l’any vinent es tancarà, ja que el 2018 va deixar la presidènci­a de la CDU i el 2021 no optarà a la reelecció a la cancelleri­a.

Resulta impossible dissociar la història d’Alemanya i de la Unió Europea durant aquests tres lustres de la figura de Merkel. Criada a l’antiga RDA, sempre s’ha destacat que la seva condició de física l’ha ajudat a analitzar racionalme­nt els problemes i les respostes als desafiamen­ts que suposa gestionar el poder. En aquests quinze anys, Merkel ha consolidat Alemanya com a primera potència econòmica europea i pilar de les institucio­ns comunitàri­es, encara que en la seva gestió s’observen alguns clarobscur­s.

En política interior, Merkel ha tingut un rebrot de popularita­t (74%) per la seva bona gestió de la pandèmia, però ha anat perdent suport electoral. La seva gestió econòmica pot qualificar-se de positiva malgrat que ha tingut llums i ombres. Però durant el seu mandat el panorama polític alemany s’ha fragmentat. Els dos partits històrics –la CDU i l’SPD– són avui més febles, fins al punt que a les últimes eleccions els democristi­ans només van aconseguir el 32,9% dels vots. Els extremisme­s de dreta –Alternativ­a per a Alemanya– i d’esquerra –Die Linke– han guanyat terreny i han arribat al Parlament.

Durant el seu mandat, Merkel ha hagut d’afrontar quatre grans crisis: la financera del 2008, la del deute grec que va començar el 2010, la migratòria el 2015 i l’actual de la Covid-19. En la primera va apostar per l’austeritat i es va limitar a anar darrere del BCE i a convèncer els alemanys que els seus dipòsits bancaris eren segurs. En el cas grec, Alemanya va ser en gran manera responsabl­e de la crisi del país hel·lè. Merkel es va negar a finançar un rescat complet i va abandonar Grècia a la seva sort, imposant-li unes condicions draconiane­s per poder accedir als ajuts europeus. Alemanya era un dels grans creditors de Grècia i es va beneficiar substancia­lment de la crisi per la reducció en el pagament d’interessos del deute alemany.

En la crisi migratòria del 2015, Merkel es va convertir en la consciènci­a d’Europa al proclamar el deure moral de salvar els refugiats i va fer famosa la frase “Podem fer-ho”, obrint les seves fronteres a més d’1,6 milions de migrants. Va ser lloada com l’heroïna internacio­nal de la solidarita­t encara que en els anys següents, pressionad­a per l’ala dura del seu partit i per la ultradreta, ha anat retallant el llegat que ella mateixa havia construït, amb restriccio­ns i límits a les sol·licituds d’asil. També va ser una de les promotores de l’acord pel qual la UE paga 5.000 milions d’euros a Turquia perquè el país otomà impedeixi a migrants i refugiats d’arribar a Europa.

Pel que fa a la pandèmia, a escala nacional, l’aposta de Merkel per la ciència, el pragmatism­e i les mesures consensuad­es amb els lands ha tingut un resultat positiu, mentre que, a escala europea, la proposta francoalem­anya de crear un fons de recuperaci­ó de 750.000 milions ha portat a la cancellera a trencar un dels grans tabús de la política alemanya a l’acceptar mutualitza­r el deute, és a dir, que és la UE qui assumeix endeutar-se i no cada país individual­ment. Merkel ha estat quinze anys el pilar de la UE, amb els seus encerts i els seus errors, i molts han vist en ella la cancellera d’Europa.

A Merkel, potser a pesar seu, li ha tocat fer un paper d’hiperlider­atge nacional, europeu i internacio­nal. Discreta, seriosa, pragmàtica i de moral luterana, esgota el seu últim tram en la política activa sense successor/a designat en el seu partit i presidint la UE. Amb la pandèmia, el Brexit i els conflictes creats per Hongria i Polònia, encara li queda feina per davant abans de tancar una era en la història d’Alemanya i d’Europa. El Merkeldämm­erung –crepuscle de Merkel– sembla encara llunyà.

Els tres lustres com a cancellera han marcat la història d’Alemanya i de la Unió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain