La Vanguardia (Català)

La llei Celaá queda curta

- Begoña Gómez Urzaiz

Que el millor ús que hagin trobat els diputats de Vox, PP i alguns de Cs per a la paraula llibertat sigui cridar-la per protestar contra la llei Celaá es pot qualificar d’irònic, cínic o patètic, segons tingui una el dia i la pandèmia.

Dijous passat, quan es votava la nova llei educativa, ses senyories es van muntar una batucada als faristols a la qual no es van unir els representa­nts de JxCat, qui sap si per timidesa, perquè aquell mateix dia els van tombar una esmena proconcert­ada. En aquesta matèria, l’espai postconver­gent no ha tingut mai manies a l’hora d’anar de bracet del PP, i ara també de Vox.

Amb la quantitat de contextos que hi ha per reclamar llibertat, la dreta ha anat a triar-ne un de molt discutible. Per sobre de la llibertat d’elecció de centre –que no s’està vulnerant: hi ha una àmplia xarxa d’escoles privades, cadascuna amb el seu credo i el seu ethos, que tothom pot utilitzar, si li arriba el cash– hi ha el dret a l’educació de tots els nens, i aquest, ara mateix, només el garanteixe­n els centres que no cobren quotes, no discrimine­n per renda ni capacitats i tenen plantilla formada per funcionari­s i no per docents escollits a dit. És a dir, l’escola pública, laica i gratuïta. La que escolaritz­a el 98% dels fills de famílies amb rendes baixes.

Si d’alguna cosa peca la llei Celaá és d’una excessiva llangor a l’hora d’abordar aquesta qüestió que cap govern socialista no s’ha atrevit a afrontar com caldria, amb un progressiu des-concert de totes les escoles que en alguns casos fa més de quatre dècades que incompleix­en la llei, rebent finançamen­t de l’Estat i carregant a les famílies, que sovint hi han anat a parar sense buscarho –en alguns barris, la falta d’oferta pública és escandalos­a–, rebuts que poden anar dels 100 als 950 euros que cobra l’escola que té el rècord en la matèria, la St. Paul’s de Barcelona.

Sempre es demana consens en aquesta matèria. Posin-se d’acord per a una llei que duri més d’una legislatur­a, se’ls diu sempre. Seria desitjable, sens dubte, però no hi ha consens possible si una de les parts busca el bé de tothom i l’altra, només el bé dels seus. Tal com estan les coses, ningú no pot tenir dubtes que defensar la concertada és de dretes (lli-ber-tat!), de la pitjor dreta. I, sí, això inclou també la concertada laica i elitista que es diu progressis­ta, encara que allà els pugui fer vergonya repartir els llaços carbassa de la nova croada.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain