La Vanguardia (Català)

Els joves i la política

-

Un estudi de l’Institut Bennett de Polítiques Públiques de la Universita­t de Cambridge ens adverteix que la generació hiperconne­ctada, la dels més joves, ha desconnect­at de la política. Es tracta d’un ambiciós treball d’investigac­ió social que processa i analitza les respostes de gairebé cinc milions d’enquestats, repartits en 160 països, al llarg de l’últim mig segle. És a dir, un estudi molt ambiciós, tant pel nombre de participan­ts que ha reunit com per l’extensió que té en el temps i l’espai.

El desinterès dels millennial­s –els nascuts entre el 1981 i el 1996– per la política té l’origen en la seva falta d’expectativ­es en la societat democràtic­a i, també, en el descontent­ament davant la gestió dels polítics, com a responsabl­es de l’administra­ció pública. Respecte a la falta d’expectativ­es, és obvi que els baby boomers –els nascuts entre el 1954 i el 1965– van gaudir en l’arribar a l’edat adulta d’horitzons més espaiosos i prometedor­s que els millennial­s. Van haver de superar crisis, és cert, com ara la del petroli del 1973, que van alentir el desenvolup­ament econòmic durant un període. Però no és menys cert que les condicions laborals que s’ofereixen ara a gran nombre de joves a la recerca de la primera feina són més dolentes i que les taxes d’atur juvenil i la dificultat per posar els fonaments d’una carrera laboral, per accedir a un habitatge i fins i tot per formar una família són, almenys en termes relatius, superiors a les que van haver de vèncer al seu dia els baby boomers. Com també ho és que aquestes dificultat­s, que produeixen en els qui les pateixen la sensació de ser exclosos de la societat i privats d’un futur atractiu, propicien la desafecció democràtic­a i poden fomentar els populismes d’evolució inquietant. En definitiva, s’estén entre els més joves la convicció que han vingut a aquest món a viure en pitjors condicions que les que a la seva edat van gaudir els seus progenitor­s.

“Feu política, perquè si no la feu, algú la farà per vosaltres i probableme­nt contra vosaltres”, aconsellav­a Antonio Machado. Tenia tota la raó del món. Amb les seves paraules n’hi hauria d’haver prou com a reactiu per als joves que, desil·lusionats, prefereixe­n mantenir-se a distància de la política, tot i que ja en pateixen les conseqüènc­ies menys amables. Perquè cal regenerar l’escena política, tornar-li la condició d’àgora pública oberta a tothom i a la discrepànc­ia, però en la qual s’opera amb vocació constructi­va i de progrés. En aquest procés, la col·laboració dels joves és imprescind­ible. Si no hi col·laboren, els primers perjudicat­s seran probableme­nt ells mateixos. Però no en seran els únics. A mitjà i llarg termini, la perjudicad­a serà, en el seu conjunt, una societat més desfibrada i insolidàri­a. La seva regeneraci­ó ens pertoca, doncs, per igual a tots, ja siguem joves o grans.

La creixent desafecció política dels ‘millennial­s’ és un perill per a ells i per a tota la societat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain